marți , 28 noiembrie 2023

Arhivă etichete: balet

Abonare RSS

Spectacol de balet clasic: „Lacul lebedelor”, la Teatrul Național București

Celebrul balet clasic „Lacul lebedelor” va fi pus în scenă pe 12 decembrie la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, de către Compania de balet clasic din Sankt Petersburg, condusă de reputatul prim balerin şi coregraf Andrei Balatov. Spectacolul, în patru acte, celebrează tradiţia şcolii ruse de balet, în cea mai pură formă a sa. „Lacul lebedelor” are la ... Citeşte mai departe »

O fotografie: Audrey Hepburn, balerina

foto O fotografie rară cu Audrey Hepburn, surprinsă într-un moment în care își exersa talentul de balerină, carieră pentru care s-a pregătit în adolescență. După ce i s-a spus că, din cauza înălțimii sale și a constituției prea fragile, nu va putea deveni o balerină de succes, Hepburn s-a concentrat pe actorie și a devenit una dintre cele mai recunoscute ... Citeşte mai departe »

Special LaRevista.ro: imagini extraordinare din lumea dansului

Dacă aș putea s-o iau de la capăt, ce profesie aș alege? Cred că toți ne-am pus măcar o dată întrebarea asta și ne-am dat frâu liber la visat. Aș fi vrut să fiu chirurg, medic veterinar, criminalist și sportivă. Toate la un loc, dacă s-ar fi putut! Asta fără să iau în calcul datele care m-ar fi recomandat, sau ... Citeşte mai departe »

Momo Sanno: „Poţi să spui un milion de poveşti prin dans”

Există oameni pentru care zilele trec aşa cum au venit, fără influenţe sufleteşti memorabile, revelatorii, şi oameni care ştiu să coloreze frumos, cu pasiune, pentru ei înşişi şi pentru cei din jur, fiecare clipă pe care o traversează. Momo Sanno (pe care poate-l ştiţi de la „Românii au talent“, unde a dat viață și ritm, împreună cu o trupă de ... Citeşte mai departe »

,,Giselle”, capodopera baletului romantic, într-o nouă montare la Opera Naţională

Foto: Cristian Lăzărescu Unul dintre cele mai îndrăgite spectacole de balet romantic revine în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti într-o nouă versiune coregrafică. ,,Giselle” de Adolphe Charles Adam, în coregrafia semnată de Johan Kobborg şi Ethan Stiefel, va avea premiera la Opera Naţională Bucureşti joi, 11 iunie, ora 19.00. „Giselle” prezintă în paşi de dans o intrigă simplă, dar suficientă pentru ... Citeşte mai departe »

„La fille mal gardée”: Balerinii Alina Cojocaru și Johan Kobborg dansează din nou împreună

Unul dintre cele mai îndrăgite titluri din repertoriul clasic de balet revine la Opera Națională București începând cu data de 13 decembrie 2014, fiind vorba de prima producție nouă din stagiunea de balet 2014-2015 a instituției. PREMIERĂ  Sâmbătă, 13 decembrie 2014 , ora 19.00  „La fille mal gardée” sau „Precauțiuni inutile”, balet în două acte şi trei scene de Ferdinand ... Citeşte mai departe »

Coregraful Mihai Babuşka: „Baiadera este unul dintre cele mai frumoase și dificile balete clasice”

Operă a coregrafului Marius Petipa, „Baiadera” este o poveste istorică impresionantă, care se leagă de parcursul artistic al celebrului balerin Rudolf Nureyev. Acesta a debutat în rolul personajului principal masculin Solor, la Paris, în 1961, şi, ulterior, a produs acest spectacol pe scena de la Palais Garnier, în 1992, cu puţin timp înainte de a muri. Ultima reprezentaţie din stagiune ... Citeşte mai departe »

Baletul „Cenuşăreasa”, în coregrafia lui Mihai Babuşka, revine pe scena Operei Naţionale

„Cenuşăreasa”, una dintre cele mai îndrăgite poveşti ale copilăriei, transformată într-o adevărată bijuterie a baletului pe muzica lui Serghei Prokofiev, revine în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti, sâmbătă, 8 martie, de la ora 19:00. Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Adrian Morar. Libretul, regia şi coregrafia baletului „Cenuşăreasa” sunt semnate de Mihai Babuşka, iar rolurile principale sunt interpretate de prim-balerinii Operei Naţionale ... Citeşte mai departe »

„Nopți albe” și dans, cu Mikhail Baryshnikov și Helen Mirren

O scenă magnifică, în care Mikhail Baryshnikov pare să-și fi propus să redefinească pasiunea în proprii săi termeni și emoții. Un balerin extraordinar. Și o actriță pe măsura partenerului său de filmare: o Helen Mirren mai tânără și la fel de expresivă ca întotdeauna. Secvența este desprinsă din filmul „Nopți albe/White Nights”, lansat în 1985. Citeşte mai departe »

Balerina Igone de Jongh şi prim-balerinul Artur Shesterikov dansează în „Gisele”, la Opera Națională

După prezenţa balerinilor Letizia Giuliani şi Amilcar Moret în spectacolul de dans contemporan Femei de Gheorghe Iancu, Opera Naţională Bucureşti aduce pe scenă alte două nume importante ale baletului internaţional: balerina Igone de Jongh, nominalizată pentru Premiul Benois de la Danse (Moscova) şi prim-balerinul Baletului Naţional Olandez Artur Shesterikov. Ariştii vor interpreta rolurile principale ale baletului Giselle de Adolphe Charles Adam, miercuri, ... Citeşte mai departe »