sâmbătă , 24 iulie 2021

Fragmentarium: „Trăiește-ți clipa”, de Saul Bellow

BellowFoto: www.gracerivers.com

Dacă ați citit „Darul lui Humboldt”, probabil cea mai iubită carte a lui Saul Bellow, stilul scriitorului american vi se va părea familiar încă de la primele pagini ale romanului „Trăiește-ți clipa”. Aceeași scriitură subtilă, același ton difuz al poveștilor care nu se grăbesc să se dezvăluie și noi – întotdeauna noi și minunate – fragmente literare care să ne inspire. Am notat pentru voi trei dintre ele.

 ~

Există doar două clase de oameni. Unii vor să trăiască, dar marea majoritate refuză.

 ~

Trebuie să selectezi un fapt aflat în prezent, în momentul imediat, actual, spuse Tamkin. Și să-ți spui mereu: clipa de față, clipa de față, clipa de față. „Unde mă aflu?” „Aici” „Când?” „În clipa de față.” „Alege-ți un obiect sau o persoană. Indiferent care. În clipa de față văd o persoană.” „În clipa de față văd un bărbat.” „În clipa de față văd un bărbat care stă pe scaun.” Uite, eu, de pildă. Nu lăsa mintea să-ți rătăcească. „În clipa de față văd un bărbat în costum cafeniu. În clipa de față văd un sacou de catifea reiată.” Trebuie să îngustzi cercul conștiinței, element cu element, să nu lași imaginația să ți-o ia înainte. Să exiști în prezent. Să trăiești ora, momentul, clipa.

 ~

Eu îmi aparțin mie însumi numai cu împrumut, ca să spun așa. De fapt aparțin umanității.

~

Romanul „Trăiește-ți clipa” a apărut la editura Polirom și poate fi achiziționat și de la librăria online Libris, la preț redus.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus