vineri , 1 decembrie 2023

Der, die sau das? Învață germana online, de la un vorbitor nativ!

Invata germana onlineFoto: openculture.com

Limba germană este simplă. O persoană cunoscătoare a limbii latine şi obişnuită cu declinările o învaţă fără mari dificultăţi. Profesorii de germană spun acest lucru la începutul fiecărui ciclu de studii. Se trece apoi la iniţierea în der, die, das, den, des, dem, etc., şi din nou se reaminteşte că tot restul este de o logică elementară.

Ca să ilustrăm aceste afirmaţii, să luăm un exemplu practic. Pentru început, deschidem Manualul de Limbă Germană. Este un volum minunat, cu coperţi cartonate, publicat la Dortmund şi care povesteşte despre obiceiurile hotentoţilor (în germană: Hottentotten – observaţi cât este de simplu!).
În carte se relatează cum cangurii (Beutelratten) sunt prinşi şi închişi în cuşti (Kotter) acoperite cu o ţesătură (Lattengitter) care să-i ferească de ploi. Aceste cuşti se numesc în germană „cuşti acoperite cu pânză” (Lattengitterkotter) şi, atunci când conţin un cangur, ele sunt numite Beutelrattenlattengitterkotter.
Într-o zi, hotentoţii au arestat un asasin (Attentater) acuzat că ar fi omorât o mamă (Mutter) hotentotă, având un fiu cam prostuţ şi bâlbâit. (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeşte în germană Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater.
Poliţia îl prinde pe asasin şi îl închide, provizoriu, într-o cuşcă pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadează. Imediat, toţi pleacă în căutarea fugarului şi, deodată, un războinic hotentot se întoarce strigând:

– Am prins asasinul (Attentater) !

– Care asasin? întreabă șeful de trib.

– Pe Lattengitterkotterbeutelrattenattentater, răspunde războinicul.

– Cum adică, asasinul din cuşca de canguri acoperită cu pânză? întreabă șeful hotentoţilor.

– Păi, răspunde războinicul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater (asasinul mamei hotentote a copilului prostuţ şi bâlbâit).

– A, aşa da ! răspunde șeful de trib. Puteai să zici de la început că l-ai prins pe Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentatter!

P.S. Mark Twain spunea: „Dumnezeu a creat eternitatea ca să am timp să învăţ limba germană”. Ganz richtig?

Hmm, nicht ganz richtig, vă pot garanta! Am început cu poanta de mai sus tocmai pentru că despre germană se spune că este o limbă atât de grea, încât puțini sunt cei care se încumetă s-o învețe. Nu, n-am să vă spun că e o limbă ușoară – mai ales pentru noi, vorbitori de grai latin – dar esențial este să îți dorești să-i deprinzi șpilul și să-i descoperi frumusețea, îndrumat de omul potrivit. Eu am avut bafta și l-am găsit destul de ușor, și vreau să vă povestesc despre el, în caz că trebuie sau vreți să învățați o limbă nouă și ați ales germana.

„Pentru mine, o lecție lipsită de umor e o lecție proastă!”

Barbara Gfall nu doar că este vorbitoare nativă de limbă germană, deci vă va dezvălui tot felul de trucuri lingvistice pe care un străin nu le cunoaște, dar are și o experiență de peste 20 de ani în predare. E profesoară în Grecia, unde locuiește, însă oferă și lecții de germană online. Astăzi, grație mijloacelor de comunicare prin Internet, e ușor să organizezi o sesiune de meditații prin Skype și să ai senzația că te afli în aceeași încăpere cu cealaltă persoană, chiar dacă vă despart mii de kilometri. De altfel, Barbara Gfall are elevi din lumea întreagă – din Grecia, Canada, Statele Unite, Ucraina sau Iordania.

Barbara Gfall

Lecțiile sunt personalizate în funcție de nevoile sau preferințele elevului – gramatică, dezvoltarea vocabularului, conversație – și au farmecul unei discuții relaxate cu un prieten. „Pentru mine, o lecție lipsită de umor, o oră în care nu râdem și nu ne distrăm puțin, e o lecție proastă! Îmi dau seama că pentru mulți germana poate fi dificilă, iar scopul meu este să o fac mai ușor de învățat”, spune Barbara.

Profesoara, care s-a născut la München, oferă pregătire pentru toate nivelurile. Dacă v-ați pus în minte să obțineți atestatul Goethe, Barbara e omul potrivit să vă instruiască (pentru toate certificatele între B1 și C2). Totodată, predă și limbajul medical – în caz că sunteți medici și plănuiți să emigrați, pentru un salariu mai bun, în Germania, Austria sau Elveția. De asemenea, vă pune la dispoziție, gratuit, cărți de germană în format electronic și o serie de înregistrări video pe care le puteți deja găsi pe canalul său de YouTube, Deutsch Global. Tot gratuit veți găsi și conținutul blogului Deutsch Global – informații și exerciții utile tuturor celor care au deja cunoștințe de bază.

Deutsch Global

Barbara Gfall vorbește cursiv engleza și greaca. Prima lecție este gratuită. Pe Barbara o puteți contacta, printr-un mesaj privat, pe profilul său de Facebook sau pe pagina de Facebook Deutsch Global.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *