miercuri , 28 iulie 2021

De ce n-o să ader prea curând la mișcarea #nomakeup

alicia keys no makeupfoto

Tocmai în ziua în care vă scriam, cu entuziasm perfect frivol, despre ce ruj grozav am decoperit și despre lacul meu de unghii, îmi iese în cale un articol în care Alicia Keys anunță, în gura mare și pe toate gardurile media, că ea de acum înainte nu va mai purta machiaj. Niciodată! Nici în timpul liber, nici la Oscaruri, nici în clipuri, nicăieri. Mai mult, cântăreața nu doar că a spus „pa” fondului de ten și rimelului, dar a și pornit o campanie, „No Makeup Movement”, prin care încurajează femeile să renunțe la artificii pudrate și sidefate și să se arate în lume așa cum sunt. Ei, aici aș avea câte ceva de zis!

Unu: înțeleg perfect strategia de relansare a Aliciei Keys, după trei ani de pauză, o manevră de marketing care-i prinde foarte bine, văd, căci a atras atenția opiniei publice mai mult decât a făcut-o piesa lansată odată cu îndemnul la eliberare feminină de sub jugul blush-ului.

Doi: deși mie-mi plac produsele cosmetice și le folosesc deseori, înțeleg alegerea ei, de a-și arunca la gunoi trusa de farduri sau de a o dona vreunei nefericite care încă nu s-a emancipat suficient cât să umble prin lume cu obrajii nefardați și genele neîntoarse. Ce nu înțeleg e de ce un asemenea gest e prezentat ca un act de curaj, iar publicul, masiv influențat de staruri și de mass-media, îl percepe la fel, ca pe o reprezentație demnă de aplauze. Și nu e prima oară, că Alicia Keys nu e prima și singura vedetă care publică fotografii crude, cu deja omniprezentele hashtag-uri #nomakeup și #nofilter, la care cohortele de fani de închină.

kerry washington adweekActrița Kerry Washington spune că a rămas uimită când s-a văzut pe coperta revistei Adweek, de curând, căci aproape că nu s-a recunoscut în această fotografie hiper-editată în Photoshop / foto

La polul opus, vedetele continuă să apară în reviste machiate și retușate până-n dinți, la propriu. Iar insistența persoanelor publice în ambele extreme mă întristează: una denotă disperare, nesiguranță și neîncredere de sine, un ego imens și veșnic flămând, ipocrizie fără seamăn! Cealaltă, deși bună, în esență, ca răspuns la minciuna de pe copertele glossy, arată încă o dată că feminismul zilelor noastre e departe rău de vreun rezultat sănătos la cap. Femeile – cele din vest, că de cele din lumea arabă sau Africa nu discutăm acum – trăiesc cu ideea că încă mai au lucruri de demonstrat. Ori își tencuiesc fața cu un morman de pudră și se lasă ajustate din bisturiul virtual numit Photoshop până când devin de nerecunoscut (vezi cazul recent al lui Kerry Washington), ori ies în public nefardate și au ajuns să fie ovaționate pentru asta, într-o serioasă eroare de judecată: „Uitați, ce curaj au să se arate așa cum sunt!”, de parcă așa cum sunt ele, fără toate aceste arme cosmetice, ar fi urâte, greu de acceptat, darmite de plăcut și de iubit. Va să zică, suferim grav de corectitudine politică, ne cramponăm de sexism chiar și acolo unde nu există, dar faptul că o femeie iese în lume fără machiaj e un gest curajos, de brontozaur care, iată, îndrăznește să-și expună urâțenia în toți pixelii ei. Poate greșesc, dar cred că feministele și cei care sprijină aceste mișcări în showbiz nu realizează că entuziasmul lor în fața trendului #nomakeup este, de fapt, cel mai profund sentiment anti-feminist pe care-l pot exprima.

Altfel, sunt bine, tocmai ce-am testat zilele trecute niște farduri de obraz și am găsit, în sfârșit, nuanța care mă prinde! Dacă sunteți dintre cele care vă machiați, vedeți că AICI sunt reduceri mari la tot felul de bunătăți de pus în portfard! Eu, recunosc, sunt o vanitoasă și o frivolă, așa cum v-am mai spus, și mă simt bine când mă machiez – puțin, nu exagerat, că nici nu mă pricep la chestii complicate și, știți cum era gluma aia, vreau să mă recunoască bărbatul când se trezește dimineața lângă mine, nemachiată. 😜 Dar când mă fardez, nu cred că-s mai eu, așa cum nu simt nici că aș fi mai puțin eu atunci când ies din casă fără fond de ten. Sunt eu, așa cum sunt, și gata.  Fiecare poate să facă exact ce are chef – să poarte sau nu machiaj, fuste mini sau lungi până-n pământ, chiloți cu puf, rochii din bucăți de carne, tocuri de 15 centimetri sau pălării cu pene roz bonbon. Atâta vreme cât te bucuri și nu superi pe nimeni, nu văd de ce n-ai face absolut orice simți. Într-o lume normală, să fii așa cum ești n-ar trebui să fie o știre.

Semnat de

2 comentarii

 1. exact discrepanta aceasta le fac pe vedete sa fie cam neserioase in ceea ce vor sa transmita.
  adica nu te machia tu, ca ma machiez eu.
  unele au un curaj debordant, am vazut si in revista paris match de curand un articol cu o actrita care s-a pus pe instagram nemachiata iar fanii au luat-o peste picior iar dumneaei a insistat 🙂 spunand cat de confortabil se simte
  nu stii cata crezare sa le dai tocmai prin aparitiile acestora ulterioare in reviste cand apar superbe…
  pe unele dintre ele chiar machiajul le-a transformat si au creat imaginea lor, iconul, de aici si confuzia fanilor :))
  in fine, ce sa mai zici

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus