duminică , 1 octombrie 2023

Gabriela Szabo: „Mă rog să nu-mi pierd încrederea în oameni”

Gabriela Szabofoto: Ioana Hameeda

Gabriela Szabo, multiplă campioană mondială, desemnată în 1999 cea mai bună atletă a lumii, vorbește în acest interviu inedit despre principiile care au ghidat-o în carieră și în viață, ne spune care este cel mai mare privilegiu de care a avut parte, care este azi sportul ei favorit și care sunt marile ei extravaganțe.

Care sunt primele lucruri pe care le faci dimineaţa?

O zi reuşită se cunoaşte de dimineaţă, aşa că iată un lucru pe care îl fac în fiecare dimineaţă, imediat când mă trezesc: beau o jumătate de litru de apă. Simt că mă energizează şi mă binedispune pentru toată ziua.

Cum arătă pentru tine o zi perfectă?

Nu există zile perfecte, mereu există ceva sau cineva care strică apariţia încântătoare a unei zile. Totuşi, îmi plac zilele de primăvară târzie, în care stau afară şi mă gândesc la viitor, sau cel puţin cum aş vrea să arate. O zi perfectă ar fi când mă trezesc la 7.00 şi văd că nimeni nu m-a căutat, cu zeci de apeluri şi mesaje, să-mi strice dimineaţa.

Ce înseamnă luxul pentru tine?

Luxul este o virtute nobilă, ce nu trebuie confundată cu confortul material. Luxul, în opinia mea, înseamnă să te poţi bucura în plenitudine de ceea ce ai. Plenitudinea bucuriei, a sentimentului, nu a materialului ce te înconjoară. Evident, lucrurile sunt mai complicate. Dar virtutea luxului rămâne: e o stare de spirit, la care se accede prin educaţie. Dacă este acompaniată şi de accesul la articole de lux, cu atât mai bine!

Care este marele privilegiu pe care îl ai graţie meseriei tale?

Privilegiul cel mai mare pe care mi l-a oferit meseria mea este că am făcut cunoştinţă cu multe ţări, oameni şi culturi diferite. Este cel mai mare privilegiu care mi s-a întâmplat în viaţă.

Dacă ai putea fura ceva fără să fii prinsă, ce ai fura?

Mama mea m-a învăţat asta şi a rămas pentru mine un îndemn care mă însoţeşte şi mă ghidează şi acum: „draga mamii, decât să furi ceva, mai bine ceri…”.

Care crezi că este cel mai mare mit despre sportivi?

Mitul care circulă este că sportivii sunt înfometaţi. Nimic mai fals, sportivii au o alimentaţie foarte sănătoasă şi echilibrată.

Care e slăbiciunea pentru care te critici cel mai mult?

Eu văd mereu partea bună a lucrurilor şi prefer să iau, chiar şi atunci când este vorba despre o nereuşită, partea bună din ceea ce s-a întâmplat.

Care este azi sportul tău preferat? Cât de des îl practici? 

Alergarea şi bicicleta, şi încerc să merg la sport din două în două zile.

Care sunt principiile tale pentru un stil de viaţă sănătos?

Alimentaţia sănătoasă, sport, doi litri de apă pe zi, fără excese şi nopţi pierdute.

Şi care crezi că ar fi cel mai nesănătos lucru pe care-l faci? (ca să ne simţim şi noi mai bine…) 😀

Mănânc foarte multe dulciuri, mai ales îngheţată.

Care e cel mai groaznic lucru pe care l-ai face pentru bani?

În sport există câteva principii de bază după care încerc să mă ghidez şi în viaţă. JIGORO  KANO, părintele judo-ului japonez, le-a sintetizat şi au devenit principii ale sportului:

 • Voi fi mereu stăpânul gândurilor mele şi voi cultiva numai gânduri bune. În sala de sport îmi voi stăpâni stările sufleteşti pentru a nu îngreuna munca colegilor mei şi pe a mea.
 • Întotdeauna îmi voi păzi limba pentru a nu rosti cuvinte disprețiutoare sau supărătoare. Întotdeauna voi spune doar adevărul.
 • Vreau să ascult de două ori, să judec, şi apoi să vorbesc. Pentru aceasta, am două urechi şi o singură gură.
 • Vreau să-mi supraveghez faptele mele. Voi lupta numai pentru adevăr, frumos şi pentru bine. Niciodată n-am să păgubesc pe cineva prin faptele mele.
 • Voi glumi şi voi râde cu colegii mei, dar niciodată n-am să iau nimic în derâdere, n-am să stric momentele solemne. Vreau să mă bucur de tot ce este frumos.
 • Voi asculta sfaturile antrenorilor mei şi ale sportivilor mai bine pregătiţi şi voi încerca să le aplic. În situaţii serioase, voi rămâne serios. Dacă am alte păreri personale, le voi arăta pe faţă.
 • La orele de antrenament nu voi practica altceva decât sportul nostru. Vreau să-mi concentrez toate gândurile numai asupra sportului. Voi progresa numai străduindu-mă neîncetat de a da maxim randament. Vreau să ajut pe alţii să cunoască sportul în splendida sa frumuseţe.
 • În timpul concursurilor voi lupta curajos şi cinstit. Voi stima adversarul meu. Mă voi strădui mereu să obţin victorii pentru ţara şi echipa mea. Ca învingător nu mă voi înfumura, iar ca învins voi munci înzecit pentru a mă pregăti.
 • La dureri nu mă voi tângui, demonstrând tărie şi stăpânire de sine.
 • Nu îmi voi indispune colegii prin urlete şi jeluiri. Voi ierta pe cel ce, cu sau fără voia lui, mi-a pricinuit durerile acestea.
 • Voi lupta cinstit şi corect şi nu mă voi lăuda. Nu-mi voi da aere de vedetă şi nu voi căuta să ies în evidenţă. Dacă voi fi silit să mă apăr sau să-i apăr pe alţii în cazul unui pericol, nu voi porni ca un sălbatic, ci voi folosi forţa şi cunoştinţele mele numai pentru a înfăptui binele şi a apăra adevărul.
 • „Înţeleptul cedează” spune un vechi proverb. Vreau ca în viaţa de toate zilele, ca şi la antrenamente, să cedez pentru a învinge. Niciodată n-am să fug din laşitate şi nu voi ocoli primejdia arătându-i spatele.

În concluzie, nu banii sunt prioritari în viaţă, ci prieteniile şi munca în echipă! Banii sunt rezulatul unei munci, nu al unui furt!

Dacă ar fi să dai timpul înapoi, în ce moment al vieţii tale ai vrea să te opreşti, pentru o vreme? Ai schimba ceva?

Nu vreau să mă întorc în timp… Nu mai vreau să am nici 15, nici 25 de ani, am trăit fiecare etapă cu intensitate. Vreau să privesc ce fac azi.

Dintre toate obiectele pe care le ai, de care îţi pasă cel mai mult?

Toate lucrurile realizate până în prezent au fost făcute prin propriile forţe. În concluzie, ţin foarte mult la lucrurile pe care le-am obţinut.

Care e tabietul tău preferat?

Nu am ajuns la vârsta la care să am tabieturi.

Care sunt marile tale extravaganțe?

Pantofii şi ceasurile de calitate.

Care este partea ta preferată a zilei?

Seara, când citesc.

Ce te-a învăţat profesia ta despre tine însăţi?

Nimic nu se câştigă fără muncă şi perseverenţă.

Care e cel mai mare viciu al tău?

Nu am vicii.

Ce te enervează cel mai mult la oameni?

Minciuna şi  neseriozitatea…

Care a fost momentul tău cel mai crunt de sărăcie?

De la 15 ani îmi câştig propriii bani, cu multă muncă. Încerc să fiu echilibrată şi să investesc în educaţia mea şi în confortul familiei mele.

În ce te-ai costuma dacă ai merge la un bal mascat?

Nu sunt preferatele mele…

Care e accesoriul de care nu te despărţi niciodată?

Ceasul şi ochelarii de vedere.

Ce crezi că te-a ajutat cel mai mult să câştigi toate cursele pe care le-ai câştigat? Dincolo de muncă și exercițiu, care e ingredientul „magic” care te face învingător? 

Atitudinea, puterea de concentrare şi stăpânirea de sine.

Ce e grozav în faptul că eşti Gabriela Szabo?

Un brand de celebritate se construieşte prin muncă şi seriozitate. Şi poţi să-l distrugi cu  mare uşurinţă. În concluzie, este minunat să poţi inspira oameni, dar, în aceeaşi măsură, trebuie să fii foarte serios şi cinstit cu tine, dar şi cu acele persoane cu  care interacţionezi.

Cum arată fericirea pentru tine?

Eu sunt responsabilă de fericirea mea şi nimeni altcineva. Încerc să mă bucur în fiecare zi de lucrurile bune şi mai puţin bune care mi se întâmplă.

Când închizi ochii şi te gândeşti la viitor, ce vezi?

Îmi doresc o lume mai bună şi mai responsabilă faţă de tot ceea ce ne înconjoară.

Privind la viaţa ta din afară, acum, ce sfat ţi-ai da?

În fiecare zi mă rog să nu-mi pierd încrederea în oameni.

Ce faci în fiecare seară, înainte să adormi?

Citesc sau mă uit la un film bun.

*** 

Gabriela Szabo pe Facebook

Pe Gabriela Szabo o puteți urmări, în perioada următoare, în emisiunea „Drumul spre glorie”, alături de Cosmin Cernat, la TVR 1.

V-a plăcut acest interviu? Abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *