miercuri , 23 octombrie 2019

Dovima și elefanții, de Richard Avedon

Dovima and the elephantsFoto: de.phaidon.com

Este una dintre cele mai populare fotografii de modă realizate vreodată și, cu siguranță, cel mai cunoscut dintre cadrele semnate de Richard Avedon. „Dovima și elefanții” – o imagine a cărei forță artistică dăinuie peste decenii.

Dovima, de origine jumătate irlandeză și jumătate poloneză, s-a născut Dorothy Virginia Margaret Juba, în 1927, și a crescut la New York, în cartierul Queens. Ar fi putut rămâne doar una dintre multele femei frumoase din New York, dar într-o zi, în timp ce își aștepta o prietenă în oraș, în fața unei clădiri unde revista Vogue își avea redacția, a fost remarcată de unul dintre editorii publicației. A acceptat să facă o serie de poze de probă, iar a doua zi se afla deja în studioul celebrului fotograf Irving Penn pentru primul ei job de modeling. În scurt timp s-a consacrat sub numele creat chiar de ea, Dovima, ce reprezintă alăturarea primelor silabe ale celor trei nume ale sale.

Până la momentul la care a fost realizată această fotografie emblematică, majoritatea ședințelor foto de modă erau organizate în studiouri special amenajate. Dar Richard Avedon – considerat, alături de Irving Penn, cel mai de seamă fotograf al vremii – a venit cu ideea de a o așeza pe Dovima într-un context cu totul nou și neobișnuit, în cadrul unui pictorial care urma să promoveze cea mai nouă colecție de haine a designerului Christian Dior.

Era o zi fierbinte din august, 1955, când Dovima a îmbrăcat una dintre rochiile casei Dior – prima rochie creată de noul asistent, pe atunci, al lui Christian Dior, Yves Saint Laurent. Dovima s-a lăsat pozată la Cirque d’Hiver din Paris, dând viață, împreună cu artistul ce o privea prin obiectiv, unui cadru de un echilibru ideal între grație și putere.

Dovima a fost modelul favorit al lui Avedon. „La nivel mental, am devenit precum niște gemeni siamezi: eu știam ce voia înainte ca el să-mi explice. Mi-a cerut să fac lucruri extraordinare, dar am știut întotdeauna că ceea ce făceam urma să fie parte dintr-o fotografie grozavă”, a povestit Dovima.

Vedeta s-a stins din cauza unui cancer, în 1990, la vârsta de 63 de ani, în Florida. Avedon a numit-o „cea mai remarcabilă și neconvențională frumusețe a vremii ei”.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus