joi , 7 decembrie 2023

Dragoș Mihalcea: Îmi displace cuvântul „patriotism”

DM

La îndemnul părinţilor săi, a studiat baletul la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, iar la 14 ani a primit o bursă completă de la Academia de Balet Kirov din Washington DC. După ce a absolvit cu onoruri, a fost invitat să danseze alături de Compania de Balet Universal în Coreea de Sud, unde a fost promovat rapid pe poziţia de dansator principal. A urmat apoi experienţa americană, prin colaborarea cu Southern Ballet Theatre din Florida, dar a simţit că Europa este ceea ce îşi doreşte şi a ales Baletul Regal Suedez, unde îl putem găsi şi astăzi. Despre cum se vede patriotismul românesc la Stockholm şi de ce românii se nasc şi cu suflet, nu doar cu o inimă, aflăm în rândurile de mai jos de la prim-balerinul Dragoş Mihalcea.

 

De ce aţi ales să vă susţineţi campaniei „Român pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache?

Toată lumea are nevoie de un model în viaţă pentru a le arăta că drumurile mai puţin umblate se merită a fi explorate.

Ce sfaturi aveţi pentru cei care doresc să vă calce pe urme?

Fii tu însuţi, preţuieşte darurile care ţi-au fost date şi pe care nimeni altcineva nu le are.

Care consideraţi că vor fi criteriile care îi vor diferenţia, dintre cei înscrişi, pe cei care vor trece de preselecţii şi vor ajunge în finala concursului din etapa a treia a campaniei?

Originalitatea. Să fii tu însuţi este cel mai dificil lucru pe care cineva îl poate face. Dar numai prin unicitatea noastră putem să avem un impact asupra lumii pe care nimeni altcineva nu-l poate avea.

În ultimii ani, cu precădere în România, educaţia pare să aibă un rol secundar în formarea unui individ. Pe cine găsiţi răspunzător pentru acest fapt?

Sunt doar un politician în privat. Pe oriunde am călătorit, orice am făcut, un singur lucru m-a ajutat enorm: cei şapte ani de acasă.

Ce soluţii vedeți pentru combaterea acestei situaţii? Societatea actuală nu le oferă decât în mici doze, insuficiente, din păcate…

Din cauza vitezei cu care se mişcă societatea în prezent, părinţii lasă educaţia copiilor lor pe mâna profesorilor. Şi nu doar în România. Cred că este o abordare greşită.

Pe cine admiraţi, în mod special, dintre toate emblemele istorice ale culturii române?

Oamenii pe care îi admir cel mai mult sunt artişti necunoscuţi, cei care sacrifică foarte mult pentru a crea, nu pentru a obţine.

Dar din cultura mondială?

Oscar Wilde. Un observator fin al modului cum societatea forţează individul să construiască o imagine falsă. Cunoaştem cu adevărat pe cineva?

Din punctul dvs de vedere, sunt românii patrioţi?

Îmi displace cuvântul „patriotism”. Transmite ideea că fiecare naţionalitate ar trebui să se considere superioară celorlalte. Nu a cauzat această idee suficient rău în lume?

Dacă ar fi să facem o paralelă între România şi alte ţări, care e profilul cultural al României, din punctul dvs. de vedere?

Există un mare respect pentru artiştii români în străinătate. Probabil mai mult în afara României. Fiecare domeniu al artelor are un artist român recunoscut. Ar trebui să fim mândri de aceasta.

Cum credeţi că va evolua cultura în România, în următorii ani?

Am putut să producem mari artişti câteva generaţii la rând. Este, poate, o dovadă a faptului că românii se nasc şi cu suflet, nu doar cu o inimă.

Profesional vorbind, care a fost prima dvs. iubire?

Nu-mi amintesc şi nu aş vrea să spun o minciună.

Cum aţi descoperit pasiunea pentru dans?

Aş vrea să pot să am o poveste extraordinară, dar adevărul este că am fost înscris de către părinţii la şcoala de balet. Presupun că pasiunea mea pentru dans s-a dezvoltat în timp.

Fiecare amintire a unei meserii făcute cu pasiune este, cu siguranţă, importantă. Însă, dintre toate una, mai mereu, se evidenţiază mai mult. Care ar fi aceasta, în cazul dvs.?

Câştigarea Marelui Premiu la „Premio Roma”, Italia. Nu din cauza premiului, ci din cauza contextului. Tocmai îmi dădusem demisia din poziţia de dansator principal al Universal Ballet din Coreea de Sud. Mă simţeam complet pierdut, singur, dezorientat, nu aveam nicio slujbă după concurs. M-am sculat cu perspectiva unei zile rele în faţă şi m-am culcat la sfârşitul unei zile bune.

Când aţi simţit că sunteţi cel mai mândru de dvs., de-a lungul profesiei?

Când dau interviuri. Sunt singurele momente când îmi analizez cariera.

Care sunt cele mai valoroase lucruri pentru dvs., ca individ?

Timp personal, timp petrecut de unul singur. Dacă nu am parte de o doză zilnică, indiferent cât de puţin, mă sufoc.

Dragoș Mihalcea

Dragoş Mihalcea este prim balerin al Baletului Regal Suedez, primul dansator din istoria de 230 de ani a companiei suedeze care a depăşit ierarhia corpului de balet. Pentru astfel de români a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache. „Români pentru o lume” reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro  şi pe pagina de Facebook) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.

Fotografii: dragosmihalcea.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *