sâmbătă , 2 decembrie 2023

„Gluma” lui Milan Kundera

Milan KunderaFoto: blogdecititori.ro

Primul roman al lui Milan Kundera, „Gluma”, apărut în 1967, este și cartea mea favorită dintre cele semnate de marele scriitor ceh.

Două paragrafe cu care sper să vă deschid și vouă pofta de lectură:

„Sunt un om de o luciditate desăvârşită. S-ar putea, însă, să fi rămas totuşi în mine ceva din superstiţiile iraţionale; cum ar fi de pildă tocmai această curioasă convingere că toate evenimentele ce survin în viaţă au un înţeles suplimentar, o anumită semnificaţie; că însăşi viaţa, prin propria ei aventură, se destăinuieşte, dezvăluindu-ne treptat câte ceva din misterele ei, prezentându-se în faţa noastră ca un rebus ale cărui sensuri trebuie descifrate; că aventurile pe care le parcurgem în viaţa alcătuiesc mitologia acestei vieţi, şi tocmai în această mitologie se află cheia adevărului şi a misterului.”

***

„…şi noi suntem căzuţi în această piaţă stranie şi pustie, cu parc şi restaurant în preajma ei, şi noi suntem nişte căzuţi, fără posibilitatea întoarcerii. Şi noi am fost rupţi de undeva, şi zadarnic ne omorâm, noi, pământenii, să imităm cerurile şi înălţimile lor, că tot nu ne crede nimeni; iar gândurile şi cuvintele noastre degeaba se caţără pe culmi, de vreme ce faptele noastre sunt jos, ca însuşi acest pământ.”

~ Extrase din romanul „Gluma”, Editura Humanitas, 2013 ~

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *