miercuri , 29 noiembrie 2023

Emma Zeicescu: E dificil să ajungi bogat din jurnalism

foto: TVR

O vedeți de 16 ani la televizor, iar de anul trecut, o puteți urmări la TVR 1, în emisiunea „Perfect Imperfect”. Azi, am invitat-o la un interviu în care să vorbim despre lucruri frivole și lucruri importante, într-un portret mai fidel, probabil, decât cel pe care i-l cunoaștem de pe „sticlă”. Emma Zeicescu, pentru voi.

Care sunt primele lucruri pe care le faci dimineaţa?

În primul rând, trebuie să trec de acele zece minute în care NU vreau să mă trezesc. Dupe ce reuşesc să mă dau jos din pat şi să las băieţii (copilul şi iubitul) dormind, urmează alte zece minute în care vreau să îmi dau palme, pentru că nu înţeleg de ce nu am câştigat la loto şi încă trebuie să mă trezesc. Apoi îmi iau cafeaua în faţă şi telefonul şi încep gimnastica de dimineaţă, postări, programări, fotografii, instagrame, Facebook… şi realizez peste jumătate de oră că sunt chiar trează!

Cum arată o zi perfectă?

Ziua perfectă este o zi în care „meniul” să fie echilibrat. Să faci puţin din toate, dacă se poate. Uite, îţi dau exemplu ziua de sâmbătă, cea mai recentă şi cea mai echilibrată din ultima vreme. A pornit dimineaţă cu Idris, băiețelul meu, care voia tare de tot să mă trezeasc la ora 9.00. Într-un final, ne-am jucat, ne-am drăgălit şi parcă ziua a început altfel. A urmat plasarea strategică a copilului la una dintre bunici, ca să avem timp de mers la sală. Un pic de sport nu strică niciodată, vezi viaţa mai optimist. După sport – un pic de curăţenie în casă şi un film de Oscar, ascunşi sub pături, în sufragerie. Seara ne-au vizitat prietenii. A fost o zi binecuvântată, cu de toate!

Ce înseamnă luxul pentru tine?

Luxul nu e foarte important în viaţa mea, pentru simplul motiv că nu mi-l permit şi nu sunt ahtiată după el. Pentru mine, viaţa trebuie să însemne decență, nu lux! Dacă ar fi să aleg ceva luxos, însă, aş alege oricând o plimbare cu un yacht, împreună cu cei dragi. În rest, sunt o fire mai degrabă predispusă spre economie decât spre risipă. Simple is better!

Dar sărăcia?

Sărăcia mă sperie, m-a speriat de mic copil, când am observat cum este să treci de la o viaţă decentă, la sărăcie… într-un timp foarte scurt. Este una dintre fobiile mele pentru vârsta pensionării. Nu vreau să ajung să trăiesc din mila nimănui, aşa cum mă doare inima ca, în România, să fii pensionar seamănă, aşa, cu o… condamnare! Da, urăsc sărăcia aia care te deformează ca om!

Dacă ai putea comite o infracţiune, fără să fii prinsă, ce ai face?

Ha ha, nu m-am gândit niciodată la treaba asta! Ar fi interesant să comit o infracţiune care să îmi îndeplinească un vis, nu? Atunci, doar aşa, ca exerciţiu, aş „fura” o proprietate la plajă, cu spaţiu generos pentru un beach bar! Da, aş putea să fac asta! 😂

Care sunt lucrurile fără de care viața ți-ar fi azi mai grea?

Viaţa mea ar fi mai complicată fără telefonul din dotare. Cum parte din job se învârte şi în jurul brandului meu – Perfet Imperfect -, care are nevoie de toată atenţia, da… telefonul e musai necesar. Chiar mă uitam zilele astea la vechiul telefon, pe care l-am înlocuit în urmă cu o lună, după trei ani. Mă uitam cu drag şi o să îl păstrez ca amintire, acum, că nu mai funcţionează. Are parte din amintirile mele în el.

Care crezi că este cel mai mare mit despre jurnalişti?

Că sunt bogaţi! E una dintre percepţiile eronate care circulă des. Ca să ajungi bogat din jurnalism, mi-e teamă că e dificil şi, în anumite cazuri, presupune să faci compromisuri. Dacă vrei să te faci jurnalist ca să fii bogat, te dezamăgesc. Vei avea o viaţă bună, nu contest, dar bogăţia e altceva!

Care este partea cea mai frumoasă a meseriei tale?

Adrenalina, spiritul justiţiar şi oamenii noi pe care îi cunoşti. Meseria asta este superbă, dacă ştii să rămâi jurnalist. Îţi deschide nenumărate oportunităţi pentru a te dezvolta ca om, ca profesie. Tu alegi!

Care este slăbiciunea pentru care te critici cel mai mult?

Că sunt fricoasă şi mă plâng adesea că nu mai pot! Ha! Da, sunt uneori atât de empatică şi de emotivă încât mă sufocă temerile, viaţa mi se pare dificilă şi am tendinţa să dau înapoi. Asta e o eroare! Noroc că îmi trece repede şi reiau lupta!

Care crezi că e cel mai bun lucru pe care l-ai făcut în viaţă?

De departe, Idris, băiatul meu! El este parte din ce las pe lumea asta şi intenţionez să îl ghidez cât să fie un om bun, generos, luptător şi perseverent. Ambiţios o să fie! Perfect Imperfect este al doilea lucru despre care simt că este parte din sufletul meu. Să vezi cum se coagulează o comunitate în jurul tău este ceva magic!

Cine sunt cei mai buni oameni de televiziune?

În sufletul meu sunt mai mulţi jurnalişti care merită să fie îmbrăţişaţi pentru activitate, atitudine, stil şi opinii. Andreea Esca rămâne un model pentru mine. Îl urmăresc însă cu apreciere şi pe Cristian Tudor Popescu, pentru analiză. Dan Negru rămâne un model de longevitate în materie de divertisment de calitate – divertismentul care nu preia zona de superficial, manelisme şi pițiponceală Sunt mulţi oameni buni şi foarte buni, și cel mai important este că vine generaţia tânără. Sper să mă seducă!

Care e cel mai groaznic lucru pe care l-ai face pentru bani?

Nu aş face nimic groaznic pentru bani. Am avut nenumărate ocazii în care aş fi putut să îmi vând sufletul pentru o poziţie mai bună, o situaţie mai stabilă sau o viaţă în lux. Nu am ales să o fac şi nu cred că o să aleg vreodată. Am o mândrie oltenească… ce mă împiedică!

Dacă ar fi să dai timpul înapoi, în ce moment al vieţii tale ai vrea să te opreşti, acum, pentru o vreme?

Aş vrea să fac un mix de momente. Să mă opresc pe la 30 de ani, pentru partea estetică şi pentru maturitate, dar să nu mă despart de Idris. Aş vrea să mă opresc în clipa aia de maximă fericire. Ea se produce când îl culc seara pe Idris şi povestim ce am făcut peste zi. El zâmbeşte şi mă ascultă, eu îl întreb dacă e fericit. Aia e clipa pe care mi-o doresc… pentru totdeauna!

Care este forma de artă care te emoţionează cel mai mult?

Fotografia şi pictura. Fotografia, pentru felul atât de simplu de a surprinde clipe din viaţă, şi pictura, pentru zona de abstract care mă face să visez şi să îmi provoc imaginaţia. Imaginează-ţi că între Îndrăgostiţii lui Bresson (fotografie făcută într-un tren în România) şi picturile minunate ale Fridei Kahlo…. sunt un milion de poveşti. Fericite, nefericite, cum e viaţa!

Care este parfumul/mirosul tău favorit?

Dulce/ scorţişoară. Rămân mereu amorezată de Cinema –  YSL.

Care este partea ta preferată a zilei?

Sunt un om al dimineţilor spre prânz, cum îmi place mie să spun. Funcţionez bine, am chef de viaţă, am idei şi îmi place să scriu atunci. Ora 11:00 mi se pare perfectă!

Care a fost cel mai suprinzator lucru pe care l-ai aflat despre oameni, graţie profesiei tale?

Că sunt mici, dar au suflete imense. Că sunt mari, dar sunt goi pe dinăuntru!

Şi ce te-a învăţat profesia ta despre tine însăţi?

Că pot, că duc, că sunt, că mi-e dat să fac, că am o misiune, că merită să lupt, că n-aş fi eu dacă aş abandona acum! Meseria mea m-a şlefuit într-un fel atât de delicat şi de abrupt uneori, că n-aş avea cum să o urăsc vreodată.

Care e cel mai mare viciu al tău?

Nu am vicii care să mă recomande, doar mici plăceri vinovate sau soluţii inedite la probleme uzuale. Sunt fumătoare, asta poate că ar trebui să o rezolv, dar suma viciilor e constantă oricum şi parcă e mai bine, uneori, să rămâi… imperfectă! 🙂

Care a fost momentul tău cel mai crunt de sărăcie?

Îmi aduc aminte, cred că era prin clasa a opta. Aveam în jur de 13 ani. Plecasem spre şcoală şi am realizat că nu aveam bani. Nu avea nici mama să îmi dea. Aveam un leu, sau ceva de genul ăsta, la banii de atunci. Bani de-o gumă Turbo. Asta am şi luat, cumva când eşti copil conştientizarea sărăciei e mai simplă decât la maturitate! La maturitate am avut momente ca toţi oamenii, când am rămas fără niciun leu. Evident, am urât momentul, dar am căutat soluţii. Timpul a mai rezolvat din lucruri!

Care este cea mai folositoare invenție, pentru tine?

Gelul de duș, dacă stau să mă gândesc. Eu sunt o pasionată a igienei personale, mai ales după o zi de muncă. Vreau să intru în lumea mea, preţ de zece minute, şi să mă relaxez. Un gel de duș parfumat face minuni!

Care este cea mai mare dezamăgire a ta?

Oamenii, unii dintre ei. Da, acei oamnei care au sacrificat orice pentru a ajunge în top. Ce nu au realizat este că acea coroană a lor este un mare fals. Oamenii care şi-au clădit numele având la bază compromisuri, ei sunt marea mea dezamăgire.

În ce te-ai costuma dacă ai merge la un bal mascat?

Cat Woman. Miauuu!

Ce te enervează cel mai mult la oameni?

Lipsa de ambiţie şi perseverenţă. Cred că sunt oameni mai deştepţi şi mai frumoşi decât mine, dar care se vor pierde în mulţime, tocmai din cauza faptului că nu muncesc mai mult!

Care e calitatea pe care o admiri cel mai mult la un bărbat?

Blândeţea, inteligența, senzualitatea. Nu pot să aleg una, sunt genul ăla complicat de femeie care ştie ce vrea şi cere. Dar da, blândeţea e preferata mea, tocmai pentru că eu am tendinţa de a fi mai războinică. Un bărbat blând mă potoleşte!

Care este acccesoriul de care nu te desparţi niciodată?

Inelul de logodnă. E al nostru. Merită să îl port mereu!

Care este cel mai preţios secret de frumuseţe pe care l-ai descoperit până acum?

Am trei trucuri pe care le folosesc constant –   colagenul lichid, hidratarea cu unt fără sare şi piersică pe timp de vară. Toate sunt foarte utile!

Dacă ai putea locui într-o carte, care ar fi aceea?

Rătăcirile fetei nesăbuite”, de Mario Vargas Llosa.

Cum îţi bei cafeaua?

Cu mult lapte!

Care sunt plăcerile tale de zi cu zi?

Să scriu din suflet, să visez cu ochii deschişi la plajă şi să îmi miros copilul. Parfumul pielii lui e… perfect!

Care sunt cele mai mari extravaganțe ale tale?

Genţi şi pantofi! Aici am dat cei mai mulţi bani şi nu-mi pare rău. Nu dau mereu, dar dacă e să-mi fac o plăcere… din zona asta e!

Când închizi ochii şi te gândeşti la viitor, ce vezi?

O plajă, o căsuţă pe piloni, un beach bar. Idris aleargă prin nisip, are pielea aurie şi părul blond bătut de vânt. Noi zâmbim şi spunem: We did it!

Descrie ideea ta de Paradis.

Acolo unde copilul meu este fericit şi sănătos. Acolo sunt eu fericită, ăla e paradisul meu!

Ce faci în fiecare seară, înainte să adormi?

Visez la o vacanţă care să îmi încarce bateriile! Genul ăla de vacanţă din care să nu te mai întorci… pentru că ai realizat că viaţa ta e acolo!

***

Pe Emma Zeicescu o puteți urmări la TVR 1, în emisiunea „Perfect Imperfect”, de luni până vineri, de la 18:35. De asemenea, o puteți citi pe site-ul cu același nume și o găsiți și pe Facebook și Instagram.

V-a plăcut acest interviu? Abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *