Arta și natura au puterea de a vindeca, susține un grup de oameni de știință al căror studiu a dovedit că pictura, muzica sau frumusețea naturală din jurul nostru stimulează sistemul imunitar.
Să vezi o pictură de Monet, să asculți o melodie care-ți place, să admiri Marele Canion, sau pur și simplu să faci o plimbare în natură și să te bucuri de frumusețea ei nealterată sunt modalități de a lupta împotriva bolilor, spun oamenii de știință de la California University. Două experimente, la care au participat mai mult de 200 de persoane, au dovedit că timpul petrecut în natură și cel dedicat artei scade nivelul substanțelor ce cauzează inflamații în organism, responsabile pentru apariția diabetului, a atacurilor de cord și a altor afecțiuni.
Participanții la studiu supuși mai multor emoții pozitive – cum ar fi amuzamentul, admirația, compasiunea, starea de mulțumire, bucurie și dragoste – au avut cel mai scăzut nivel de citokină Interleukin 6 – un indicator al inflamației în corp, spun cercetătorii. „Descoperirile noastre demonstrează că emoțiile pozitive sunt asociate cu indicatorii unei bune stări de sănătate”, a declarant Dr.Jennifer Stelar, una dintre autoarele studiului., citată de The Telegraph.
Știința a dovedit de mult că alimentația echilibrată, somnul și mișcarea ajută corpul să lupte împotriva bolilor fizice sau mentale. Dar acest studiu recent este printre primele care se concentrează pe rolul pozitiv al emoțiilor în arsenalul nostru de a ne construi o viață mai bună. O serie de studii din trecut au arătat că un nivel ridicat al citokinei în organismul uman este unul dintre semnele chimice ale depresiei. Când citokinele sunt prezente în exces, ele pot bloca activitatea unor hormoni și a unor neurotransmițători cheie pentru noi, cum ar fi serotonina și dopamina, care ne controlează starea de spirit, pofta de mâncare, calitatea somnului și a memoriei.
Semnat de LaRevista.ro