vineri , 14 mai 2021

Fair Isle, insula celor 70 de suflete

FairIsle

Este cunoscută în lume drept „insula păsărilor și a puloverelor”, grație observatorului pentru zburătoare instalat aici în urmă cu mai bine de jumătate de veac și a stilului unic de croșetat, dezvoltat demult, de mâini pricepute. Dar Fair Isle este, înainte de toate, o fâșie de uscat care s-ar putea numi, mai simplu, Paradis.

Administrativ, Fair Isle aparține de Shetland – locul unde cresc oile cu cea mai fină lână. Insulița idilică este cea mai izolată și mai puțin locuită dintre vecinele ei, găzduind doar vreo 70 de suflete care duc o viață curată, liniștită, departe de lumea dezlănțuită. Fair Isle e mică, măsoară în jur de cinci kilometri lungime și doar vreo 2,4 kilometri în lățime, și frumusețea ei este cu atât mai impresionantă cu cât e concentrată într-un spațiu atât de restrâns.

Ne-ar plăcea mult s-o vizităm, într-o zi. Dar suntem deja acolo, cu gândul.

Fair Isle

Știați?

  • Fair Isle Bird Observatory – observatorul pentru păsări din Fair Isle a fost înființat în 1948, de George Waterson. Cercetările științifice derulate aici au avut rezultate remarcabile: 27 de noi specii de păsări au fost descoperite de-a lungul timpului.
  • Insula are o singură școală, cu două clase unde predau doi profesori.
  • Există un singur magazin în Fair Isle.
  • Nu există pub-uri sau restaurante pe insulă. Dar, oricum, cine ar avea nevoie de ele, cu atâta frumusețe în jur…?

Foto: fairisle.org.uk, undiscoveredscotland.co.uk, wallcoo.net, visit.shetland.org

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus