luni , 21 septembrie 2020

Haruki Murakami: „Sper să alerg la maratoane până la 85 de ani”

Haruki1

Scriitorul Haruki Murakami, cunoscut pentru pasiunea sa pentru sport – pe lângă cea pentru jazz și pisici – a declarat că speră să poată continua să participe la maratoane până la o vârstă înaintată. Celebrul autor japonez are o experiență de peste trei decenii în domeniu și a scris chiar și o carte despre asta, „Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”.

Haruki Murakami apare rareori în public și oferă interviuri cu zgârcenie. Cu una dintre aceste rare ocazii – o festivitate ce a avut loc la Universitatea Kyoto – scriitorul a făcut o serie de declarații pe teme inedite. „Sunt o persoană care trăiește o viață obișnuită. Iau metroul și autobuzul ca să mă mișc de aici-acolo, și fac cumpărături de la magazine aflate în vecinătatea casei mele. Ar fi problematic dacă aș fi deseori abordat pe stradă ca rezultat al apariției mele la TV”, a explicat autorul în vârstă de 64 de ani, citat de ajw.asahi.com. Murakami a povestit și o întâmplare amuzantă, petrecută mai demult, legată de notorietatea numelui său. „Acum câțiva ani, m-am dus să-mi reînnoiesc permisul de conducere. O funcționară de la ghișeu a strigat de mai multe ori: Haruki Murakami. Când m-am dus la ghișeu, persoana respectivă m-a înntrebat: Aveți același nume ca și celebrul romancier, nu-i așa? I-am răspuns: Da. Sunt ca o pisică sălbatică Iriomote pe cale de dispariție. Te implor să nu te apropii și să nu mă atingi”.

Murakami a vorbit și despre cel mai nou roman al său, „Shikisai wo Motanai Tazaki Tsukuru to, Kare no Junrei no Toshi” („Insipidul Tsukuru Tazaki și anii săi de pelerinaj”), prima sa carte din ultimii trei ani. „Opera mea precedentă, 1Q84, tratează dispariția granițelor dintre viața cotidiană obișnuită și bizar, dar de data aceasta am vrut să scriu un roman realist. Am scris Pădurea norvegiană cu realism, și a fost criticată drept o retrogresie literară. Cel mai recent roman al meu ar putea fi criticat în același mod, dar a fost o încercare nouă pentru mine. Nu cred că l-aș fi putut scrie acum trei sau patru ani”, a mărturisit autorul. Noua carte, lansată în aprilie, s-a vândut deja în peste un milion de exemplare.

„Să scrii este ca și cum ai cânta”

Muzica, mai ales cea clasică și jazzul, este un leitmotiv în toate cărțile lui Haruki Murakami. „Întotdeauna mă trezesc devreme și încep să lucrez dimineața. De regulă ascult muzică clasică atunci când scriu. Înainte să mă așez în pat, aranjez în linie discurile pe care am decis să le ascult în dimineața următoare. Simt că sunetul CD-urilor nu rezonează, așa că prefer discurile LP. Când aveam 20 și ceva de ani, obișnuiam să ascult piese jazz de dimineața până seara. Cânt și acum la pian”, a mai povestit scriitorul. „Să scrii este ca și cum ai cânta. Scriu o propoziție folosind același ritm folosit în interpretarea muzicală. Când am discutat despre asta cu Seiji Ozawa (n.r. dirijor celebru) și i-am spus asta, a fost foarte surprins și m-a întrebat: Există un ritm și în scris?”.

HMSpre finalul întâlnirii sale cu admiratorii, Murakami a declarat, răspunzând unei întrebări din public, că berea sa favorită este produsă de Maui Brewing Co. Autorul a mai spus că printre scriitorii săi favoriți se numără Natsume Soseki, Shotaro Yasuoka și Junichiro Tanizaki și că nu agreează deloc stilul romancierilor Yasunari Kawabata și Yukio Mishima. Totodată, Murakami a făcut referire și la hobby-ul său de-o viață, alergatul. „Am alergat la maratoane întregi vreme de mai bine de 30 de ani. Când alergam de-a lungul râului Kamogawa (n.r. în Kyoto) în această dimineață, am fost surprins când o persoană care purta saboți de lemn mi-a spus: Sper că vei continua să faci aceeași treabă bună! Eu sper să continui să alerg la maratoane până la 85 de ani”, a încheiat Murakami.

Cărțile scriitorului au apărut în România la editura Polirom.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus