vineri , 8 decembrie 2023

Din nou împreună, la cinema: ce spune Marcel Iureș despre Victor Rebengiuc

foto: Adi Maneci

Filmul „Octav”, care se va lansa toamna aceasta, îi readuce împreună pe doi dintre cei mai iubiți actori români, Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc. Într-o declarație emoționantă, Iureș îl descrie pe colegul său de breaslă ca pe un centru de echilibru în teatrul și cinematografia românească. 

Despre colaborarea cu Victor Rebengiuc, Marcel Iureş afirmă: „Victor este unul dintre stâlpii groşi pe care se sprijină teatrul românesc. Dacă tragem acest stâlp doi centimetri la dreapta sau la stânga, teatrul românesc se dezechilibrează. Victor Rebengiuc poate fi orice. E greu de descris Victor.”

Marcel Iureş şi Victor Rebenciuc au un trecut artistic comun, care se întinde din 1985 până în prezent. Destinele lor profesionale s-au intersectat atât în producţii cinematografice, cât şi în teatru.

Cei doi mari actori s-au întâlnit prima dată pe scenă, în 1985, la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, din Bucureşti, în „Hamlet”, o producţie clasică impresionantă, în regia lui Alexandru Tocilescu. Potrivit distribuţiei, lui Marcel Iureş îi revenea rolul lui Horatio, în timp ce Victor Rebenciuc avea rolul groparului. Cu timpul, personajul Hamlet ajunge să fie rolul lui Marcel Iureş, în anul 2000, când faimosul regizor Liviu Ciulei îşi va semna ultima creaţie, tot la „Bulandra”, avându-l în rolul lui Claudius pe Victor Rebenciuc. Ambele montări ale lui „Hamlet” au reprezentat un succes, din punct de vedere teatral, cu reverberaţii puternice din partea publicului şi un moment de creaţie unic în cariera celor doi actori. Între cele două reprezentaţii hamletiene, Marcel Iureş şi Victor Rebenciuc au jucat împreună şi în anii ce au urmat, după primul Hamlet, în „Dimineaţa pierdută” (1986), de Gabriela Adamenteanu, sau în „A treia ţeapă” (1988), de Marin Sorescu.

În filmul „Octav” (2017), rolul lui Marcel Iureş este unul complex, despre care declară: „Nu am mai întâlnit niciodată aşa ceva, în ultimii 25 de ani, în România. Este cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum”.

O poveste profund umană

Numeroasele nuanţe ale personajului său, care îl determină să îşi retrăiască momentele cheie din trecutul său (de la jocurile copilăriei sau prima dragoste, până la amintirile dureroase legate de familia sa), prin prisma conştiinţei unui om în vârstă de 80 de ani, reprezintă un nou început actoricesc pentru Marcel Iureş. „Acest rol e ca un fel de probă, un fel de examen, să vedem ce am putea găsi util, din toate personajele pe care le-am jucat până acum”, continuă protagonistul lui Octav. Iar rezultatul este unul magistral, Marcel Iureş construind cu emoție povestea unui om în care ne regăsim cu toţii.

„Octav e o poveste cu un om în care se recunosc toţi oamenii de pe pământ. Este o poveste profund umană, acesta fiind şi motivul principal pentru care am fost atras să joc în acest film. Avem nevoie de astfel de poveşti”, explică Marcel Iureş.

În această poveste, Octav îl reîntâlneşte şi pe Spiridon, bunul său prieten din copilărie, interpretat excepţional de Victor Rebengiuc. „Este rolul unui om care îşi întâlneşte un vechi prieten, pe care îl aşteaptă de multă vreme, cu o bucurie nemăsurată faţă de această întâlnire, în care nu mai spera. Iar ce îmi place mie cel mai mult este acest devotament prietenesc, dezinteresat, prezentat în film. Şi asta, când trăim într-o lume în care există numai interes în jurul nostru”, a declarat Victor Rebengiuc, făcând referire la personajul său, Spiridon.

Filmul „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, descrie o poveste care celebrează viaţa şi aduce omagii purităţii copilăriei, prieteniei, dragostei şi nostalgiei dulci-amărui. Lung-metrajul este o coproducţie România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrînceanu Celebidachi.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *