vineri , 22 septembrie 2023

Expoziţie de pictură şi sculptură, la Biblioteca Națională: Gevork Chubaryan, Françoise Abraham și Costa Dvorezky

Pic1

Gevork Chubaryan
Midway Doubt, 2012
106.7 x 157 cm

Artiștii Gevork Chubaryan, Françoise Abraham și Costa Dvorezky sunt invitați speciali în cadrul unei expoziții ce va fi inaugurată, pe 4 octombrie, la Biblioteca Națională.

Evenimentul e de anvergură şi de o mare noutate în peisajul nostru cultural. Din două motive. Nu există precedente ale unei expoziţii la Bucureşti a unor artişti din tânăra generaţie care se afirmă la New York, la Paris şi la Toronto. Şi, apoi, e pentru prima dată când o iniţiativă privată, aceea a unui cetăţean francez, Jean Naturel, care însă e prin profesie industriaş român, sponsorul evenimentului, găseşte un răspuns atât de generos ca acela al Bibliotecii Naţionale, care pune la dispoziţie splendidele sale spaţii. „Biblioteca noastră Naţională e o carte deschisă a culturii universale”, scrie Elena Tîrziman, Directoarea Generală a acesteia, în catalogul editat cu ocazia prezentului eveniment. „Expoziţia, continuă ea, reprezintă încă un pas în împlinirea vocaţiei acestei mari instituţii”.

pic2Françoise Abraham
Catimini, 2013
85 x 35 x 50 cm

Împreună cu soţia sa, Crina, economistă, Jean Naturel, dintotdeauna mare iubitor şi cunoscător al artei, a organizat până la cel mai infim detaliu această manifestare, ideea venindu-i cu un an în urmă în atelierele artiştilor din New York. „Oraş de veche cultură, spune el, Bucureştiul avid de contacte cu lumea contemporană, merită un efort în care îmi place să cred că mediul industrial şi de afaceri poate juca un rol cât se poate de util şi de benefic. În această idee i-am invitat la Bucureşti pe pictorul Gevork Chubaryan, din New York, pe sculptoriţa Françoise Abraham de la Paris şi pe pictorul Costa Dvorezky din Toronto, care se bucură de succese considerabile, morale şi comerciale”.

Iniţiativa e încurajată de Radu Boroianu, Secretar de Stat, care afirmă că „Ministerul Culturii este interesat de acest proiect, aşa cum va fi desigur lumea artistică şi cea a iubitorilor de artă”. El ne reaminteşte, în textul său din catalogul de 96 de pagini al expoziţiei, că „Răsăritul (unde s-au născut cei doi pictori stabiliţi în America de Nord), mai apropiat sau mai îndepărtat, începe să fie o voce distinctă” şi că „Apusul îl pune de multe ori în frunte” în aventura artistică internaţională de azi.

În cuvântul său din superba invitaţie tipărită în triptic, cuprinzând câte o reproducere a lucrărilor fiecărui expozant, criticul şi istoricul de artă Dr. Radu Varia, Membru de Onoare al Royal Scottish Academy, vorbeşte de forţa pe care o are o asemenea poveste de iubire pentru artişti din toate orizonturile, amintind că „o certitudine, dintre atât de puţinele ce ne sunt date, e tocmai arta, – cel mai fidel companion al vieţii noastre”.

pic3Costa Dvorezky
The Red Head
152 x 244 cm

Expoziţia va fi inaugurată oficial pe 4 octombrie la Biblioteca Naţională a României, în Bulevardul Unirii 22. Ea va fi deschisă publicului larg între 5 şi 12 octombrie. Intrarea este liberă.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *