duminică , 1 octombrie 2023

Gabriel Garcia Márquez a murit

GGM

Scriitorul Gabriel Garcia Márquez a murit, joi, la vârsta de 87 de ani, informează bbc.co.uk. Informaţia a fost confirmată de o sursă apropiată familiei celebrului autor.

„Gabriel Garcia Márquez a murit. Mercedes şi fiii ei, Rodrigo şi Gonzalo, m-au împuternicit să dau această informaţie. O tristeţe atât de mare”, a anunțat pe Twitter un purtător de cuvânt al familiei, Fernanda Familiar, potrivit bbc.co.uk, citat de mediafax.ro. „Un veac de singurătate şi tristeţe în faţa morţii celui mai mare columbian din toate timpurile”, a transmis președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, pe contul său de Twitter.

Gabriel Garcia Márquez a fost recent spitalizat din cauza unor infecții urinare și pulmonare. Pe 8 aprilie, el a fost însă externat din spitalul din Ciudad de Mexico, după opt zile de tratament, medicii declarând că starea sa de sănătate era „delicată”.

Presa mexicană a reiterat, de curând, informația că Marquez suferea de cancer limfatic, însă președintele columbian Juan Manuel Santos a ținut să sublinieze că autorul avea, de fapt, o „pneumonie” care se afla sub control.

Pe data de 6 martie, când a împlinit 87 de ani, Gabriel Garcia Márquez a ieșit pentru ultima oară în public, la poarta reședinței sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de câteva decenii. Scriitorul i-a întâmpinat pe jurnaliștii veniți să-l viziteze, s-a lăsat fotografiat, dar nu a acordat interviuri.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Marquez nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, „Memoria de mis putas tristes” („Povestea târfelor mele triste”), apărut în 2004.

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic/magic sud-american. Cel mai popular roman al său este „Un veac de singurătate” (1967), vândut în peste 30 de milioane de copii şi tradus în peste 25 de limbi străine, dar foarte cunoscute sunt şi „Cronica unei morţi anunţate” (1981), „Dragostea în vremea holerei” (1985), „Generalul în labirintul său” (1989) şi „Povestea târfelor mele triste” (2004). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, şi pentru faptul că era un susţinător al ideologiei comuniste.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *