vineri , 22 octombrie 2021

EXCLUSIV. Victor Ciutacu, despre plecarea din Intact: Dacă eram atât de important, poate că nu mă pierdeau

Victor 2

De ce ți-e teamă cel mai mult, acum, înainte să începi?

De boală, de cancer mi-e teamă! (râde) Atât, în rest n-am de ce să mă tem.

Nu ai emoții deloc?

Sunt destul de insensibil la emoții de genul ăsta. Bun, vor fi emoțiile inerente debutului, trebuie să construim împreună un proiect și să-i dăm drumul. Însă mai mult de atât nu am, sunt obișnuit, fac chestia asta de șase ani, ca realizator de emisiuni. Sigur, nu mi-e comod. La Intact știam tot, știam și plantele de decor, în atâția ani… Aici totul e nou, e un loc unde nu am mai fost, e ceva la care n-am mai participat. Dar nu văd nici o dramă în chestia asta.

De când începi?

Eu sunt omul lor de la data de 1. Din punctul meu de vdere, sper ca în două săptămâni să fim gata cu toate, depinde și de cât de repede se mișcă ei cu platourile, cu decorurile, cu toate aceste lucruri la care nu am nici o implicare și nici o pricepere. Sunt oameni de meserie care se ocupă de asta, așa cum e și firesc. Am văzut niște platouri, mi-am dat și eu cu părerea și le-am spus care mi s-ar părea mai potrivit, dar urmează să se întâlnească niște domni și niște doamne care se pricep la asta și să ia o decizie. Am fost la ei, ieri, o oră și jumătate, și am stat de vorbă.

Aveți deja un nume stabilit?

Avem, dar până nu lansăm proiectul, n-aș vrea să-l spun, că cine știe, le mai dăm altora idei…

Cum a fost pentru tine la Intact, în ultima perioadă?

Depinde unde în Intact, că eram în trei locuri acolo: la ziar, la televiziune și la școala de media.

De exemplu, la Jurnalul cum a fost?

La Jurnalul a fost un coșmar pentru mine, mai ales că e locul la care am ținut și țin cel mai mult, am lucrat nouă ani acolo. E crunt să vezi că un ziar la dezvoltarea căruia ai contribuit și tu, un ziar care a ajuns lider detașat al pieței, ajunge să se prăbușească, așa cum se prăbușește toată presa, în mod dramatic. E trist să ajungi la trei luni și jumătate de restanțe salariale față de oameni. Lumea comenta că oamenii suferă, iar Ciutacu nu, dar asta nu e adevărat, și Ciutacu suferea la fel de tare ca și ceilalți, mai ales că Ciutacu își lua penultimul banii, adică întâi luau oamenii, și abia apoi lua conducerea. Am plecat cu salariul neachitat pe trei luni și jumătate, așa cum sunt toți angajații acum. Din punctul ăsta de vedere a fost groaznic, n-ai cum să mai faci performanță cu salariile neplătite. Dar presa se duce în jos peste tot, numai la noi se face atâta caz de asta. Uită-te ce se întâmplă în America, uită-te la New York Times, care-și vinde sediul, uită-te la ziarele mari ale lumii, care dau cu zecile de oameni afară. Dar pe mine mă interesează ce se întâmplă la noi, sigur. Și e trist, nu poți să lucrezi cu oameni neplătiți. De bine, de rău, eu aveam salariul de la Antena 3, deci mai aveam și un alt job. Oamenii ăia n-aveau. Și normal că m-am simțit nasol. Mergeam și la IMA, îmi făceam treaba, îmi luam banii, cumva mă descurcam. Dar, dacă nu apărea telefonul ăla, mai dura mult și bine viața mea acolo.

Chiar nu am avut supărări care să genereze o plecare. N-am plecat de supărări, oricât s-ar aștepta lumea. Nu m-a certat cu Voiculescu, nu m-a certat cu nimeni, deși talent la scandal am, dar uite că acum, nu m-am certat cu nimeni. Asta e, se mai depart oamenii; vorba aia, se despart cupluri după o viață trăită împreună, și nu ne despărțim noi? Nu mă sinucid fără ei, nici ei fără mine. Suntem doar niște oameni care vor continua să lucreze separat. Cu unii dintre ei sper să rămân prieteni. M-a impresionat mesajul lui Mircea (n.r.Mircea Badea), care a ieșit public și a spus că o să rămânem prieteni.

Vorbiseși cu el înainte de plecare?

Da, stătusem de vorbă cu el, știa despre ce e vorba. Mă bucură reacția lui, așa cum mă bucură reacțiile multor oameni de la Antena 3 cu care nu am avut nici un fel de relație, în afară de faptul că ne salutam când ne vedeam.

Din câte știi, vor mai fi și alte plecări de la Intact?

Nu știu, niciodată nu am acționat în grup; nici n-am venit cu hoarda, nici n-am plecat cu hoarda. N-am făcut niciodată parte din găști, deci habar nu am. Nici măcar nu i-am întrebat pe cei de la RTV dacă au mai ofertat pe altcineva din Antene, nici ei nu mi-au spus. Dacă-mi vor cere un sfat și mă vor întreba despre un om sau altul, le voi spune părerea mea, dar nu fac nici pe peștele oamenilor, nici pe impresarul… Și nu e în preocupările mele să contribui la destructurarea Antenei 3. Țin prea mult la ce am făcut acolo, ca să mă apuc să le fac rău deliberat.

Crezi că e un semnal negativ pe piață faptul că Intact pierde unul dintre cei mai importanți oameni?

Probabil că nu sunt chiar atât de important, că dacă eram, poate că nu mă pierdeau. Nu știu ce semnal e ăsta pe piața media; oricum, a fost un iureș mult prea mare în jurul acestui subiect. Dar cred că aici a fost puterea brandului; probabil că, în timp, mi-am făcut un brand suficient de puternic, încât plecarea mea de la Intact să devină o știre, un subiect de bârfe și de bătut câmpii. Nu cred că demisia mea influențează cu ceva piața media. Eu am o părere bună despre mine, dar nu sunt nici paranoic.

Mi-ai spus că, dacă erai atât de important pentru Intact, nu te pierdeau. În ce sens spui asta? Ai încercat să vorbești cu ei, iar ei nu te-au reținut să pleci?

Dacă cineva te apreciază, ți-o arată nu când anunți tu că vrei să pleci, ți-o arată în general. Eu am refuzat multe oferte, începând de la Vântu și terminând cu alte oferte din partea lui Sebi (n.r.Sebastian Ghiță, patronul RTV), și oamenii din Antenă au aflat de refuzurile mele după ce s-au înfăptuit, nu înainte. Mereu le-am spus după, așa cum am procedat și acum, de altfel. Și, recunosc, Mihai m-a întrebat dacă există vreo posibilitate de – cum să-i zic? – compromis financiar, renegociere, dacă vrei. I-am spus că nu cred că e cazul, că dacă era, negociam în timp ce nu voiam să plec, nu când vreau să plec. Eu zic că, dacă pentru cineva ești important, se străduiește să-ți demonstreze asta cât timp ești alături de el. Poate eram important și nu mi-am dat eu seama.

Erai unul dintre oamenii-cheie în Intact, asta nu poate contesta nimeni.

Ei, unii mai uită momentele astea. Mai uită și campaniile electorale, mai uită și lupta cu Băsescu, desfășurată de pe vremea când alții erau în alianță la guvernare… Asta e, știi că oamenii, în general, au memoria scurtă, o au lungă numai când îi interesează. Dar n-am nici o problemă și nu sufăr de nebăgare în seamă. Niciodată nu m-am băgat în seamă cu patronatele de presă de pe unde am lucrat. Și așa, cred că o să am o problemă din punctul ăsta de vedere, pentru că eu cu Sebi eram amici înainte să decid să merg la RTV. Nu știu cum o să fie relația noastră în contextul angajat – angajator. Bine, nu conduce el, efectiv, RTV, că nu are timp să mai facă și asta, dar e destul de incomod, aș fi preferat să nu am nici o relație anterioară cu patronatul.

Ți-e teamă că s-ar putea strica prietenia?

Am mai stricat eu multe în viață, ajungând să lucrez ori cu prieteni, ori cu diverse alte cunoștințe. Relația șef – subordonat, în general, afectează o pretenie. Dar nu sunt pesimist, aștept să văd ce se întâmplă. Mâine o să merg să mă văd cu oamenii cu care practic voi lucra, pentru că până acum am trecut doar să beau o cafea și să discut cu cei care au acționat, din punct de vedere operațional, ca eu să vin la RTV. Iar de luni, sunt la muncă.

Ai ceva să-ți reproșezi în ce privește perioada petrecută la Intact?

Da: că m-am gândit mai mult la muncă decât la mine și la familia mea, ăsta e singurul reproș pe care mi-l fac.

Ce-ți propui pentru anii care urmează? Sau nu ești genul de om cu planuri clare?

Nu, eu sunt un om care trăiește și lucrează de pe azi pe mâine. Ar fi pentru prima dată când mi-aș propune ceva. Ce să-mi propun? Să-l bat pe Gâdea, că voi fi pe același interval cu el pe o parte din emisie? Sunt realist, nu-mi închipui că asta se va întâmpla mâine, poimâine. Plus că nu trăiesc din orgolii din astea mărunte. Pe mine mă interesează să-mi fac treaba bine, în rest…

Apoi, nu am nici obligații contractuale mărețe, care să-mi impună ca într-un interval de timp să ridic postul la audiența X sau să bat pe nu știu cine în cifre… Nu, e un contract foarte bine făcut, ar putea fi chiar un model; poate, cândva, o să vă și arăt cum poate fi un contract negociat de două case de avocatură, cu garanții și para-garanții de ambele părți. Așa ar trebui să arate un contract al unei… vedete de televiziune, nu?, că asta spune lumea că am fi. Arată ca un contract de fotbalist care pleacă în străinătate la un club mare. De aia probabil că a și durat ceva timp, pentru că fiecare a negociat la sânge fiecare clauză.

Inclusiv partea financiară arată așa de bine?

Arată bine, arată cel mai bine decât a arătat vreodată la mine în viață, dar nici pe departe nu e vorba de bătăile de câmp din presă pe tema sumei pe care o încasez.

Dar e, oricum, cea mai bună înțelegere financiară pe care ai făcut-o până acum.

Indiscutabil.

Cum te desparți de colegii tăi din Intact? Cum vezi lucrurile acum, ți-e greu, ți-e ușor să pleci?

Dincolo de satisfacțiile pe care le am acum, mi-e greu, după atâția ani de relații închegate, de prietenii cu oamenii de acolo… Nu e nimic plăcut în a mă despărți de ei. Eu sunt un tip statornic, și în profesie, și în familie; locurile mele de muncă au fost de la trei ani în sus, nu m-am prea mutat în presă dintr-un loc într-altul. E greu ca, după nouă ani de zile, să-ți strângi bagajele și să pleci. Rămân cu niște lucruri pe care le iau cu mine, și cu siguranță rămân și în urma mea niște lucruri pe care m-aș bucura să nu le strice. Eu cred că sunt o mulțime de lucruri care au prins bine postului și sper ca ele să rămână așa. Că eu nu plec la pachet nici cu proiectele, nici cu invitații, nici cu oamenii care au semnat parteneriate cu postul ăsta de televiziune, inclusiv datorită mie. Și sper să aibă grijă și de oamenii cu care am lucrat. Pentru că sunt oameni remarcabili.

Victor Ciutacu

V
V

Foto: arhiva personală a lui Victor Ciutacu

Semnat de

10 comentarii

 1. la munte si la mare

  Acum e „Sebi”nu mai e basist? nu au luat bani de la basescu si ai lui sa baseasca??? victore o iei pe urma lu’ Cristoiu

 2. Unii au tendinte sinucigashe.

 3. Victor,nu trebuia sa pleci,gindestete foarte bine,asa au facut multi care au plecat de la antene,vezi…,toata lumea o duce greu cu banii,nu au timp pentru familie,aici ai dreptate,dar inainte de a lua hotarirea definitiva,ce perspectiva ai,cita seriozitate exista la viitorul loc de munca chiar daca contractul este beton…,soarele nu cred ca va aparea pe strada urmata de tine.Stii…dupa ploaie vine soare, poate ca era un timp foarte scurt pina te incalzeau razele soarelui pe stada parasita, vorba romaneasca: cind o sa iti gasesti prietenii demult pierduti..Pacat ,erai un exemplu bun de urmat, ca erati un grup extraordinar de distractiv ce aduceati zimbetul pe buzele tuturor ,indiferent de subiectele abordate.PACAT…

 4. oricate explicatii ar da, put. Sa inteleg ca l-a reevaluat pe Ghita? Sa stii ca Ghita i-a dat afara pe Stancu si Ursu ptr ca au indraznit s-o atace pe Udrea intr-o emisiune si totusi sa faci pasul asta, asta da gest de sinucigas

 5. Supararea-i vine inginerului Victor de la ziar,ca,la TV a avut prestatii modeste.Si o spune un om care tine la opiniile Victorasului,evident cele scrise,nu bla blaul sau de la TV care,repet,a fost ultra modest.

 6. Ungureanu Andrei

  Eu unul astept sa vad emisiunea. Nu ma uit la Antena3 pentru Voiculescu, ci pentru oamenii pe care in timp am ajuns sa ii respect.
  Pe Badea l-am urmarit la toate televiziunile pe unde a fost si in toate formatele de emisiune.
  Pe Ciutacu am ajuns sa il apreciez in ultimii ani, asa ca daca va avea emisiunea lui zilinica …la mai multe.

 7. Te felicit pentru alegerea facuta, imi place foarte mult postul antena 3 dar imi place mai mult sa vad ca un om are atitudine si reactioneaza intr-un mod care pe multi ne-a uimit. Ma bucur ca te voi vedea 5 zile pe saptamana la TV si ai spus-o foarte corect locul tau este in prime time.Tot respectul si pentru Mircea Badea care a ales sa isi exprime „parerea” intr-un mod simplu fara sa spuna un cuvant macar in emisiunea de la TV.

 8. Felicitari Victor Ciutacu pentru ceea ce ai facut si mult succes in ceea ce ai de gand sa faci. Bafta!!
  Vezi sa nu patesit ca Lewis Hamilton sa pleci dimineata spre RTV si sa te trezesti la INTACT!! :))

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus