vineri , 22 septembrie 2023

Data exactă a nașterii impresionismului: când a pictat Monet „Impression, Soleil Levant”

Impression Soleil Levant

Este o chestiune intens discutată de experții în artă în ultimele decenii, însă un profesor de astrofizică este convins că a reușit să stabilească, recent, data exactă la care s-a născut impresionismul. Pictura Impression, Soleil Levant, de Claude Monet, a fost cea care a pornit curentul artistic, la finalul anilor 1800, și a fost subiectul a numeroase dezbateri. Conform calculelor specialiștilor, ea a fost realizată la ora 7.35, pe 13 noiembrie 1872.

Pictura este principalul punct de atracție al unei expoziții ce se va deschide, luna viitoare, la Musée Marmottan Monet din Paris. „Am vrut să aducem un tribut acestei picturi atât de importante. Mare parte din istoria ei era necunoscută. Dar, cu tehnicile disponibile acum, am putut afla noi informații”, a declarat Marianne Mathieu, directoarea muzeului, citată de The Independent.

Donald Olson, profesor de astrofizică la Texas State University, alături de alți experți, a studiat întreg contextul în care Monet a realizat celebra lucrare și a ajuns la concluzia că ea a fost așternută pe pânză în toamna anului 1872. Mai exact, soarele – așa cum apare el în Impression, Soleil Levant – a fost surprins în dimineața zilei de 13 noiembrie, la ora 7.35. Cercetătorii au analizat geografic portul Le Havre, pe care pictura îl ilustrează, au realizat calcule astronomice referitoare la răsăritul soarelui și nivelul valurilor mării și au adunat observații meteorologice asupra mării și cerului din acea perioadă. Bineînțeles, au vizitat portul Le Havre, pentru a pătrunde mai bine în atmosfera locului și a studia mai atent împrejurimile.

Oamenii de știință au concluzionat că, în momentul în care a început pictura, Monet se afla într-o cameră de la etajul trei a Hotelului d’Amirauté au Havre. Apoi, deși au existat voci care au susținut că lucrarea ar ilustra, de fapt, un apus de soare, și nu un răsărit, profesorul Olson a respins ferm această idee, ghidându-se după poziția soarelui, care se ridică spre est. De asemenea, bazându-se pe informații astronomice care arată că soarele răsare în poziția din pictură doar de câteva ori pe an, Olson a reușit să facă o listă cu 19 posibile zile în care lucrarea ar fi putut fi realizată. Apoi, folosindu-se de anumiți algoritmi și de informații legate de maree, profesorul și echipa sa au redus lista la doar două zile posibile. Din cele două, una a fost eliminată, pentru că era o zi din 1873, or, Monet a semnat lucrarea „1872”. Cea rămasă a fost ziua de 13 noiembrie 1872.

Profesorul Olson își va prezenta observațiile în cadrul unui eseu ce va fi publicat în catalogul expoziției de la Musée Marmottan Monet. Omul de știință și echipa sa au datat numeroase picturi în ultimii 25 de ani, printre care și lucrări de Vincent van Gogh sau Edvard Munch.

Prima expoziție impresionistă a avut loc la Paris, în 1874. Într-un interviu acordat în 1898, Claude Monet și-a amintit cum a dat titlul acum celebrei sale picturi: „Mi-au cerut un titlu pentru catalog; nu puteam zice vedere asupra portului Le Havre, așa că le-am spus: Puneți Impresionism! De acolo s-a născut impresionismul și au început să circule glume pe seama acestui nume”.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *