duminică , 24 septembrie 2023

Documentarul „Vasile”, în competiție la Festivalul de la Tampere, Finlanda

vasile

Documentarul românesc „Vasile”, regizat de finlandezul Sakari Suuronen și produs de atelierul de film Aristoteles Workshop, a intrat în Competiția Oficială a prestigiosului Festival de la Tampere/Finlanda.

Filmul documentar „Vasile”, realizat la cea de-a 11-a ediție Aristoteles Workshop, de echipa formată din regizorul și directorul de imagine finlandez Sakari Suuronen, editorul Ruxandra Pintilie și de Diana Rusu (imagine și traduceri), va fi prezentat vineri, 10 martie, în cadrul competiției naționale de scurtmetraje a celei de-a 47-a ediții a Festivalului de Film de la Tampere, unul dintre cele mai vechi festivaluri de film de scurtmetraj din nordul Europei. „Vasile” a fost selectat alături de alte 27 documentare de scurtmetraj și opt de lungmetraj.

„Vasile”. Povestea

Timpul se scurge molcom într-un sat din Maramureș. Însă Vasile Onea, un țăran din sat, reușeste să capteze frumosul în orice lucru banal sau mărunt, ajutat de aparatul de fotografiat. De la construirea căpițelor de fân, până la câinii leneși ce se ascund de arșiță, Vasile și-a transformat căsuța modestă din sat într-un monument viu și grăitor al momentelor trecătoare. Cine însă îl va imortaliza și pe el, când toată energia lui este dedicată celorlalți?
Regizorul Sakari Suuronen spune că este extrem de onorat pentru selecționarea filmului său în cadrul acestui festival de film. „Sper ca filmul să emoționeze publicul la fel de mult pe cât ne-a emoționat și pe noi, creatorii. Îmi doresc ca Tampere să deschidă calea unui parcurs festivalier lung, pentru ca spectatori din toată lumea să poată viziona filmul și să-l cunoască pe Vasile”.

Despre Festivalul de Film de la Tampere, Finlanda

Festivalul de Film de la Tampere reunește anual peste 30.000 de cinefili, profesioniști și amatori, fiind clasat printre primele trei cele mai importante festivaluri de film de scurtmetraj și documentar din lume, selecția făcându-se din aproximativ 4.000 de filme înscrise. Competiția internațională de scurtmetraje este recunoscută în întreaga lume, drept urmare organizația poate propune filme pentru prestigioasele gale Oscar®, BAFTA și European Film Awards (EFA). Competiția națională reprezintă o rampă de lansare extrem de importantă pentru regizorii finlandezi.

Aristoteles Workshop, ediția a XII-a (2017)

Ediția a 12-a a Aristoteles Workshop se va desfășura între 3 iulie și 5 august 2017 în satul Șiria din județul Arad. Timp de cinci săptămâni, sub îndrumarea unui grup de experți si tutori de renume mondial, un grup de 12 participanți trec prin toate etapele realizării unui film documentar, de la idee, la filmare, montaj și prezentarea produsului finit în fața unui juriu de profesioniști internaționali.

Apelul la înscrieri este acum deschis pe situl www. aworkshop.org.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *