marți , 10 decembrie 2019

Frida Kahlo: fotografii inedite, la 106 ani de la nașterea pictoriței

Frida Kahlo painting

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 106 ani de când a venit pe lume una dintre cele mai controversate și admirate artiste ale lumii.

Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, care a rămas în istoria artei și în memoria noastră drept Frida Kahlo, s-a născut pe 6 iulie 1907, în renumita „Casă Albastră” din Coyoacán, un orășel de la periferia capitalei mexicane. Lucrările ei – incluse uneori în domeniul artei naive sau al artei folk – sunt și astăzi prețuite în Mexic pentru că au făcut din tradiția națională o emblemă celebrată în lumea întreagă. Alți critici caracterizează opera Fridei drept suprarealistă, iar André Breton, principalul inițiator al mișcării suprarealiste, a descris picturile artistei drept „o fundă prinsă în jurul unei bombe”.

Din aproximativ 150 de lucrări semnate de Frida Kahlo, 55 sunt autoportrete. „Mă pictez pe mine pentru că sunt atât de des singură și pentru că sunt subiectul pe care-l cunosc cel mai bine”, explica artista, izolată în singurătate după accidentul suferit în adolescență, care i-a provocat dureri și probleme de sănătate pentru tot restul vieții.

Frida s-a stins pe 13 iulie 1954, la doar câteva zile după ce împlinise 47 de ani. „Sper ca ieșirea din această lume să fie veselă și sper să nu mă mai întorc niciodată”, scrisese pictorița, în jurnalul său, cu puțin înainte de moarte.

LaRevista.ro își amintește de Frida Kahlo printr-o colecție de imagini alb-negru, care ne-o arată în diferite perioade din existența sa memorabilă. Frumoasă, puternică și fragilă totodată. Făptură artistică până în măduva inimii.

Frida Kahlo

Foto: passportto.iberostar.com, biography.com, andinostyles.com, images.fanpop.com, tumblr.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus