vineri , 22 ianuarie 2021

Explicația științifică: de ce tot mai mulți bărbați poartă barbă

Barbat Barba

Motivul pentru care tot mai mulți bărbați își lasă barba să crească ar putea fi acela că, la un nivel primitiv, își doresc să fie mai atractivi pentru femeile din jur și să pară mai puternici față de ceilalți bărbați.

După ce au studiat comportamentul primatelor, oamenii de știință de la The University of Western Australia sunt de părere că bărbații apelează la acest truc estetic pentru că se simt amenințați de concurență și încearcă să-și construiască un aspect fizic mai agresiv și mai masculin. Într-un studiu publicat în Evolution and Human Behaviour, Dr.Cyril Grueter și colegii săi analizează ideea conform căreia, în societățile cu membri numeroși, primatele de sex masculin și-au dezvoltat din ce în ce mai multe „insigne” naturale, care le cresc gradul de atractivitate în rândul femelelor și le conferă mai multe șanse de a le cuceri și de a se împerechea. Pilozitate crescută pe obraji în cazul urangutanilor, nasuri alungite la maimuțele Proboscis, negi deasupra buzei superioare la specia de maimuțe aurii. Și bărbi la oameni.

Cu cât o comunitate devine mai aglomerată, cu atât competiția e mai strânsă

Echipa de cercetători a analizat 154 de specii de primate și a descoperit că astfel de semne distinctive sunt mai prezente la specii unde conflictele sunt mai comune, iar șansele de a fi recunoscut ca individ sunt limitate. Prin extrapolare la specia umană – cu cât o comunitate devine mai aglomerată, cu atât competiția e mai strânsă și cu atât mai flamboaiante sunt semnalele prin care indivizii încearcă să se diferențieze. Bărbatul modern nu doar că are sute de rivali în arealul în care viețuiește, dar se luptă și cu mii de alți concurenți online în demersul de a-și găsi o parteneră. Iar femeile, într-o manieră la fel de primitivă, se simt atrase de bărbați puternici, care nu doar că sunt conștienți de propria masculinitate, dar știu să o și savureze.

„Când trăiești într-un grup restrâns, în care toată lumea cunoaște pe toată lumea, nu ai nevoie să semnalizezi calitatea și competitivitatea prin diferite ornamente. Dar în grupuri largi, unde indivizii sunt înconjurați de străini, avem nevoie de un instrument rapid și de încredere pentru a evalua puterea și calitatea cuiva, și aici intervin aceste decorațiuni. În cazul oamenilor, poate fi vorba și de alte extensii, cum ar fi decorațiunile corporale sau bijuteriile”, explică doctorul Cyril Grueter, unul dintre autorii studiului, citat de ziarul The Telegraph.

Cum ar veni, un fel de oaie în blană de lup

S-a întâmplat ca, la început, tendința aceasta, atât de răspândită în ultima vreme, să-mi pice foarte bine. Ca pentru a confirma rezultatele studiului de mai sus, mereu mi-au plăcut bărboșii – dar barba aceea discretă, quattro giorni –, în timp ce un obraz proaspăt ras, fin ca de bebeluș, nu m-a incitat niciodată… Așa că i-am aplaudat pe toți prietenii mei care și-au lăsat părul de pe față să crească (pe prietene le-am sfătuit în continuare să-și epileze mustața). Dar când am văzut, întâmplător, după vreun an, că până și Măruță și colegul lui de porcării televizate de la Antena 2, Mihai Morar, aveau barbă, am început să mă îngrijorez. Și să mă enervez. Din păcate, printr-o nefericită răsturnare a echilibrelor biologice, pilozitatea facială e prezentă chiar și acolo unde nivelul de testosteron pare a fi zero, către minus infinit. Orice posesor întâmplător de penis își poate lăsa barbă și poate induce în eroare potențiala „pradă” feminină, cu acest fals semnal de masculinitate și putere, la care, de fapt, doar visează – și ea, și el. Cum ar veni, e un fel de oaie în blană de lup. Barba nu te face bărbat, asta-i limpede, dar te poate ajuta să treci mai ușor drept unul.

Lumbersexualul, un fel de om al pădurilor urban

Nu toți bărbații care poartă azi barbă sunt lumbersexuali, dar mulți dintre ei se înscriu în acest curent social care a căpătat un avânt uluitor în ultimii doi ani. Ce înseamnă, mai exact, să fii lumbersexual? Termenul s-a născut dintr-o combinație de cuvinte: lumberjack (engl. cherestegiu, tăietor de lemne) și heterosexual. Unii îl descriu ca pe varianta sălbatică sau îndrăgostită de natură a hipsterului – un fel de om al pădurilor urban. Pare că nu-l interesează moda, dar poartă pulovere și bocanci scumpi, iar rucsacul lui de firmă arată ca și cum ar conține un topor, dar de fapt, lumbersexualul cară cu el un laptop MacBook air. De altfel, nu-l veți întâlni în pădure, tăind lemne, ci își face veacul fie într-o cafenea Starbucks, fie în vreun bar unde bea whiskey „bio”. În plus, are neapărat o barbă lungă și de regulă neîngrijită, dar, stați liniștiți, e un look neglijent studiat de care acest hibrid între metrosexual și pădurar nu se dezice. Ce au în comun metrosexualul și lumbersexualul nu sunt hainele sau felul în care își îngrijesc pielea, ci mai degrabă intenția fiecăruia: ambele tipologii masculine (?) depun mult efort pentru a obține un anumit look, un anumit mod de gândire și o anumită percepție a celorlalți asupra lor.

Cum arată un lumbersexual

Și acum 150 de ani erau la modă bărbile

Fenomenul bărbilor la modă nu este neapărat unul modern. În lucrarea lor, cercetătorii de la The University of Western Australia amintesc că popularitatea mustăților și a bărbilor în rândul bărbaților britanici, între anii 1842 și 1971, a crescut atunci când numărul femeilor a scăzut, iar bărbile erau considerate foarte atrăgătoare. De-a lungul secolului al 19-lea, atitudinea față de părul facial s-a schimbat ca rezultat al războaielor din Asia. Multe culturi din Orientul Mijlociu asociau noțiuni precum înțelepciunea și puterea cu părul facial, iar ca urmare, bărbile, mustățile și favoriții au devenit foarte comune în rândul soldaților britanici care activau în est.

Fotografii: gentlemint.comhuffpost.compinterest.comelitedaily.com, telegraph.co.uk

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus