miercuri , 29 noiembrie 2023

Dorotheea Petre: „Mi s-a confirmat că simţul meu artistic nu dă greş”

Dorotheea1

Este prima artistă din România care a câştigat Premiul Special pentru Cea Mai Bună Actriţă din partea juriului de la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, iar pentru „talentul şi sensibilitatea sa artistică” a fost investită cu Meritul Cultural în grad de cavaler, prin decret prezidenţial. Premiul Cannes a fost creat pentru ea – Un Certain Regard nu oferea până atunci trofee de interpretare – şi este una dintre cele mai importante distincţii pentru interpretare primite de un actor român. Prin vocea sa, în campania „Români pentru o lume”, Dorotheea Petre trezeşte speranța, motivează și inspiră generațiile viitoare în a-și urma visul.

De ce ai ales să te alături campaniei „Român pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache?

Pentru că îmi place ideea acestei campanii.

Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să îţi calce pe urme?

Să nu se dea bătuţi şi să aibă încredere în ei.

În ultimii ani, cu precădere în România, educaţia pare să aibă un rol tot mai secundar în formarea unui individ. Pe cine găseşti răspunzător pentru acest fapt?

Nu ştiu dacă pot spune că există un anume vinovat; din păcate este un cumul de factori care au dus la situaţia actuală. Dar cred că educaţia începe în primul rând în familie, iar dacă părinţii reuşesc să trezească copiilor interesul şi seriozitatea faţă de şcoală, cu siguranţă lucrurile ar sta mai bine.

Ce soluţii vezi pentru combaterea acestei situaţii?

Pregătirea psihologică a părinţilor şi cadrelor didactice, pentru a asigura o educaţie sănătoasă copiilor.

Pe cine admiri, în mod special, dintre toate emblemele istorice ale culturii române?

În mod special pe Mihai Eminescu, pentru determinarea şi efortul depus în a-şi perfecţiona opera, pe Maria Tănase pentru stilul ei şi pe I.L.Caragiale.

Dar din cultura mondială?

Scriitori precum Kurt Vonnegut. Lista ar fi foarte lungă, dar să zicem toţi artiştii care au inovat prin originalitate..

Din punctul tău de vedere, sunt românii patrioţi?

Nu ştiu ce să zic… Văd situaţii în care românii vorbesc ironic de „Românica“, dar văd şi romani patrioţi. Eu una îmi iubesc ţara, aşa cum este… şi cu bune şi cu rele.

Cum crezi că va evolua cultura în România, în următorii ani?

Eu cred sincer că în bine.

Profesional vorbind, care a fost prima ta iubire?

Prima mea iubire a fost poezia, insuflată de bunicul meu.

Cum ai descoperit pasiunea pentru actorie?

Pasiunea pentru actorie am descoperit-o, mai degrabă, privind oamenii, de când eram un mic copil, şi văzând detalii comportamentale fascinante, pe care simţeam nevoia să le arăt şi altora.

Fiecare amintire a unei meserii făcute cu pasiune este, cu siguranţă, importantă. Însă, dintre toate una, mai mereu, se evidenţiază mai mult. Care ar fi aceasta, în cazul tău?

Când m-am văzut prima oară pe peliculă, când am văzut filmat primul material cu mine, şi am putut să-mi evaluez munca şi mi-am zis: „Da, era exact aşa cum am intuit, e OK.”

Când ai simţit că eşti cel mai mândră de tine, de-a lungul profesiei?

Atunci când mi s-a confirmat că simţul meu artistic nu dă greş, că este valoros, înţeles şi apreciat.

Care sunt cele mai valoroase lucruri pentru tine, ca individ?

Familia, prietenia şi arta.

În paralel cu proiectele cinematografice, ai deschis și propria ta şcoală de actorie „Fii actor!”. Spune-ne mai multe despre ce se întâmplă acolo.

Vreau ca această şcoală să fie un loc unde oamenii cu care împărtăşesc dragostea pentru actorie să se bucure de extraordinara plăcere de a juca, indiferent dacă iau actoria ca pe un hobby, sau vor să transforme această pasiune în profesie. Cursurile şcolii „Fii actor!” se adresează celor care iubesc actoria, indiferent de pregătire şi vârstă, şi sunt concepute pentru a-i ajuta să-şi antreneze mintea, corpul, vocea şi spiritul, fie că vor să exceleze pe scenă, în faţa camerei sau în diferite aspecte ale vieţii.

Cum a evoluat activitatea şcolii, de-a lungul timpului?

Sunt mulţumită de cum au decurs lucrurile, şcoala de actorie merge foarte bine, şi m-am bucurat să descopăr câţi oameni minunaţi şi diferiţi, ca formare profesională, iubesc actoria. S-a format o comunitate de actori neprofesionişti, cu care mă întâlnesc de două ori pe săptămână şi ne petrecem câteva ore în cel mai plăcut fel cu putinţă: ne descoperim pe noi înşine şi ne depăşim limitele  prin actorie

Ce se întâmplă cu absolvenţii cursurilor tale, primesc o diplomă, sunt direcţionaţi către proiecte cinematografice?

Cei care termina cursurile şi doresc să fie actori, sunt înscrişi într-o bază de date şi sunt chemaţi la castinguri.

Ştiu că şcoala oferă şi cursuri de dezvoltare personală. Mai exact în ce constau acestea?

Cursurile de dezvoltare personală sunt concepute pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească performanţele de comunicare, de expresie, vorbirea. Sunt gândite pentru cei care doresc să scape de inhibiţii, de emoţii, de timiditate, care vor să fie mai buni vorbitori şi comunicatori.

Unde te poţi găsi cei interesaţi de cursuri?

Cei care doresc detalii legate de structura cursurilor, program, durată şi înscriere, ne pot scrie la adresa contact@fiiactor.ro şi pot vizita site-ul şcolii, www.fiiactor.ro.

Sunt românii buni actori?

Românii sunt buni actori, pentru că suntem  latini, şi avem firi histrionice.

În ce proiecte mai eşti implicată în perioada aceasta sau următoare?

Următoarea perioadă se preconizează a fi foarte aglomerată, lucrez la unele proiecte de suflet pe care le vezi descoperi în curând.

Născută la 9 ianuarie 1981, la Bucureşti, Dorotheea Petre şi-a făcut debutul actoricesc în  lungmetrajul „Ryna”, regizat de Ruxandra Zenide şi distins cu peste 30 de premii internaţionale, cu care a apărut în rol principal şi a câştigat trofeul pentru Cel Mai Bun Debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Cu fiecare rol interpretat, de-a lungul carierei sale, Dorotheea Petre s-a remarcat prin expresivitatea extraordinară şi stilul de joc discret şi fără efort. În paralel cu activitatea cinematografică, Dorotheea se ocupă de proiectul ei de suflet, o şcoală de actorie dedicată dezvoltării aptitudinilor actoriceşti prin cursuri şi workshopuri denumită generic „Fii actor!”.

„Români pentru o lume”, omagiu adus personalităților

Pentru astfel de români ca Dorotheea Petre a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache. „Români pentru o lume” reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro  şi pe pagina de Facebook) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *