joi , 30 noiembrie 2023

Arhivă etichete: Margaret Atwood

Abonare RSS

Special LaRevista.ro: scriitori și pisicile lor

Aproape toate personajele lui Murakami au câte o pisică. Pisicile lui Hemingway din Key West, Florida, cele cu câte șase degete la o lăbuță, sunt de mult celebre. Pisoiul lui Cortázar, Theodor W.Adorno, a devenit personaj în toată regula în „Călătorie în jurul zilei în 80 de lumi”. Iar Bukowski amintește, în mai multe rânduri, în romanul său „Hollywood”, despre ... Citeşte mai departe »

De ce se îndrăgostesc bărbații de scorpii? Despre „Mireasa hoțomană”, de Margaret Atwood

Pe fundalul unei povești amuzante și pline de suspans, cu o intrigă aproape polițistă, Margaret Atwood deschide în Mireasa hoțomană problematici incomode, precum criza cuplului modern (în care femeile nu se mai regăsesc în rolurile ce le sunt, în mod tradițional, atribuite, iar bărbații nu mai știu ce anume se așteaptă de la ei), dialectica subiect privitor (masculin)-obiect privit (feminin), ... Citeşte mai departe »

„Ochi-de-pisică”, de Margaret Atwood. Cele trei vârste ale femeii

O poveste despre prietenie, despre feminitate și feminism, despre condiția artistului în lume, despre bărbați și despre femei, despre rătăcirile secolului XX și, mai presus de toate, despre dorința impetuoasă de a păstra clipa. Extrem de bine scrisă, cu o atenție deosebită în redarea detaliilor și în descrierea atmosferei, Ochi-de-pisică este povestea lui Elaine Risley, o pictoriță canadiană de 50 ... Citeşte mai departe »