joi , 30 noiembrie 2023

Arhivă etichete: Claude Monet

Abonare RSS

Ce opere de artă avea în casă Claude Monet

O nouă expoziție, abia deschisă la Paris, ne oferă o perspectivă asupra gusturilor lui Claude Monet, prin prisma operelor de artă pe care le-a colecționat de-a lungul vieții. „Părintele impresionismului” nu doar că a creat el însuși picturi care au schimbat lumea, dar a fost un avid colecționar de artă, notează revista Smithsonian. Printre preferații lui se număra bunul său ... Citeşte mai departe »

Macii lui Monet

foto Ar fi cel puțin două lucruri de care putem lega numele lui Claude Monet. Primul, esențial: a fost fondatorul curentului impresionist în pictură. Al doilea: a rămas în istoria artei drept pictorul care a iubit cel mai mult nuferii, ilustrându-i în nu mai puțin de 250 de lucrări! Poate nu la fel de prezenți precum nuferii, macii lui Monet ... Citeşte mai departe »

O fotografie: Claude Monet și soția lui, Alice

foto Părintele impresionismului, Claude Monet, surprins aici împreună cu soția sa, Alice, în Piața San Marco din Veneția, în 1908. Citeşte mai departe »

„Zăpadă în Argenteuil”, de Claude Monet

foto Unul dintre cele mai frumoase peisaje de iarnă din artă, „Zăpadă în Argenteuil” este cea mai mare dintre cele 18 picturi cu temă hibernală pe care Claude Monet le-a realizat între anii 1874-1875, când a locuit în Argenteuil, o suburbie a Parisului. Din 2006, se află la National Gallery din Londra. Citeşte mai departe »

De ce să mergeți, totuși, la High Museum of Art din Atlanta

Pentru că, printre o serie de aberații catalogate drept „artă”, o să vedeți câteva tablouri pe care n-o să le uitați curând. Monet, Renoir, Pissarro și două-trei sculpturi de Matisse și Rodin – asta am ținut minte. Restul… încerc să uit. Mi-e foarte clar, acum, după ce-am vizitat High Museum of Art din Atlanta: sunt cu totul depășită de noile ... Citeşte mai departe »

Data exactă a nașterii impresionismului: când a pictat Monet „Impression, Soleil Levant”

Este o chestiune intens discutată de experții în artă în ultimele decenii, însă un profesor de astrofizică este convins că a reușit să stabilească, recent, data exactă la care s-a născut impresionismul. Pictura Impression, Soleil Levant, de Claude Monet, a fost cea care a pornit curentul artistic, la finalul anilor 1800, și a fost subiectul a numeroase dezbateri. Conform calculelor ... Citeşte mai departe »