vineri , 30 iulie 2021

Despre „Călătoria eroului”, de Florin Vancea

foto

„Călătoria eroului” este o carte solidă de psihologia dezvoltării umane care se adresează, în primul rând, specialiștilor, dar fără a ignora publicul larg. Accesul acestuia nu este tocmai facil, pentru că limbajul este academic și cuprinde concepte, clasificări, teorii din întreaga istorie a dezvoltării personalității. Partea finală, cea de cercetare, presupune cunoașterea minimă a instrumentelor și tehnicilor utilizate, dar și a metotedolor de cercetare în domeniul științelor socio-umane, nu doar a cercetării psihologice.

Florin Vancea abordează un concept la modă, dezvoltarea personală, care, trebuie să recunosc, este mai de succes – în strictul sens de popularitate și cantitativ, nu din punct de vedere calitativ și al efectelor de lungă durată și de bunăstare emoțională – în rândul unor persoane cu preocupări ezoterice, charismatice și care speculează profunda criză spirituală, sufletească și economică a omului modern.

„Civilizația modernă se află într-o stare de dezorganizare și dezintegrare în care există nevoia unui proces evolutiv major al conștiinței. La nivelul societății, conștientizarea acestei stări de fapt este posibilă doar atunci când ea afectează planul material, mai precis atunci când apare criza economică” (p.12).

Însă, o astfel de criză poate fi punctul de plecare într-o călătorie care te poate apropia de ceea ce ești în esență. Cartea este un studiu consistent, menit să valideze dezvoltarea personală unificatoare (DPU), ce are la bază trei aspecte: personal, interpersonal și transpersonal. DPU este deplină prin parcurgerea unor etape: diferențierea eului, maturizarea eului și integrarea eului.

Florin Vancea folosește concepte mai noi ale psihologiei moderne, ale psihologiei umaniste, cum ar fi inteligența spirituală, care este strâns legată de nevoia omului de a simți că are un sens.

Nostalgia stării de beatitudine este cea care mișcă lumea

Călătoria eroului este un subiect comun al istoriei omenirii. Se regăsește sub diverse forme în cultura și civilizația umană. Călătoria eroului, din punct de vedere psihologic, este călătoria spre propria devenire. Argumentația stiințifică merge pe o matrice simplă, care presupune o stare inițială de beatitudine, urmată de cădere și de încercarea de regăsire. Aceasta fiind și o temă primară a artei, culturii, teologiei, etc. Călătoria eroului cuprinde întreaga stare a psihismului. Tranziția de la cădere la regăsire este cea mai relevantă și încărcată, nu doar de simbolism, ci de încercări de a reintra în starea inițială. Nostalgia stării de beatitudine este cea care mișcă lumea.

La urma urmei, vine întrebarea firească: Cine este acest erou? Care este călătoria lui? De unde vine și spre ce se îndreaptă? Luând grosier lucrurile, o călătorie presupune un punct de plecare și o linie de sosire. Dacă se ajunge sau nu la destinația finală, este o altă poveste. Se poate spune că toată această călătorie are la bază un principiu al psihologiei adleriene, și anume acela că în spatele oricărui comportament stă o motivație. Călătoria are un scop bine definit, altfel ar fi doar un vagabondaj haotic sau necesitatea unei fugi și a unei ruperi, așa cum este la dromomani. Boemia artistului care vede aspecte ludice sau orfeice în bovarism sau dromomanie – perspectiva romantică a literaturii și a artei – nu-și găsește susținerea în abordarea stiințifică a unor aspecte clinice ale personalității.

Dacă pe eroul mitologic îl cunoaștem, se pune întrebarea: cine este eroul modern, eroul zilelor noastre? Eroul modern este cel întâlnit în cabinetele de psihologie, în grupurile de dezvoltare personală. Este cel care-și caută identitatea. Aici i-aș adăuga pe toți cei care-și caută un sens, indiferent de metodă și cale, fie că este arta, familia, religia. Faptul că nu toate aduc maturizarea de care se vorbește în carte și că unii se pierd pe drum sau rătăcesc pe alte căi, este adevărat, dar poartă în ei tiparul, tabloul psihologic al călătorului. Psihologia nu are dreptul să-și aroge exclusivitatea acestei călătorii.

Însă, după ce eroul are acces la lumea zeilor, simbolic spirituală, după ce transcede prin autocunoaștere și ajunge la maturizare, trece pragul și se întoarce în lumea mundană, decăzută. Cum se poate reintegra după ce a ajuns să cunoască și cum va reconcilia cele două lumi? Acestea nu sunt, așa cum de cele mai multe ori apriori se susține, neapărat antagonice și de neconciliat. Florin Vancea, prin lucrarea de față, oferă o soluție și validează dezvoltarea personală unificatoare, atât în formarea psihologilor, cât și a publicului larg.

„Putem concluziona așadar că modulul de dezvoltare personală unificatoare este valid și susține viziunea noii paradigme educaționale. Este absolut necesar în pregătirea și formarea viitorilor psihologi. Programele academice din domeniul psihologic, cu precădere, ar trebui să țină cont și de asptectele interne, structurale ale personalității viitorului psiholog.” (p. 242)

„Călătoria eroului” este o reală alternativă la ceea ce se întâmplă pe piața diletantă a psihologiei de masă și a dezvoltării personale. Florin Vancea propune un model concret de dezvoltare personală, cea unificatoare, model pe care-l validează printr-o cercetare temeinică, de 20 de luni. Autorul își propune să continue cercetarea și să urmărească efectele pe termen lung al dezvoltării personale unificatoare. Să-i urăm, lui și eroilor moderni, „Drum bun” în propria călătorie și un degrabă „Bine ai venit” la linia de sosire.

***

Florin Vancea (2016). „Călătoria eroului. O viziune psihologică privind maturizarea, evoluția umană și dezvoltarea personală”. Lucrare coordonată de către Prof. Univ. Dr. Iolanda Mitrofan. București: SPER. Colecția Doctoralia, nr. 15. 270p.

Semnat de

Un comentariu

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus