duminică , 22 mai 2022

Dependența de fumat la adolescenți, legată de moștenirea genetică

image.axd

Moștenirea genetică ar putea fi de vină pentru faptul că unii adolescenți devin dependenți de fumat, potrvit unui nou studiu.

Cercetătorii au analizat date culese pe o perioadă de peste 40 de ani, pentru a stabili un grad de risc genetic pentru fumători. Apoi, au pus sub lupă genele a peste 1.000 de neo-zeelandezi, de la naștere și până la vârsta de 38 de ani, pentru a vedea dacă cei cu scor de risc genetic ridicat deveneau dependenți de țigări mai rapid în adolescență, și dacă le era mai greu să renunțe la fumat ca adulți.

Descoperirile arată că adolescenții cu un profil genetic de risc ridicat erau cu 24 % mai predispuși să devină fumători „de cursă lungă” în jurul vîrstei de 15 ani, informează psychcentral.com. De asemenea, în cazul lor, existau cu 43 % mai multe șanse să ajungă la un pachet de țigări pe zi, la vârsta majoratului. Cercetătorii au mai stabilit, în urma studiului, că acești adolescenți erau cu 22 % mai puțin capabili să renunțe la tutun la vârsta adultă. Totodată, față de ceilalți tineri, adolescenții cu predispoziție genetică pentru acest viciu ajungeau să fumeze cu 7.300 de țigări mai mult până la vârsta de 38 de ani.

Oamenii de știință nu au găsit nici o legătură cu moștenirea genetică ce predispune la fumat în cazul persoanelor care au început să consume tutun la vârste adulte. Anii adolescenței par, deci, să fie perioada cea mai vulnerabilă pentru dezvoltarea unei astfel de dependențe.

Foto: blog.pulsestore.com

Semnat de

2 comentarii

  1. nu este de mirare ca e asa. se explica astfel de ce in familii cu parinti fumatori nu toti copiii devin dependenti de acest viciu. iar adolescenta este o varsta a provocarilor. nu toti cei care incearca devin si dependenti.

  2. Ideal ar fi sa nu mai devina niciunii dependenti. Intr-o lume utopica. 🙂

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus