joi , 7 decembrie 2023

De ce să-ți cumperi lucruri mai scumpe

foto

(P) Pentru că de cele ieftine n-o să ai parte mai mult de un sezon. Uneori, dacă ai bafta mea, nici măcar atât! Poate că o să te țină șapte-opt purtări, după care o să ți se rupă și-o să te lase baltă când ai mai mare nevoie de ele.

Am pățit-o chiar săptămâna trecută, când mi s-a dezlipit talpa unor espadrile pe care tocmai le cumpărasem. Le-am găsit la reducere, în iunie, și m-am bucurat că am plătit pentru ele doar 20 de dolari. Nu mi-am imaginat că o să rămână intacte o viață, am sperat doar să le pot purta o vară și, hai, o toamnă. N-a fost să fie, că m-au lăsat în drum, de a trebuit să mă descalț și să merg așa acasă. Vara, când e pământul cald, am obiceiul să-mi dau jos încălțămintea și să umblu așa. Dar una e să faci asta pentru că-ți place, alta e senzația când ești nevoit, pentru că ți s-au rupt pantofii… M-am oprit eu așa în drum, desculță și cu banii luați, și după ce mi-au trecut nervii pe renumitul magazin Fabrik, m-am certat cu mine și cu prostia mea de a-mi încălca unul dintre puținele principii sănătoase de viață:

Întotdeauna cumpără cel mai bun lucru pe care ți-l poți permite!

E valabil cu orice fel de obiect, de la haine, încălțăminte sau electronice, până la mâncare sau, eu știu, pixul cu care scrii. Ieftinitura n-o să te țină nici de-aici până la ușă, și oricât ai vrea tu să te păcălești că ai făcut o afacere bună, așa ai să rămâi: păcălit. Știu că reiterez o evidență, dar uneori cred că avem nevoie să scriem, negru pe alb, câte un truism ca ăsta. Pentru că știm că suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine, dar tot ne ia ochii câte-o reducere, câte-un brizbriz de marketing menit să ne fraierească.

Aș putea să vă înșir o mie și unul de exemple în care mi s-a confirmat acest clișeu, din ambele unghiuri. Lucruri ieftine și de proastă calitate, cumpărate într-un impuls de moment. Și altele pentru care am plătit ceva mai mult, dar pe care le am și azi, după cinci, șapte sau chiar zece ani!

Și aș putea – de fapt, trebuie – să menționez și excepțiile, acele cazuri norocoase, în care cumperi un lucru pe mai nimic și te ține până ajungi tu să te plictisești de el. Le găsim, de exemplu, în magazinele de tip outlet, care vând haine din colecțiile mai vechi ale unor companii renumite, la prețuri foarte prietenoase. Eu nu știu decât unul, Fashion House, pe care-l mai vizitam când locuiam în București, și-mi amintesc de niște chilipiruri de zile mari. Apoi, sunt magazinele second hand – ați mai auzit de un pulover din cașmir 100 % care să coste 5 dolari? Eu am auzit și mi l-am și luat. 🙂 În rest, la firmele de bună calitate, nu prea cumpăr decât atunci când au reduceri masive, de peste 50 %.

Voi de unde faceți cumpărături? Și de unde n-ați face vreodată?

***

V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *