miercuri , 25 mai 2022

Florina Cercel, Adela Mărculescu și Rodica Popescu-Bitănescu, omagiate pe Aleea Celebrităţilor

florina cercelfoto

Actrițele Florina Cercel, Adela Mărculescu și Rodica Popescu-Bitănescu vor primi câte o stea pe Aleea Celebrităților din București, pentru întreaga lor activitate din domeniul teatrului și al filmului. Ceremonia va avea loc pe 5 martie, de la ora 11.30.

Decernarea stelelor se va face în prezenţa colegilor, prietenilor apropiați, dar sunt asteptați și iubitori ai teatrului şi filmului. „În această zi frumosă de martie sunt fericit că putem omagia trei actrițe ce au evoluat cu grație, dar și cu forță artistică atât pe scenele teatrului românesc, cât și pe ecranele cinematografelor, cunoscute și îndrăgite de publicul larg”, a declarat George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis.

Florina Cercel – peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră

S-a născut în 28 ianuarie 1943 la Piatra Neamţ şi a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiele” din București, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea și Victor Moldovan. Actriţa are o bogată activitate în teatru, film, teatru TV şi radio. A jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Printre regizorii spectacolelor în care a a jucat amintim pe Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Șerban,Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Dan Tudor.
În 1990 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova” de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar în 2002 a primit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”. Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
La Teatrul Metropolis joacă în spectacolul „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Dan Tudor.

Adela Mărculescu a debutat în „Serbările galante”, în 1965

Actriţa care visa de mică să ajungă o mare tragediană s-a născut în 21 decembrie 1938 şi a absolvit în 1959 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, clasa profesorului Alexandru Finţi.
Directorul Zaharia Stancu o angajează în 1964 la Teatrul Naţional Bucureşti, unde este invitată să joace și în prezent. Câțiva dintre regizorii ce au creat spectacolele în care a jucat: Mihai Berechet. Alexandru Finți, Horea Popescu, Grigore Gonța, Anca Ovanez Dorosesnko, Ion Cojar, Gelu Colceag, Victor Ioan Frunză, Felix Alexa.
Şi-a început cariera pedagogică la I.A.T.C în 1963, la catedra de dans a Verei Proca, apoi la „Tehnica Vorbirii”, catedra Sandinei Stan. Din 1992, este conferenţiar la Universitatea „Hyperion”, catedra „Actorie”, mai apoi la „Tehnica vorbirii”.
În film a debutat în 1965, în „Serbările galante” în regia lui René Clair, o coproducţie româno-franceză. Au urmat 25 filme și colaborarea cu regizorii: Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Dinu Cocea, Gh. Turcu, Ion Popescu Gopo, Iulian Mihu, Mihai Constantinescu, Gustavo Graef Marino, Geo Saizescu.
Este cetăţean de onoare al oraşelor Bucureşti şi Aiud. În 2004 a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.
La Teatrul Metropolis joacă în spectacolele „Spitalul comunal” de Hristo Boicev, regia Felix Alexa şi „Tartuffe”, de Molière, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză.

Rodica Popescu-Bitănescu joacă la Național din 1966

Actriţa căreia îi place să scrie „comedii amare”, așa cum ea însăși declară, s-a născut în 5 august 1938, la Răsuceni, judeţul interbelic Vlaşca şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiele” Bucureşti în 1960, clasa profesorului A. Pop Marţian.
Este prezentă pe scena Teatrului Național București încă din 1966, jucând sub îndrumarea regizorilor Horea Popescu, Ion Fintesteanu, David Esrig, Ion Cojar, Andrei Șerban. Începând din 2000 îşi regizează propriile comedii: „Cinci femei de tranziţie“, „Încă-i bine“, „Viaţa de cimitir“, toate jucate cu mare succes la public pe scena „Naţionalului” bucureştean.
În film, Rodica Popescu-Bitănescu a debutat în 1975 în „Comedia fantastică“, în regia lui Ion Popescu-Gopo. Are o bogată activitate în teatru radiofonic, televiziune şi cinematografie.
În 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală“.
La Teatrul Metropolis o puteţi vedea în spectacolul „Gaiţele”, de Al. Kiriţescu, în regia lui Dan Tudor.
Puteți participa la evenimentul de omagiere a celor trei actrițe pe 5 martie 2016, de la ora 11:30, în Piața Timpului (str. Bărăției intersecție cu B-dul Gh. Magheru).

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus