vineri , 23 iulie 2021

Florin Chilian lansează „Pre@Clasic”: piesele artistului, reorchestrate în variantă de cameră

Florin Chilian nu se dezice de felul său original de a face muzică. La opt ani de la apariția celui mai recent album al său, artistul lansează un nou material discografic, pe care l-a intitulat „Pre@Clasic”. Vineri, 6 octombrie, la Muzeul Național al Literaturii Române, Chilian prezintă noul său concept muzical: multe dintre piesele lui cunoscute sub forma lor pop au fost reorchestrate în stil preclasic-clasic, pentru quartet de coarde. Lor li se adaugă o suită de compoziții noi. Textul și muzica tuturor pieselor sunt scrise de Florin Chilian.

„Ştiu că nu se mai face să lansezi albume, cu atât mai puţin vinil, muzică preclasică… Aşa cum v-am obişnuit însă, ţin neapărat să vă surprind, alături de cvartetul Bella Musica: Gianina Meragiu – Vioara I, Mirela Dranga – Vioara a II-a, Claudia Carapancea – Viola, Gabriela Petre – Violoncel”, spune Florin Chilian despre albumul „Pre@Clasic – Arr. For Voice & Strings Quartet / Preclassic Chamber Voices”.

Să scoatem aşa zisa „muzica a elitelor” din locaţiile elitiste!

Muzica lui Chilian a avut întotdeuna un caracter social, iar noul album nu face excepție. Artistul își dorește ca noul disc să apropie noua generație de „muzica elitelor”, pe care o face, de-acum, mai accesibilă. „Muzica de cameră, regina muzicii prin excelenţă şi cu precădere a muzicii clasice, poate şi trebuie să fie o bucurie pentru toţi iubitorii de muzică, pentru fiecare dintre noi. Muzica de cameră nu trebuie să mai fie atât de greu accesibilă! Vreau să pun în valoare frumuseţea muzicii preclasice şi să o aduc în firescul vieţii noastre de zi cu zi. Albumul ajută tinerii – şi nu numai – să treacă aşa-zisa prăpastie iscată nefiresc între elita culturală şi generaţia Millennials, pe de o parte, şi între aceeaşi elită şi cei care nu au avut încă ocazia să descopere frumuseţea muzicii clasice. Pre@Clasic elimină distanţa între Ateneul Român şi noile generaţii, păstrând însă cu străşnicie înalta calitate muzicală”, declară Florin Chilian.

„Zece” și „Termopane”, la vioară și violoncel

Pe lângă compozițiile noi, artistul a rearanjat unele dintre cele mai cunoscute melodii ale sale, din dorința de a apropia publicul de frumusețea muzicii preclasice. Piese de mare succes, precum „Iubi”, „Zece”, „Termopane”, „Chiar dacă” sau „Viața ca o curvă”, pot fi acum ascultate în manieră preclasică, interpretate de cvartetul Bella Musica. „Legătura emoţională a publicului cu piese îndrăgite uşurează accesul acestuia la muzica clasică”, spune Florin Chilian.

Muzicianul a subliniat și originalitatea albumului său, pe care-l vede ca pe o punte între oameni și muzica, pur și simplu, bună. „Ascultătorul este introdus într-un mod firesc într-o lume percepută deseori drept inaccesibilă publicului larg. Pe scurt, albumul funcţionează ca o punte nevăzută între două stiluri muzicale diametral opuse. Unul la modă şi altul care ar trebui să fie mereu la modă. Nimeni, niciodată, nu a pus voce, cu atât mai puţin o voce pop, alături de muzică de cameră. Pre@Clasic este un album unic prin muzica pe care o propune, prin prezentarea lui grafică şi prin scop în sine: acela de a le deschide apetitul pentru muzica bună. Sau altfel spus, drumul către o călătorie magică.”

Structura albumului

În forma lui finală, „Pre@Clasic” conţine trei CD-uri, fiecare dintre acestea cu câte opt track-uri, aşezate în ordinea quartet/qvintet. În plus, noul material discografic vine şi sub forma unui disc vinil, în care muzica este împărţită pe patru plăci. „În album am lansat mai întâi varianta piesei intrepretată de quartet, iar apoi pe cea de qvintet, care vine ca o surpriză, sper eu, cât mai plăcută”, a dezvăluit Chilian.

„Pre@Clasic” se lansează printr-un spectacol live, vineri, 6 octombrie, la Muzeul Național al Literaturii Române, de la ora 18:00.

florinchilian.ro
Florin pe Facebook
Florin pe Instagram
Florin pe YouTube

Citiți și:

Florin Chilian: cinci lucruri care nu mai contează pentru mine, dar la care nu pot renunţa, încă, de prost ce sunt

Florin Chilian: „Înainte, dacă voiai curve, mergeai pe Mătăsari. Acum le iei de la televizor”

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus