miercuri , 15 august 2018

Ghidul fructelor şi legumelor de vară care cresc imunitatea organismului

fructe

Fiecare anotimp aduce cu sine probleme specifice sănătăţii, afecţiuni şi inconveniente tipic sezoniere. Însă, totodată, fiecare anotimp oferă şi soluţii pentru îmbunătăţirea stării generale a organismului, întărirea sistemului imunitar şi redobândirea vitalităţii. Şi, cu atât mai mult, vara este sezonul ideal pentru a profita de remediile naturale pe care fructele şi legumele acestui sezon le oferă.

Cireşele sunt considerate super-fructe datorită proprietăţilor variate – anticancerigene, antiinflamatorii, energizante şi regeneratoare -, făcând parte din lista celor mai bogate 20 de alimente bogate în antioxidanţi. Acestea au un nivel ridicat de antocianină, un puternic antioxidant ce neutralizează acţiunea radicalilor liberi, oferă protecţie împotriva infecţiilor şi care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, cireşele sunt bogate în vitaminele A, C şi fibre şi conţin de 19 ori mai mult betacaroten decât căpşunile şi afinele, fiind adesea recomandate pentru detoxifierea organismului şi în special a rinichilor.

Caisele reprezintă o sursă esenţială de fibre şi beta-caroten, ce asigură stimularea activităţii cerebrale şi protecţie împotriva celulelor canceroase şi a bolilor de inimă. Totodată, datorită nivelului ridicat de fier, potasiu şi mai ales vitamina A, caisele ajută la îmbunătăţirea acuităţii vizuale şi redau strălucirea pielii.

Ardeii, indiferent de culoarea lor, constituie o sursă bogată de vitamina E, cunoscută pentru proprietăţile de regenerare a pielii şi părului. Totodată, enzimele din ardeiul gras precum luteina, protejează ochii împotriva cataractei şi a degenerării maculare ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. La acestea se adăugă vitamina C, betacaroten, zincul şi magneziul, benefice pentru întărirea imunităţii, stimularea funcţionarii glandei suprarenale şi a funcţiei digestive.

Piersicile sunt ideale pentru prevenirea îmbătrânirii premature, datorită flavonoizilor şi betacarotenului din compoziţie. Aceste fructe nu sunt doar savuroase, ci au şi proprietăţi curative deosebite, datorită varietăţii de vitamine ( A, C, E, K, complexul de vitamine B) şi a acidului chlorogenic – un antioxidant cu puternic rol antiinflamator, imunostimulator şi anticancerigen.

Pepenele roşu este cunoscut şi pentru efectele sale antioxidante intense şi pentru cantitatea bogată de fito-nutrienți ce ajută la stimularea anticorpilor, eliminarea mai rapidă a toxinelor şi creşterea nivelului de energie. Compoziţia sa, în care predomină apa şi mai puţin caloriile, include şi surse importante de vitaminele A, C, betacaroten, potasiu şi complexul de vitamine B.

Porumbul are la bază un mix de minerale variate, precum potasiu, fosfor, mangan, cupru, dar şi vitaminele C şi E, ceea ce-i conferă statutul de cereală complexă pentru protejarea sistemului imunitar. Acesta previne demența, diabetul, hipertensiunea şi cancerul, antioxidanţii conţinuţi împiedicând şi apariţia tumorilor, datorită anihilării efectelor radicalilor liberi. De asemenea, tiamina conţinută de porumb are efecte benefice asupra memoriei, funcţiilor cognitive şi sănătăţii nervoase.

Fructele de pădure (zmeură, afinele, murele, coacăzele) sunt o sursă importantă de resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut, ce scade nivelul „colesterolului rău” şi creşte nivelul „colesterolului bun”. Resveratrolul împiedică înmulţirea celulelor cancerigene şi stimulează înmulţirea celor sănătoase din organism, ajutând totodată şi circulaţia sângelui, întrucât scade vâscozitatea sângelui. Fructele de pădure sunt şi un remediu natural împotriva îmbătrânirii premature, contribuind la menţinerea elasticităţii pielii. Vitamina C, cuprul, seleniul, zincul şi fierul sunt alte proprietăţi din fructele de pădure ce ajută la întărirea şi stimularea sistemului imunitar.

Roşiile rămân o sursă importantă de vitamine şi minerale (A şi C, E, K, mangan, cupru şi zinc), dar şi antioxidanţi cu rol anticancerigen: carotenoide, licopeni şi flavonoizi. Combinaţia deosebită a acestor nutrienţi asigură menţinerea sănătăţii pielii, reglarea glicemiei din sânge, prevenirea afecţiunilor biliare sau renale şi pierderea excesului de kilograme.

Însă, pentru a menţine ridicate barierele sistemului imunitar, dieta zilnică a fructelor şi legumelor de vară poate fi susţinută şi de suplimente naturale care să completeze aportul necesar de vitamine necesar organismului. Unul dintre acestea, Vita Grapes de la Ropharma, este obținut din struguri și este destinat întăririi sistemului imunitar.

Foto: cdllife.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus