duminică , 25 iulie 2021

Ducu Bertzi aniversează 40 de ani de carieră la Festivalul „Floare de colț”

ducu bertzi

Anul acesta Ducu Bertzi aniversează 40 de ai de când a urcat pe scenă, 40 de ani dedicaţi muzicii folk, 40 de ani dedicaţi publicului. În urmă cu patru decenii, Ducu Bertzi câştiga o valiză, ca premiu la un festival de muzică folk. Din acel an, 1973, Ducu Bertzi şi-a început cariera de folkist. Fiind originar din Sighetu-Marmației, Ducu a decis să stimuleze tinerii care se dedică acestui gen muzical şi începând de la prima ediţie „Floare de Colt”, va oferi o valiză personalizată drept premiu.

„N-am înţeles de ce mi-au dat ei o valiză. Abia când am început să merg să cânt în diverse oraşe am înţeles cât de utilă a fost acea valiză pentru mine”, îşi aminteşte folkistul. Acum, la 40 de ani de la acest episod, Ducu Bertzi s-a gândit că această cifră rotundă poate fi sărbătorită pe scenă. De data aceasta nu doar ca simplu artist, ci ca organizator al unui festival de folk. Aşa a luat naştere prima ediţie a festivalului „Floare de colţ”, care se va desfăşura în zilele de 16 şi 17 august la Sighetu-Marmaţiei, în oraşul natal al lui Ducu. Câştigătorul concursului va primi şi el tot o… valiză. Personalizată.

La Sighetu-Marmaţiei va răsări o „Floare de Colţ”, o minune sub bolţile societăţii subjugate de grijile cotidiene. A sosit vremea ca la Sighet, centrul cultural şi economic al Maramureşului istoric, muzica să fie îmbrăcată în straie de gală. Pe 16 şi 17 august, în Sighetu-Marmaţiei vor răsuna acordurile magice ale artiştilor: Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Poesis, Magda Puşcaş, Florin Sasarman, Dinu Olărașu, Vali Şerban, Adrian Ivanitchi, Marius Matache, Jul Baldovin, Cosmin Vaman.

Titlul pe care l-a primit această gală a folkului românesc de la Sighetu-Marmaţiei nu este ales întâmplător. Maramureșanul Ducu Bertzi spunea că „nu trebuie niciodată să-ţi neglijezi rădăcinile. Fără ele, am fi o frunză-n vânt”. „Floarea de Colț” (pe versuri de Viorel Popescu) a devenit una dintre piesele de referinţă a lui Ducu Bertzi, care s-a născut în Sighetu-Marmaţiei. Astfel, la 25 de ani de când piesa a fost cântată pentru prima oară, „Floarea de Colț” a devenit emblema unei Gale de muzică folk ce va creşte de la o ediţie la alta. Cert lucru, Sighetu-Marmației va avea de acum încolo, în fiecare an, Gala de Folk „Floarea de Colţ”.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus