duminică , 25 iulie 2021

Dan Helciug: „Când te uiţi la copilul tău, înţelegi ce înseamnă fericirea”

Dan Helciug Ruxi

Dan Helciug vorbește cu pasiune despre muzică și proiectele sale în televiziune, însă, atunci când îl întrebi despre copiii lui, îți dai seama că nu minte atunci când spune că ei sunt rațiunea lui de a trăi. Tăticul lui Luca (șase ani) și al Ruxandrei, care a venit pe lume acum două luni, a lucrat toată vara, pe litoral, pentru emisiunea TVR Vara pe val și pregătește lansarea unui nou album marca Spitalul de Urgență, intitulat Buabua. LaRevista.ro, în dialog cu Dan Helciug.

Cum a fost pentru tine să lucrezi toată vara, la malul mării?

Proiectul acesta al TVR, Vara pe val, înseamnă foarte mult pentru mine, în contextul în care îmi doresc să-mi reiau activitatea în televiziune într-un mod mai susținut. În orice profesie, dacă faci pauze, ai nevoie de un timp ca să te acomodezi din nou cu ea. E drept că e ca mersul pe bicicletă, nu se uită niciodată, dar ai nevoie de o perioadă ca să poţi pedala din nou în viteză. Deci Vara pe val a însemnat un antrenament, o pregătire pentru următorul show pe care sper să îl prezint din toamnă. Nu este o muncă uşoară, deşi poate părea astfel; bucătăria din culise e foarte complexă şi destul de greoaie, dar este o muncă pe care eu o ador. Dacă nu mi-ar fi plăcut atât de mult, probabil că aş fi simţit altfel stresul şi oboseala, dar eu mă simt foarte bine în spatele şi în faţa camerelor.

Te întrerup, pentru că m-ai făcut curioasă: ce show urmează să prezinţi la toamnă?

Nu pot să-ţi spun, deocamdată, pentru că sunt încă în discuţii, în negocieri…

Va fi tot la TVR sau la un alt post de televiziune?

Nici asta nu pot să-ţi spun! (râde) Eu am mai făcut televiziune, am avut o emisiune la Naţional TV, mai demult am făcut infotainment la TVR 1, am avut multe colaborări cu Antena 1. Deci nu sunt la început, dar fac pauze cam mari. Este şi familia la mijloc, deja am doi copii şi trebuie să am grijă şi de ei şi de soţia mea, dar mi-aş dori să devin ceva mai constant şi să recuperez terenul pierdut. Mă bucur însă că nu-mi trebuie mai mult de o săptămână ca să fiu din nou în formă și să mă simt bine.

Şi cu siguranţă te simţi bine, la televizor pari ca peștele-n apă

Exact asta îmi spunea şi soţia mea! Mie mereu mi-au plăcut aceste domenii, cum este muzica, actoria, televiziunea, iar dacă tu te simţi bine cu ceea ce faci, starea asta se transmite. La fel, dacă o faci doar pentru bani sau pentru că îţi doreşti un capital de imagine, se vede. Publicul simte tot şi e foarte dur; trebuie să fii onest şi să reuşeşti să-l ţii lângă tine, pentru că altfel, schimbă postul şi l-ai pierdut.

Mi-a plăcut iniţiativa TVR de a face show-ul acesta, deşi e un proiect foarte complicat şi necesită multe resurse, de toate felurile, dar din fericire, ne-am descurcat bine. Audienţa este în creştere pentru o emisiune estivală, când oamenii sunt plecaţi în vacanţă. Este un experiment reuşit. TVR avea nevoie de o emisiune de genul acesta, e un proiect fresh şi intră în competiţie cu proiecte ale televiziunilor comerciale. Celelalte televiziuni, de fapt, nu au un astfel de proiect estival, la mare, de asemenea anvergură.

Elena şi copiii sunt cu tine acolo?

Nu sunt aici… Ruxandra, fetiţa mea, este încă foarte mică, are două luni – e născută pe 4 iunie. Am văzut-o o dată la naştere, o dată când avea două săptămâni, când ne-am dus la munte, la ai mei, şi o dată la şase săptămâni.

Şi, în rest, nu ai mai apucat să o vezi deloc?

Nu, pentru că nu am timp… Am început emisiunea, care-mi ocupă aproape toată săptămâna, în week-end am concerte, deci timpul liber e foarte scurt pentru mine. Dar sunt foarte fericit că am reuşit să pregătesc un album nou, cu Spitalul de Urgenţă, după cinci ani de pauză. Albumul se numeşte Buabua şi este inspirat de băieţelul meu, Luca, el mi-a dat această idee de nume și concept.

Am ascultat câteva demo-uri la tine pe site.

Aşa e, sunt câteva demo-uri postate, dar am să postez toate piesele în curând. Albumul va fi disponibil la concerte, începând cu 15 august, când va avea loc lansarea, în cadrul competiţiei dintre TVR 1 şi TVR 2, la Vara pe val, pe plaja Tantan din Mamaia.

Nu e greu să lansaţi albume în perioada asta?

E greu, şi tocmai de asta sunt aşa bucuros că l-am dus la capăt, pentru că artiştii nu mai prea lansează albume acum, ci preferă să lanseze single-uri. Nu avem nici promovare pe radio, dar ne vom descurca la fel ca până acum, adică promovându-ne prin concerte, prin TV şi Internet.

Pe radio de ce nu aveţi promovare?

Nu pot să spun, adică nici măcar nu vreau să-mi pun întrebarea asta, pentru că trăim în democraţie şi fiecare radio particular are libertatea să difuzeze ce vrea. Probabil că este vorba şi despre gustul publicului, care pare să vrea mai degrabă muzică electronică, comercială.

Dar voi aveţi succes, aveţi lume la concerte, nu sunteţi nişte anonimi.

Da, dar succesul nu are legătură cu ce se întâmplă la radio. Însă eu nu sunt supărat, ci am încercat permanent să mă adaptez şi să încerc alte tipuri de promovare. Datoria artistului este să-şi vadă de treabă, pentru că are un har primit de la Dumnezeu, iar el trebuie să-şi prelucreze acest har şi să-l arate lumii, indiferent de ce piedici întâlneşte. Asta, pentru cine mai crede în artă; eu cred!

E interesant că nu te plângi,  aşa cum fac mulţi artişti, de altfel, în mod justificat…

Nu, nu mă plâng, pentru că îmi place să văd partea bună a lucrurilor. Atâta vreme cât sunt sănătos şi pot să creez, şi am o gaşcă foarte bună, şi prieteni, şi susţinători, lucrurile merg foarte bine. Nu vreau să fiu numărul 1, nici măcar numărul 2; dacă sunt numărul 5, e bine, pentru că primele patru locuri sunt ocupate de producţii create artificial. De la locul 5 încolo, vin cei care se promovează prin artă.

M-am bucurat când a apărut Rock FM, pentru că m-am gândit că vor difuza muzică rock de toate tipurile. Însă ei difuzează rock mai vechi, nu muzică rock modernă, deci nu ne ajută pe noi. Şi atunci am avea nevoie de un post care să difuzeze rock și derivate din rock, indiferent de perioadă. Există Naţional FM, căruia îi mulţumesc – şi cred că toţi artiştii români mulţumesc acestui post de radio – pentru că difuzează muzică românească de toate tipurile. E o luptă pe care trebuie să o duci până la capăt. Până la urmă, e o etapă normală: aşa cum, acum 10-15 ani, se difuza intens muzica noastră, roata s-a întors şi acum se difuzează muzica DJ-lor. După care vor urca din nou pe val trupele care fac tipul nostru de muzică – rock, etno-rock, pop-rock şi aşa mai departe.

Eu mai am o supapă care mă ajută să respir, se numeşte Mozart Rock și e un concept elitist, de muzică simfonică şi muzică rock clasică, o combinaţie între Mozart şi Queen, Deep Purple, Pink Floyd. Este o trupă alături de care am concerte şi în ţară, şi în străinătate. Anul trecut, în toamnă, am cântat cu Filarmonica Sankt Petersburg, iar pentru anul acesta, la începutul lui septembrie, avem programate alte câteva concerte. E un proiect prin care încerc, încă o dată, să promovez arta. Şi să nu mă leg de părţile neplăcute ale acestei perioade; chiar dacă de multe ori te poţi enerva, pentru că vezi că nu ai loc, trebuie să mergi mai departe, tot înainte. Un artist trebuie să creadă în ceea ce face, asta e sfatul meu pentru orice om care se ocupă cu arta. Să nu-şi piardă speranţa, ci să se zbată să-şi menţină drumul drept şi bun. Ai reuşit? Continuă! Nu ai reuşit? Continuă! E o filosofie mult mai sănătoasă decât lamentarea. E un mers continuu pe bicicletă, că tot vorbeam despre asta mai devreme.

Veți face și un turneu de promovare după lansarea albumului?

Da, încerc să pregătesc şi un turneu de promovare – sper să-mi şi reuşească, pentru că urmează şi concertele cu Mozart Rock. Pe soţia mea şi pe copii îi văd destul de rar, dar fac tot ce pot să menţin un echilibru, pentru că şi munca şi familia sunt importante, nu o poţi neglija nici pe una, nici pe cealaltă. Sunt bucuros că lansarea albumului va avea loc pe 15 august, când e Sfânta Maria, căci pe fetiţa mea o cheamă Ruxandra Maria. Trebuie să pregătesc şi botezul în septembrie… Viaţa mea s-a sfârşit! (râde)

Eşti într-o permanentă agitaţie!

Da, dar prefer să fiu aşa, decât să stau şi să nu fac nimic. Sunt un om energic şi-mi place să fiu în continuă mişcare.

Cum percepi sentimentul de a fi tată din nou, se schimbă odată cu vârsta?

În primul rând, m-am schimbat când a apărut Luca şi probabil că o să mă schimb în continuare, odată cu Ruxandra. E greu de descris ce sentiment are un bărbat care e tată; este un clişeu în care cred foarte mult, şi anume că trăieşti pentru copii. În cazul meu este foarte adevărat şi profund, eu pentru asta trăiesc, în definitiv. Ştii cântecul acela lăutăresc vechi? Pentru cine am muncit toată viaţa mea? Îl cânta şi Gheorghe Dinica în Filantropica: Am filmat şi nopţi, am filmat şi zile… Eu cred că familia este, aşa cum spunea tătuca pe vremuri, celula de bază a societăţii. Acolo este lumea mea, este locul de unde îmi iau energia. Unii se gândesc cu groază la momentul în care vor avea copii, pentru că cel mai greu lucru din lume este să creşti un copil. Meseria de părinte, şi mai ales cea de mamă, este cea mai grea! Mai degrabă încerci să devii un inventator celebru sau un mare fizician, sau să descoperi o nouă planetă, e mult mai uşor decât să creşti un copil. Creşti o lume. Copilul tău este o lume de care tu trebuie să te îngrijeşti. Prin creatorul tău, devii şi tu un creator, şi trebuie să ai grijă de creaţia ta, aşa cum creatorul tău are grijă de tine. E un nou univers în care pătrunzi, cu reguli total schimbate.

Tocmai pentru că e atât de greu, ai simțit teamă sau panică atunci când ai aflat că vei avea un al doilea copil?

Teamă, panică? Nu! Fericire, asta am simţit! Îmi doream atât de mult o fetiţă! Îmi doream, oricum, încă un copil, iar când am aflat că e şi fetiţă, mi-am dat seama cât de mult mă iubeşte Dumnezeu, pentru că voiam mult să am băieţel şi fetiţă, aşa cum sunt eu cu sora mea. Arată-mi tu un tată care să nu-şi dorească băieţel şi fetiţă! Deci a fost o fericire maximă pentru mine!

Luca în ce fel a reacţionat şi cum a primit-o pe Ruxandra?

Luca o pupă în fiecare zi are grijă de ea. A avut câteva mici gelozii copilărești, la început, dar acum o pupă din cinci în cinci minute, o ia în braţe, îi dă cadouri, doarme cu ea şi are grijă să nu o lovească în pat, o aranjează să stea comod… Deja se înțeleg foarte bine. (zâmbește)

Îmi dau seama cât de plăcut e pentru voi să-i urmăriţi.

Da. Asta e fericirea. Când te uiţi la copilul tău, înţelegi ce înseamnă fericirea. Şi îţi rezolvi toate problemele. Eu am găsit multe soluţii la problemele mele – şi am avut probleme mari în ultimii ani, pe care le-am rezolvat relaxându-mă şi jucându-mă cu copiii mei. E foarte reconfortant să ştii că ai o familie care e lângă tine şi te sprijină orice-ar fi. Că sunt ai tăi şi că sunt mereu acolo. Indiferent ce problemă ai, dacă ştii că familia ta e lângă tine, ești fericit. Eu aşa mi-am rezolvat problemele, avandu-i pe ei lângă mine.

Mi-ai spus t de ocupat eşti în perioada următoare… O să apuci să mergi în vacanţă vara asta?

Pentru că Ruxandra este mică, nu am vrea să facem drumuri foarte lungi, dar o să mergem câteva zile la mine, la Păltiniş. Dar asta abia după ce o să termin cu Vara pe val şi cu lansarea albumului Buabua. Am şi câteva filmări şi colaborări ca actor, la Cluj… Dar îmi place ritmul ăsta, mă menţine viu!

Dan Helciug

Foto: danhelciug.ro, Facebook Dan Helciug

Semnat de
Navighează pana sus