joi , 30 noiembrie 2023

Arhivă etichete: poezii

Abonare RSS

Cântec de iarnă

Ești atât de frumoasă, iarnă! Câmpul întins pe spate, lângă orizont și copacii opriți din fuga crivățului… Îmi tremură nările și nici o mireasmă, nici o boare, doar mirosul îndepărtat, de gheață, al sorilor. Ce limpezi sunt mâinile tale, iarnă! Și nu trece nimeni doar sorii albi se rotesc liniștit, idolatru și gândul crește-n cercuri sonorizând copacii câte doi, câte ... Citeşte mai departe »

„Ou spart”, de Nichita Stănescu

Auzeam piatra murmurând că sunt pietre mi-am zis şi că sunt Auzeam iarba încolţind că este, mi-am zis, fiind Auzeam ploaia plound, ou, mi-am zis, voi fi în curând Speriind vulturoaica de pe mine şi zburând-o. *** „Ou spart”, de Nichita Stănescu Pictura: „Eggs”, de Ștefania Nistoreanu Citeşte mai departe »

Un gând: Acción Poética

foto Citeşte mai departe »

Octavian Goga: „În mine câteodată”

foto În mine câteodată eu simt: se face noapte, Din netrăite vremuri vin neguri să mă prindă, Strigări necunoscute şi cântece şi şoapte La casa mea colindă. Fragment din poezia „În mine câteodată”, de Octavian Goga Citeşte mai departe »

În oglindă, cu Ana Blandiana

foto Din oglindă mă privea un trup firav Cu claviatura coastelor distinctă, Inima-apăsa pe clape grav Şi-ncerca să-apară în oglindă. N-am văzut-o niciodată, dar ştiam, Ca-ntr-un joc de-a baba-oarba, că-i ascunsă (Precum inima salcâmului din geam Coşul pieptului de crengi o face frunză). Mă-ntrebam de unde l-a-nvăţat şi dacă E aievea cântu-i uniform, Şi ca nu cumva în somn să ... Citeşte mai departe »

Constanța Buzea: cea mai frumoasă poezie

foto Acolo unde cred că ești Nici trenurile nu străbat Acolo ca de sticlă par Pădurile de brad brumat. Tot mai departe simți și taci Adăugat la rest mereu Și nu mai pot înainta Decât pierzâdu-mă și eu. Cum ninge, alb e orice drum Și alb respiră-ntregul timp Nici nu te-aș recunoaște-acum Desperecheat și fără nimb. Mi-e milă și să-mi ... Citeşte mai departe »

„Diform”

Foto: Gregory Colbert Lumini şi umbre ni se încrucişează pe piept, se contopesc în vânătăi albe peste buze umede, peste cerneala ce necontenit ne iscăleşte sufletele. ~ Versuri de Ruxandra Enache ~ Citeşte mai departe »

„Nervi”: o nouă carte de Laurențiu-Ciprian Tudor

Poetul brașovean Laurențiu-Ciprian Tudor a lansat recent o nouă carte, intitulată „Nervi” – „o încercare de rupere de trecutul creator de până acum”. Laurențiu-Ciprian Tudor mărturisește că volumul „Nervi” reprezintă efortul său de a încerca o rupere de trecutul creator de până acum, o apropiere de poezia tânără, mai directă, mai agresivă și mai despuiată de metafore. Această carte a ... Citeşte mai departe »

Nichita Stănescu: cele mai frumoase versuri, la 80 de ani de la nașterea artistului

Dacă ar fi rămas printre noi, Nichita Stănescu ar fi împlinit, astăzi, 80 de ani. L-am fi sărbătorit cu tot fastul pe care-l merită un mare, uluitor artist. Dar, deși a plecat de mult, lăsându-ne amintire, pentru totdeauna, „niste sentimente de dragoste, mai ales” pentru el și opera sa, îl serbăm ca pe „un om viu”, nemuritor prin versuri. Cele ... Citeşte mai departe »