vineri , 8 decembrie 2023

Em Sava: cinci motive pentru care trăiesc în Canada

torontofoto

Te naști într-o țară, să zicem România, și ești contaminat. Definitiv. Ești român pe viață, indiferent unde te duc pașii, indiferent cum se contorsionează soarta. Se petrece aceeași ecuație ca în cazul familiei. Ți-o dă Dumnezeu. Doar prietenii ți-i alegi. Ești român genetic, vrei, sau nu vrei, recunoști, sau nu. Oricât de bine te-ai acomoda acolo unde alegi să-ți trăiești viața.

Am fost arăduită pe meleaguri clujene, dar viața m-a adus, de aproape cincisprezece ani, în țara frunzei de arțar. Asta nu mă face trădătoare, ori mai puțin patriotă, chiar dacă în curtea mea nu crește iarba verde de acasă. E o lege în tot și toate. Omul sfințește locul, se spune, iar noi, cei împrăștiați prin lume, care purtăm cu mândrie numele de român, avem menirea noastră. Datorită nouă, cei de aici cunosc gustul României adevărate, căci facem publicitate bună și gratuită ținutului mioritic, în primul rând prin atitudinea și profesionalismul nostru. Trăim departe de țară, dar nu suntem cu nimic mai prejos, ori mai presus celor de acolo.

Sigur că avem doruri în suflet. Dar ce om cu amintiri nu are? Dorul e normalitatea adultului. Nici noi nu facem excepție, însă nu trăim jelind. Am ales conștient, iar azi sunt două locuri pe care le numim acasă. Dincolo de alegerea inițială de a pleca, am decis să viețuim aici. Nimeni nu ne obligă la exil, iar avioanele zboară în ambele direcții. E cale de întors, căci peste tot trăiesc oameni. Eu am prins rădăcini în Toronto, acest frate mai mare al Clujului, unde aerul miroase ca acasă.

De ce Canada? Sunt multe motivele care m-au determinat să-mi clădesc aici căminul, după ce-am cunoscut realitatea canadiană. Am să aleg cinci dintre ele:

Oamenii: Canadienii sunt cei mai ospitalieri oameni de pe pământ. Au sufletul curat, lipsit de ascunzișuri și te acceptă și apreciază pentru ceea ce ești. De-o politețe și răbdare rară, au talentul să demonstreze că fiecare are șansa lui.

Societatea: este permisivă. Nu ești judecat, indiferent de vârstă, proveniență, religie, orientare sexuală. Contează doar omul.

Instituțiile statului, în multitudinea lor, de la administrație, sănătate, școală și pînă la cele care se ocupă de confortul vieții seniorilor, sunt bine organizate, oferind suport profesional.

Multiculturalitatea și interculturalitatea. E un Babilon modern, unde limbile și tradițiile conviețuiesc, colorat și extrem de interesant în diversitate.

Calitatea vieții, în totalitatea și varietatea ei, de la infrastructura orașului, la oferta social-culturală, (chiar și cea din cadrul comunității, pentru că sunt mici Românii în toate marile orașe ale țării frunzei de arțar.)

Tatăl meu are o vorbă: „Numai mamă și tată nu aveți în Canada.” E drept, dar și aici există, cel puțin în cazul nostru, un avantaj. Fiind așa departe, atunci când vin în vizită, părinții locuiesc zi și noapte cu noi, câteva luni pe an, timp în care-i putem răsfăța, așa cum au făcut-o ei pe vremea când eram copii. Acasă nu reușeam să stăm atât de mult împreună, chiar dacă distanța geografică dintre noi era nesemnificativă. Și-acum mai sunt și Skype-ul și alte metode de comunicare, astfel încât suntem, sau putem fi conectați cât și când vrem la România noastră natală.

Mulți am plecat în lume, fiecare ducând în spate amprenta propriei experiențe. Nici o poveste nu seamănă cu alta, cum nici un om nu e la fel cu altul. Ne purtăm destinul cum știm și cum putem, având în buzunare istoria, tradiția, obiceiurile și rădăcinile. Nu umblă câinii cu covrigi în coadă, nici cerul nu e roz, dar dacă omul este harnic, este apreciat și își găsește locul.

***

Pe Em Sava o puteți citi și pe blogul ei, Sweet & Salty.

 

Semnat de

8 comentarii

 1. Sunt din Noiembrie 29, 1989 in Toronto, dupa 17 luni de Camp turcesc! Nu am cuvinte sa-i multumesc Celui De Sus ca m-a adus in Canada! La mine in casa de vorbeste makidoneste si romaneste! Daca sunt patriot, sa spuna altii! Respect ambele TARI! ROMANIA, TARA in care m-am nascut si CANADA, TARA ce m-a adoptat si in care m-am realizat! Nu-i inteleg pe unii romani ce critica Tara Artarilor! Eu cand am plecat de acasa in 1988, nu am avut „INFORMATIA”! Nu am stiut unde plec! In Turcia am avut de ales intre Canada, Australia si USA! USA m-a respins ca eram…membru de…partid! Am intrat in partid la…37 de ani, ca nu puteam avansa! In Canada am venit prin sponsor privat! Se venea greu aici in acei ani!Cei veniti dupa 1989 au avut informatia! Este adevarat, trebuie sa ai si putin noroc!

 2. Felicitari Em Sava pentru postare ! 🙂
  Fiecare are dreptul de a-si alege locul unde sa traiasca ! 🙂
  Respect dreptul fiecarei persoane de a se stabili in locul unde crede ca se va realiza cel mai bine .
  FATA mea a ales ITALIA si o felicit din toata inima pentru alegerea facuta iar nepotelul EMANUEL
  este argintul viu ce-mi incalzeste batranetea ! 🙂
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/09/13/
  Dupa iesirea la pensie am fost rugati de ginere, cuscri si fiica sa ne traim batranetea alaturi de EI dar………………., am refuzat politicos spunandu-le ca locul meu este si va fi in TARA in care m-am nascut, crescut, educat si format ca OM si MILITAR ……………….
  https://youtu.be/aRzOir24OMc
  ” Fie PAINEA cat de rea, tot mai buna-i in TARA mea ” ! 🙂
  O primavara frumoasa Em Sava ! 🙂
  Cu stima,
  Aliosa .

 3. Oh doamne, ce aberatii..

  Oameni – Gasesti de la oameni buni pana la ultimii rednecks rasisti. Cei mai ospitalieri ? In nici un caz.

  Societatea – Permisiva fata de majoritatea tarilor, dar sunt destul de multe probleme incepand cu francofoni vs anglofoni si terminand cu imigrantii

  Institutiile statului – Ai uitat sa vorbeste despre cozile interminabile din spitale, lipsa de doctori and so on.

  Multiculturalismul – Un Babilon modern…really ? Kebecosii si anglofonii se „ciupesc” la fiecare ocazie, o multitudine de probleme cu imigrantii… multiculturalismul este o idee frumoasa in teorie, dar probabil nu va functiona niciodata..inclusiv in Canada.

  Calitatea vietii – Case de carton cu 5 metri patrati spatiu in curte, autostrazi dezastruoase (mai ales cele din QC), care nu fac fata traficului (vezi GTA la ore de varf..si in general)..infrastructura veche si depasita. Ah da, am uitat sa mentionez clima tropicala. Azi a 3a zi de primavara -25 de grade. <3

  Wake up people, viata nu este tocmai roz. Oamenii imigreaza crezand ca ii asteapta caini cu covrigi in coada…

 4. Apai, „mai draga” (vorba unui vestit politician de la noi), n-o zis nime’ ca viata-i numai trilulilu in Canada. Ca peste tot, nici in Canada nu e totul cum ne-am dori. Mie imi place in Canada, dar asta nu ma impiedica sa pot scrie o lista cu lucruri pe care as schimba-o maine daca as putea. De asemenea perceptia oamenilor la aceiasi stimuli, e diferita. Unii sunt impresionati de lucrurile positive, si aproape nu observa lucrurile negative, iar altii vad exact partea opusa a paharului. Mie imi place sa calatoresc de pilda si as putea da o multime de motive de ce. Insa altcineva ar putea spune „Uf ma enerveaza sa fac bagaje”, „urasc sa merg atatea ore cu masina sau cu avionul”, „atata efort si cheltuiala pentru mai nimic, cand as putea sa stau pe canapea sa ma uit la TV”
  Articolul este despre motivele pentru care traiesc / traim in Canada. Cand autorul, sau altcineva va decide sa publice un articol cu „ce nu-mi place aici”, s-ar putea citi un articol mult mai pe gustul domniei voastre.
  Apropo de autostrazi dezastruase, toti cei care au venit in vizita la noi, au fost super impresionati de calitatea drumurilor. Nu spun ca nu sunt portiuni care mai pot fi imbunatite, dar fa o comparatie obiectiva cu alte locuri. Dai exemplu ce trafic execrabil la ore de varf in GTA. Ai dreptate te poate sccoate din minti, ca nici cu 10 benzi pe un sens la ora de varf nu face fata traficului. Dar ma intreb cu ce oras aglomerat ai comparat care la ora de varf conduci ca duminica. Nu stiu cat de mult ai condus prin lume, dar pot sa-ti dau multe orase din lume unde traficul e mult mai prost si nu numai la ore de varf. Din experienta personala pot sa spun cu siguranta, ca drumurile de aici si modul de viata se reflecta intr-un trafic mult mai civilizat dacat in majoritatea locurilor din lume.
  Vorbesti de oameni de toate categoriile sociale. Da sunt de tot felul, nici aici nu lipsesc crime si violuri. Dar conteaza proportia, si aici cred ca se poate spune ca e covarsitoare la oameni de calitate versus cei de care m-as lipsi cu drag. Canada care e o tara foarte permisiva, este foarte categorica cand e vorba de intoleranta, rasism, discriminare…
  Se cunoaste ca exista o animozitate intre francofonii din Quebec, si partea engleza. Sunt si multe bancuri pe tema asta. N-am auzit pe nimeni sa se bata din cauza asta. Totul se rezuma la proteste civilizate si referendumuri. Sunt multe lucruri pe care am putea continua sa argumentam.
  Ce vreau sa spun insa e ca-mi pare rau ca locul in care traiesti, si experientele prin care ai trecut ti-au lasat doar gustul amar. Incearca mai tare sa schimbi ceva in viata ta: tara sau provincia, jobul, orice care te poate face sa privesti lumea cu alti ochi. Viata e frumoasa si merita traita, nu indurata.

 5. „Esti român genetic” – imi poate da si mie cineva linkuri catre tratatele alea stiintifice unde s-a izolat gena de român (sau de neamt, englez, austriac, CANADIAN etc.)? Ca sunt foaaaaaaaaaaaaaarte curios sa le citesc.

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *