vineri , 8 decembrie 2023

Despre „Models of Influence. 50 Women Who Reset the Course of Fashion”, de Nigel Barker

Models of Influence

Nu e o lectură superficială, așa cum ați putea crede. Nu e doar un album cu poze frumoase, în care ni se povestește despre trenduri vestimentare. E o colecție de povești de viață și de carieră ale celor mai cunoscute 50 de modele din ultimele șapte decenii, femei care au schimbat mentalități, în felul lor. „Models of Influence. 50 Women Who Reset the Course of Fashion”, de Nigel Barker, e un volum splendid legat, de o calitate lesne de intuit din prima, care reușește să explice influența uluitoare pe care au avut-o și continuă să o aibă 50 dintre starurile de pe podium, din anii ’40 și până azi.

Nigel Barker, fotograf de modă și o voce recunoscută în domeniu, și-a dorit să pună în lumină 50 dintre cele mai influente figuri din panteonul modei și al culturii pop. De la prezența plină de forță și grație a Dovimei, la Inès de la Fressange, care încapsulează în aparițiile ei acel French chic atât de râvnit, la Claudia Schiffer, Coco Rocha sau Gisele Bundchen, „Models of Influence” definește unicitatea fiecărui (super)model – fie că e vorba de trăsăturile lor fizice, abordarea îndrăzneață a camerei foto sau o anumită calitate sau formă de energie care a redefinit spiritul vremii în care a trăit. În cartea sa, Barker a prezentat fiecare femeie în contextul erei în care și-a dobândit notorietatea, explicând cât de mult conta în acest sens terenul social – războaiele, crizele sau boom-urile economice și de mentalitate, nevoia de schimbare și de reînnoire odată cu fiecare nou deceniu.

Cu texte accesibile și deseori anecdotice, cartea este în egală măsură relaxantă și informativă. Colecția de fotografii cuprinde unele dintre cele mai reușite imagini din modă din ultimii 70 de ani, de la așa-numita Golden Age până la era supermodelelor și încheind cu perioada contemporană. Prin „Models of Influence” descoperi cum s-a schimbat percepția asupra frumuseții și a feminității în societate, și cât de mult au contribuit la asta femeile care ne prezintă moda. A nu le acorda atenție e pueril; alături de staruri din film, muzică sau dans, modelele au dobândit de-a lungul timpului o uimitoare capacitate de a influența, iar asta – ne place sau nu – ne-a schimbat și ne schimbă, în măsură mai mică sau mai mare, pe fiecare dintre noi.

Cine este Nigel Barker

Nigel Barker este un cunoscut fotograf de modă, ale cărui imagini au fost publicate în numeroase reviste din lumea întreagă. Timp de nouă ani, Barker a fost membru al juriului în emisiunea „America’s Next Top Model”, iar în prezent, este gazda producției „The Face”, la postul TV Oxygen. Regizează și produce filme și documentare, multe dintre ele dedicate unor scopuri umanitare, pentru organizații cum ar fi Fundația Națiunilor Unite, Make-A-Wish Foundation și Elizabeth Glazer Pediatric AIDS Foundation. Nigel Barker trăiește la New York, alături de soția sa, Cristen, și cei doi copii ai lor, Jack și Jasmine.

„Models of Influence. 50 Women Who Reset the Course of Fashion” a apărut recent la editura americană HarperCollins și poate fi comandată și online, pe site-ul Amazon, la prețul de 23 de euro.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *