vineri , 8 decembrie 2023

Dan Puric lansează cartea „Suflet românesc” la Libraria de la Sala Dalles

DP

Cititorii care nu au putut lua parte la conferința și lansarea cărții „Suflet românesc” de la Ateneul Român, sunt invitați miercuri, 18 decembrie 2013, la orele 13.00, la Librăria Dalles, să ia parte la prezentarea pe care actorul și regizorul Dan Puric o va face celei mai noi cărți pe care a scris-o.

Când Dan Puric, un artist îndrăgostit de România și de românism, a publicat primele sale cărți, „Cine suntem?” și „Omul frumos”, am redescoperit bucuria lecturii despre creștinismul firesc al românului. Colecțiile de interviuri şi de conferinţe, în care autorul ne prezintă fața curată a românului, marcau un moment important pentru cititor, acela de a-și pune întrebări firești despre rostul propriu, dar și despre calea acestui neam.

„Fii demn!”, cea de-a treia carte semnată de Dan Puric, poate fi considerată o carte „de înțelepciune”, nu fiindcă are veleități pedagogice ci, fiindcă, exită în enunțurile sale sâmburele de adevăr de care avem nevoie. Recursul la valori: mamă, familie, neam, martiri, istorie, reprezintă o trezire la realitatea necesară, nu la cea imediată.

Cartea „Suflet românesc” poate fi considerată o parabolă a re-configurării spirituale a  unei generații, care, pentru a crește, trebuie să se uite spre trecut și nu spre viitor.

Cum e noua carte a lui Dan Puric?

Este literatură autentică, un mod radical de a spune „Nu!” confuziei dintre aparență și valoare, dintre idee și idealuri. Nu există nicio urmă de profetism sau de violență, în paginile acestei cărți, ci o blândețe caldă, arhaică în modul de adresare și în compoziția textelor.

Cartea este scrisă cu durere și bucurie, iar o parte dintre motivele cunoscute, și din scrierile anterioare, sunt reluate în altă notă, una mai gravă, într-un enunț nou, metaforic.

Se poate afirma că scriitura acestei cărți reprezintă o modalitate de exercitare sinceră a unei misiuni civice. Este ca o mărturisire care se exprimă cu luminozitate, printr-un demers literar susținut de coordonate clare: a cugeta, a plăsmui, a simți și a presimți devenirea, dar și criza spirituală și culturală a neamului românesc.

Carte DP

Lectura cărții ne dezvăluie un adevărat scriitor. Autorul apelează, de astă dată,  la retorica populară a basmelor, pildelor și a parabolelor, cu o finețe dialectică extraordinară. Diversitatea formală, de la anecdotă, la eseu, memorat și legendă, dă cărții dinamica necesară și suportul pentru proiectarea tulburătoare a unei  „fiziologii” a românului în contemporaneitate, aflat la răscrucea dintre șansă și catastrofă istorică.

Spațiul sufletului românesc este redescoperit în stil picaresc. Călătoria, întâlnirile cu oamenii  și întâmplările simple devin motiv de meditație asupra condiției românului și românismului. Autorul nu oferă soluții, ci încearcă să redescopere dimensiunile contemporane ale spiritualității românești. Cartea confirmă adevăruri la care nu vrem să ne gândim și realități pe care nu vrem să le acceptăm.

„Suflet românesc” este, în esență, biografia ființei românești, așa cum o cunoaște Dan Puric.

Foto: vestic.ro

Semnat de

Un comentariu

 1. Dan Puric, cunoscut actor şi regizor, va prezenta, Miercuri, 12 Februarie 2014, orele 19:00 la Teatrul de pe Lipscani – sala Rapsodia, spectacolul “Suflet Românesc”.

  Maestrul Dan Puric revine în lumina reflectoarelor cu aceeaşi forţă şi aceeaşi subtilitate binecunoscută. O izbucnire de revoltă, umor şi speranţă. O metaforă care ridică omul românesc din mizeria acestei lumi, pentru a-i dezvălui o perspectivă mistică asupra istoriei, de natură să-l facă să renască. O probă de inegalabil talent şi o excepţională virtuozitate în exprimarea artistică.
  Dan Puric spune, prin pantomimă, povestea ieşirii din comunism a poporului român, a încercării lui de adecvare la sistemul occidental, cu preţul unor umilinţe şi a unor suferinţe majore, în absenţa unei adevărate înţelegeri din partea Occidentului. Finalul spectacolului este dătător de nădejde… un popor slăbănogit şi orb după 45 de ani de comunism, găseşte resursele reînvierii sale şi se transformă într-un campion. Unul care le poate arăta calea şi altora.

  “Dedic acest spectacol poporului roman, frumuseţii lui interioare necorupte, care intr-o zi îl va ajuta sa se refacă. Iubind aceasta frumuseţe va avea puterea ca odată plecat in lume sa-i tămăduiască şi pe alţii.” Dan Puric
  Scenariul si regia: Dan Puric
  Coregrafie dans clasic si modern: Svetlana Zotina
  Coregrafie dans grecesc: Amalia Strinopoulou
  Coregrafie dans popular: Costică Bălărău
  Costume: Lili Cenean
  Editare coloană sonoră: Radu Drăgănescu
  Sunet şi lumini: Alin Popa
  Fotogrfie şi grafică: Constantin Tudose/Creativ Impact

  Bilete si rezervari la Casa de bilete a Companiei de teatru „Passe-Partout Dan Puric”, str. Lipscani nr. 53, Telefon 021-315.89.80 sau 0761.319.819.
  Program: Luni: inchis; Marti-Miercuri: 11 – 18, Joi – Duminica: 12 – 19.

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *