vineri , 8 decembrie 2023

Furculița gigantică din Lacul Geneva

Alimentarium ForkFoto: abc.net

Aflată la doar o aruncătură de băț de statuia lui Charlie Chaplin, furculița din imagine a devenit o adevărată emblemă a orașului elvețian Vevey. Dar, deși localnicii și turiștii au apreciat încă de la început prezența ei inedită, păstrarea statuii în Lacul Geneva n-a fost lucru ușor.

Furculița este o construcție de mare înălțime, la propriu: realizată din oțel inoxidabil, ea măsoară 8 metri înălțime și 1,3 metri lățime. Designul îi aparține lui Jean-Pierre Zaugg, un sculptor din Neuchâtel, Elveția, care a conceput-o pentru a marca cea de-a zecea aniversare a Muzeului Alimentarium, în februarie 1995.

În 1996, deși prezența statuii s-a bucurat de susținere din partea autorităților din Vevey, ea nu a primit autorizația de a rămâne. Ca urmare, a fost mutată în Littau, în cantonul Lucerne, unde a fost așezată în grădina fabricii de tacâmuri Berndorf. Cu toate astea, în septembrie 2007, impresionanta și amuzanta ustensilă s-a întors la Vevey, cu ocazia unei expoziții temporare în oraș. În același an, o petiție a confirmat dorința populară de a păstra furculița în Lacul Geneva. Consiliul orașului Vevey a votat din nou, iar de data aceasta, rezultatul a fost pozitiv. În toamna anului 2008, cantonul Vaud – unde este situat orașul Vevey – a decretat că furculița poate rămâne ca parte a peisajului asupra Lacului Geneva.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *