E ușoară și cu adevărat sănătoasă, căci nu conține decât legume și-un strop de ulei de măsline, așa încât poate fi prânzul ideal pentru cei care vor să-și potolească foamea fără să se simtă îmbuibați cu mâncare. Noi preferăm lintea roșie pentru supă, pentru că e mai fină și puțin picantă, dar puteți folosi și lintea verde, bineînțeles.
Ce vă trebuie, pentru o porție zdravănă?
o jumătate de kilogram de linte roșie, pe care o spălați în două-trei ape și o țineți la înmuiat timp de două-trei ore, în apă rece.
două cepe medii
patru morcovi
un ardei gras
o rădăcină de pătrunjel (sau păstârnac)
o jumătate de țelină de mărime medie
o roșie mică, bine coaptă
o căpățână de usturoi
o lingură de ulei de măsline
sare, piper, semințe de chimen (două linguri mari, după gust)
opțional, un cub de concentrat de legume
Cum se prepară
Legumele se curăță și se mărunțesc: ceapa se taie foarte fin, ardeiul gras – cuburi mici, morcovii – rondele, țelina și rădăcina de pătrunjel sau păstârnac – se taie mărunt, usturoiul – se zdrobește; roșia se opărește, ca să poată fi mai ușor curățată de pieliță, și se toacă mărunt.
Într-o oală de preferință emailată (nu de inox) se pune la încins o lingură de ulei de măsline. Se pun la călit toate legumele, mai puțin roșia, și se înnăbușă sub capac. Se toarnă în oală lintea înmuiată, cu tot cu apa în care a stat, și se mai adaugă peste toate apă în cantitate egală cu cea în care a fost ținută lintea. Se fierbe totul la foc mediu, cu capac, se verifică și se mestecă din când în când, până când lintea e foarte bine fiartă, iar supa devine cremoasă. Apoi, se adaugă roșia și se lasă în contiuare la fiert (în loc de roșie, se poate pune o lingură de suc de roșii, dar supa iese mai gustoasă cu roșie proaspătă).
Se adaugă apoi cubul de concentrat și usturoiul zdrobit, se dă în clocot, dar nu mai mult de atât, pentru că altfel veți pierde aroma îmbietoare a usturoiului. Se presară sare și piper și semințe de chimen.
Opțional, la final se poate presăra o mână de pătrunjel verde.
Dacă doriți o supă de linte – cremă, amestecați bine în blender supa gata preparată.
Pont: Se poate mânca simplă sau alături de crutoane de lipie sau cuburi de brânză de capră/alte brânzeturi bune.
Foto: saltedkitchen.com
Semnat de LaRevista.ro