vineri , 22 octombrie 2021

„Doar optimismul e contagios!”. Campanie dedicată pacienților cu boli autoimune

„Pentru pacienţii care suferă de boli autoimune, o stare de spirit pozitivă este deosebit de importantă pentru că îi poate ajuta să accepte boala, să înveţe să lupte cu ea şi să renunţe la izolare. Suportul psihologic şi sprijinul celor din jur devin astfel esenţiale pentru starea lor de spirit. Studiile au demonstrat legătura între optimism şi sănătatea psihică, optimismul fiind legat de un nivel mai scăzut al stresului şi al simptomelor depresive. În cazul pacienţilor cu lupus sau psoriazis de exemplu, stresul a dus la creşterea severităţii afecţiunii, de aceea pentru aceşti pacienţi recomandarea medicilor este să încerce să se streseze mai puţin şi să se odihnească atât cât au nevoie, să facă plimbări în aer liber, să înveţe tehnici de relaxare şi să caute ajutor în jur, fie la familie, fie la asociaţiile de pacienţi sau chiar la medicul psiholog.”, explică Elena Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinică, asistent universitar UMF-Carol Davila, Bucureşti.

În 2013, APAA va dezvolta o serie de proiecte dedicate pacienților, printre care se numără lansarea unor ghiduri de informare pentru pacienţii cu psoriazis, boli inflamatorii intestinale şi lupus. De asemenea, în sprijinul pacienţilor, ai familiilor acestora dar şi al persoanelor care vor să afle mai multe informaţii despre afecţiunile autoimune, APAA a lansat forumul http://apaa.freeforums.org/. Toţi cei interesaţi pot intra în legătura cu membrii asociaţiei atât prin intermediul website-ului APAA – http://www.apaa.ro/, dar şi a paginii de Facebook a asociaţiei.

Despre afecţiunile autoimune

Bolile autoimune sunt afecţiuni cauzate de un răspuns nepotrivit al sistemului imun, direcționat împotriva propriului organism. În mod normal sistemul imun este cel care ne apără de substanțe străine din afara organismului sau din interior devenite „străine”, numite antigene (bacterii, virusuri, celule canceroase, etc). Uneori acesta va înceta să recunoască unul sau mai mulţi dintre constituenţii normali ai organismului ca fiind proprii („self”) şi va produce anticorpi care vor ataca celule normale, ţesuturi şi/sau organe. Rezultatul comportamentului hiperreactiv al sistemului imun este inflamaţia şi distrugerea organelor sau ţesuturilor afectate, modificarea funcțiilor acestora, urmate de declanșarea a variate simptome caracteristice afecţiunilor autoimune.

Cauzele exacte ale dezvoltării afecţiunilor autoimune sunt necunoscute, se bănuieşte uneori că dezechilibrul este declanşat de intervenţia unor bacterii, virusuri, toxine sau chiar a unor medicamente, la un individ cu predispoziţie genetică pentru dezvoltarea de boli autoimune.

Există o multitudine de boli autoimune, unele afectează doar un organ, altele pot să cuprindă tot organismul. Cele mai comune organe şi ţesuturi afectate de afecţiunile autoimune sunt: celulele roşii ale sângelui, vasele de sânge, glandele endocrine precum tiroida sau pancreasul, musculatura, țesutul conjunctiv, articulaţiile, pielea. O persoană poate prezenta în acelaşi timp afectarea autoimună a mai multor organe.

Diagnosticate și îngrijite de medici de diverse specialități, în funcție de organele afectate (reumatologi, neurologi, dermatologi, imunologi, endocrinologi, nefrologi, etc), bolile autoimune au evoluție cronică dar pot fi de cele mai multe ori controlate sub tratamente specifice.

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus