sâmbătă , 28 mai 2022

Igiena intimă în timpul sarcinii: cum poți preveni afecțiunile genitale când ești gravidă

Gravida

Grija pentru sănătatea corpului presupune, pe lângă o alimentaţie echilibrată şi sport, o igienă corespunzătoare, care să asigure confort şi o stare de bine din interior. În special în timpul sarcinii, zona intimă devine mai predispusă afecţiunilor şi sensibilităţilor, de aceea recomandarea specialiştilor Ropharma este ca igiena feminină să devină una dintre priorităţile zilnice ale ritualului de îngrijire prenatală.

Totodată, este importantă şi informarea în legătură cu modul în care infecţiile şi bolile asociate igienei precare pot induce afecţiuni şi fetusului. Cauzele apariţiei acestora pot fi diverse şi se pot manifesta la nivelul întregului organism:

  • Hormonii de sarcină. Aceştia cauzează schimbarea florei vaginului, dintr-un mediu acid, într-unul alcalin. Schimbarea pH-ului zonei intime atrage dezvoltarea bacteriilor şi creşte riscul apariţiei candidozei sau a  inflamaţiilor  aparatului genital.
  • Afecţiuni din trecut. „Dacă e vorba despre un trecut medical în care au existat mai multe infecţii de natură ginecologică, organismul este mult mai predispus să dezvolte afecţiuni asemănătoare, în special în cazul ciupercilor, care rămân prezente în organism în stare latentă, chiar şi după dispariţia infecţiei. Acesta este şi cazul candidozei”, explică specialistul Ropharma, medicul imunolog Tania Bejan.

Cunoscând cauzele ce pot cauza dezechilibre interne în timpul sarcinii, specialiştii Ropharma recomandă o serie de paşi simpli care pot fi urmaţi pentru a preveni apariţia acestor neplăceri:

  • Duşurile şi apa călduţă. „Este recomandat duşul în locul băilor lungi, deoarece astfel se diminuează cantitatea de microbi ce pătrund în vagin. Mai mult, băile prea fierbinţi pot dăuna dezvoltării fetusului, întrucât sistemul vascular al mamei, aflat într-un mediu cu temperatură ridicată, ajunge să pompeze mai mult sânge pentru organismul propriu decât pentru copil. Acest lucru duce mai departe la transportarea ineficientă a nutrienţilor şi oxigenului necesare micuţului”, explică Dr. Tania Bejan.
  • Lenjeria intimă din bumbac. Permite zonei intime să respire, asigură protecţie împotriva transpiraţiei şi mirosurilor neplăcute. Lenjeria din bumbac ajută şi la evitarea creşterii umidităţii, protejând astfel împotriva dezvoltării bacteriilor sau ciupercilor la nivelul florei vaginale.
  • Igiena vaginală. „Deşi există numeroase produse destinate îngrijirii şi igienei vaginale, multe dintre acestea conţin substanţe ce pot cauza alergii şi iritaţii pe parcursul sarcinii, cât şi dezechilibrarea florei bacteriene necesare apărării organsimului. În timpul sarcinii, sensibilitatea pielii, dar şi a mucoasei vaginului devine mult mai intensă. Astfel, este recomandat ca produsele de igienă să aibă un pH neutru şi să aibă la baza ingrediente naturale”, recomandă Dr. Tania Bejan, specialist Ropharma.
  • Spălatul pe mâini. „Spălarea, de cât mai multe ori, după activităţi cât mai diverse, este imperativă, întrucât reduce riscul apariţiei, dezvoltării sau transferului de pe mână în zona vaginală a unor virusuri periculoase pentru sarcină, cum ar fi citomegalovirusul ce afectează auzul şi văzul copilului”, explică specialistul imunolog Tania Bejan.

Pentru a evita complicaţiile sau contactarea de infecţii în timpul sarcinii, igiena intimă realizată cu atenţie este modalitatea cea mai la îndemână pentru a asigura  sănătatea zonei genitale şi a unei stări generale de bine. Astfel, produsele de îngrijire cele mai recomandate nu trebuie să conţină săpun, parfum, să aibă un pH neutru şi ingrediente cât mai naturale în compoziţie. Gama de produse destinate îngrijirii intime, Lady Health de la Ropharma, este fabricată din ingrediente naturale  (extract de struguri, suc frunze de aloe vera, extract de arbore de ceai, etc) asociate cu filtrat de iaurt probiotic. Ea ajută la reechilibrarea PH-ului florei vaginale, reduce mirosurile neplăcute şi protejează zona intimă de infecţii. Aceste produse pot fi utilizate în orice perioadă, inclusiv în timpul sarcinii, menstruaţiei sau în perioada menopauzei.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus