joi , 30 noiembrie 2023

Ioana Voicu: „Cred în sufletul pereche, şi cred că apare atunci când te aştepţi mai puţin”

Ioana Voicu

Ioana Voicu, una dintre cele patru moderatoare ale emisiunii „Se zice că”, de la TVR 1, vorbește în interviul de mai jos despre copilăria ei, pe care și-a petrecut-o aproape de bunicul său, marele muzician Ion Voicu. Ne spune cum este Mădălin Voicu în postura de tată și ne povestește despre dragoste, muzică, televiziune și alte lucruri care-i fac viața mai frumoasă.

Când ţi-ai dorit prima dată să faci parte din showbiz? Şi de ce, ce te atrage la lumea asta?

Prima dată când mi-am dat seama că vreau să fac parte din showbiz a fost pe la vârsta de 14 ani, când am fost la o probă pentru BBC, pe care am și luat-o, dar nu s-a mai aprobat formatul. Atunci mi-am dat seama că mă simt bine în faţa camerelor de filmat şi că mi-aş dori să lucrez în televiziune. Și după cum vedeţi, atât de tare mi-am dorit, încât s-a şi întâmplat! (zâmbește)

Nu-mi dau seama ce mă atrage, ştiu doar că îmi place ceea ce fac şi o fac cu plăcere, asta contează.

Cum a fost copilăria ta, într-o familie atât de… artistică? 

Chiar am avut o copilărie frumoasă, cu multă muzică, aş putea spune. Am crescut cu muzică clasică şi muzica lăutărească! (râde) Am început să studiez vioara la vârsta de cinci ani, cu bunicul meu, Ion Voicu. Mai mare fiind, studiam în fiecare zi în jur de patru-cinci ore, nu prea aveam timp şi de alte lucruri… După proba de la BBC, am început să iau şi lecţii de dicţie.

Cum îţi aminteşti de bunicul tău, Ion Voicu? 

Îmi amintesc că era o persoană bună, caldă, sufletistă şi tot timpul cu zâmbetul pe buze. Și de fiecare dată după lecţiile de vioară, cântam bine sau nu, mergeam împreună să-mi ia ou de ciocolată. Nu mai zic că era chinul de pe lume să mă stăpâneşti o oră întreagă să cânt la vioară… Inventam tot felul de scuze – ba că mă doare mâna, ba picioarele, mă întindeam pe canapea… Eh, eram mică, aveam șase-șapte ani, deci a rezistat eroic!

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învăţat de la tatăl tău? Cum a fost şi este relaţia voastră?

Eu fiind o persoană mai sensibilă de fel, m-a sfătuit să nu mai pun totul la suflet, şi chiar a funcţionat, fiindcă mă consumam foarte mult pentru orice…  Mă  lovesc şi ne lovim întotdeauna de răutăţi sau invidii din partea unor persoane de la care chiar nu te aştepţi.

Cum e el, ca tată, faţă de persoana publică Madalin Voicu?

Aşa cum îl ştiţi de pe micul ecran, aşa este şi în viaţa de zi cu zi: glumeţ, haios, deschis. Spune tot timpul ce gândeşte (asta poate fii şi un dezavantaj uneori) şi este uşor încăpăţânat…

De cine ai fost mereu mai apropiată, din familia ta? Care e primul om pe care-l suni, dintre ai tăi, când ai o problemă? 

În general o sun pe mama, dacă am o problemă. Apelez şi la tata, depinde despre ce problemă este vorba. Mereu, însă, am simţit-o cel mai aproape pe bunica mea din partea mamei mele, care nu mai este printre noi de câţiva ani… şi de care îmi este foarte dor.

Cât de mult te mai preocupa muzică, azi, când ai emisiune aproape zilnică în direct?

Emisiunea este de luni până miercuri, aşa că am timp şi pentru muzica, începând de joia. Muzica o să mă preocupe cât timp o să trăiesc. Nu pot să renunţ la ea. La muzică sunt de părere că mă pricep cel mai bine, dacă fac asta de la vârsta de cinci ani. Poţi să mi pui o piesă, fie clasică, pop, rock, chiar din somn mă trezesc şi îţi spun în ce tonalitate este, în ce gamă modulează… etc.

Ce e dificil, pentru tine, la o emisiune în direct? De ce te temi cel mai mult?

A…. bună întrebarea! Stai să mă gândesc… Cred că cel mai frică mi-ar fi să nu alunec sau să cad prin platou. Iar dificil mi se pare că trebuie să asculţi ce îţi spune producătorul în cască şi trebuie să fii atent şi la ce vorbeşte cu tine invitatul. Trebuie să ai atenţie distributivă. Acum m-am obişnuit, dar este mai greu la început.

Ce ai schimba în televiziunea autohtonă de acum? Ce are în plus, ce are în minus?

Aş schimba multe, dar nu prea pot să face eu asta. În ziua de azi, sunt mai multe minusuri decât plusuri. Aproximativ pe toate canalele sunt numai scandaluri, mai ales în zona de monden. Am auzit mai nou că nu poţi să mergi la anumite emisiuni dacă nu ai un subiect de scandal – cu amante, bătăi, divorţuri, operaţii estetice, înjurături – ceea ce mie nu mi se pare normal. Problema este alta: că astfel de subiecte prind la public. Aş putea să dezvolt subiectul acesta o zi întreagă, fiindcă eu chiar sunt şocată de ce putem vedea în ziua de azi pe micul ecran.

Cât de importantă crezi că e frumuseţea fizică, atunci când lucrezi în showbiz?

Contează foarte mult aspectul fizic, mai ales în zilele noastre. Dacă eşti o persoană publică, e şi mai important… Eşti tot timpul în atenţia presei, care te critică în fel şi chip. Dar după părerea mea, contează să ai şi ceva în cap. Degeaba eşti frumoasă, dacă nu ştii să legi două vorbe!

Care sunt oamenii de televiziune pe care-i admiri cu adevărat, şi de ce?

Cea care îmi place foarte mult  este Andrea Esca, pe care o admir fiindcă este o femeie discretă, puternică şi a muncit foarte mult pentru a ajunge unde este acum.

Ce îţi place cel mai mult să faci, atunci când ai timp liber? 

Să ies cu prietenii, să lenevesc pe canapeaua mea, uitându-mă la un film bun. De exemplu, ieri am revăzut Dirty Dancing şi Once Upon a Time în America. Și ador să călătoresc când am mai mult timp liber, să văd locuri şi oameni noi.

Ce filme bune ai mai văzut recent? Spune-mi unul pe care ni-l recomanzi! Şi-o carte bună de citit toamna asta sau oricând.

Un film recent pe care l-am văzut, şi care mi s-a părut destul de bun, a fost Gone Girl, cu Ben Affleck, merită văzut. Iar de citit, vă recomand ultima carte pe care am citit-o de Paulo Coelho, Vrajitoarea din Portobello, care m-a fascinat.

Cum se înţelege dragostea, la vârsta ta? Ce înseamnă pentru tine?

Dragostea nu cred că se poate exprima în cuvinte. Pentru mine, dragostea este un sentiment puternic, inexplicabil, şi nu mă refer doar la dragostea de cuplu. Cred că este singurul lucru de pe pământ care nu se va sfârşi niciodată.

Ce cauţi la un bărbat, ce crezi că e important să facă/să fie în relaţie cu tine?

Nu caut nimic deosebit… Eu cred că oricine are pe cineva predestinat. Cred în sufletele pereche, şi mai cred că sufletul pereche apare atunci când te aştepţi mai puţin. Iar ceea ce îmi doresc în special de la un bărbat este să nu mintă. Nu suport minciuna şi nu mă refer la minciunele, ci la minciuni grave, care pot despărţi un cuplu sau o familie…

Ce-ţi doreşti cel mai mult, acum?

Să fiu într-un loc îndepărtat, pe o plajă, la soare, savurând o băutură rece de fructe…  Glumesc! Îmi doresc să fiu sănătoasă, restul vine de la sine.

Seziceca

Pe Ioana Voicu o puteți urmări în fiecare luni, marți și miercuri, de la 17.10, în emisiunea „Se zice că” de la TVR1, pe care o moderează alături de Nuami Dinescu, Sonia Argint-Ionescu și Florina Ghenescu.

 

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *