În 1886, în orașul american Atlanta, un farmacist pe nume John Pemberton vindea pentru prima oară o băutură-medicament întunecată la culoare, care promitea să vindece dependența de morfină, neurastenia, durerile de cap și impotența. Cu siguranță, habar nu avea că invenția lui avea să devină cea mai cunoscută băutură carbogazoasă din lume și o emblemă a culturii pop. În 1990, în Atlanta, orașul în care s-a născut Coca-Cola, compania i-a dedicat un muzeu, World of Coca-Cola, pe care l-am vizitat recent, din curiozitatea de a cunoaște o parte din istoria acestui brand. Chiar și pentru cei care nu beau Coca-Cola, ca noi, muzeul e un loc cel puțin interesant, despre care am aflat mai multe de la Jacquie Wansley, Group Marketing Manager la World of Coca-Cola.
Care e cea mai timpurie amintire pe care o aveți despre Coca-Cola?
Am crescut în partea de nord-est a statului Georgia, iar bunicii mei locuiau la nord de Atlanta, într-un orășel numit Acworth. Aveau o grădină, iar mama și tata ne trimiteau, pe mine și pe fratele meu, să stăm la bunici câte o săptămână. Noi nu știam, dar eram forțe de muncă la câmp, pentru că-i ajutam pe bunici să culeagă din grădină porumb, fasole sau roșii. Mama venea săptămâna următoare și, împreună cu bunica, puneau la conservă sau la congelator legumele culese. Asta se întâmpla la începutul anilor ’70.
Apoi, bunicul ne recompensa cu un drum până la un magazin mic din oraș, care avea o cadă mare plină cu gheață, cu sticle de Coca-Cola înăuntru. Așa că bunicul, după ce munciserăm la câmp câte o săptămână, ne lăsa să întindem mâna și să ne luăm câte o Cola. Puneam alune înăuntru – asta e o chestie care se face aici în sud. Puneam alune sărate în sticla de Coca-Cola, o întorceam și beam din ea, aducând alunele la suprafață, de pe fundul sticlei. Era o recompensă grozavă după o săptămână de muncă grea și e o amintire frumoasă pe care o am cu bunicul.
Dacă John Pemberton, inventatorul Coca-Cola, ar putea vedea astăzi muzeul, ce credeți că ar spune?
Cred că ar fi uimit. A fost inventator și farmacist, și cred că ar fi cu adevărat impresionat de numărul de oameni din lumea întreagă care acum se bucură de produsul pe care l-a inventat. E un lucru care continuă să mă uimească și pe mine, când stau lângă câte un grup de oameni, iar ambasadorii noștri întreabă de unde e fiecare. Numărul de țări nu încetează să mă surprindă. Chiar și pe teritoriul Statelor Unite, distanța pe care unii oameni au parcurs-o ca să vină în Atlanta și să petreacă un timp aici la noi, la World of Coca-Cola, e un tribut de care cred că domnul Pemberton ar fi mândru.
World of Coca-Cola, Pemberton Place, Atlanta
Ce credeți că e de învățat și de aplicat azi, din primele tehnici de marketing pe care le folosea Asa Candler, cel de-al doilea posesor al formulei Coca-Cola?
Cred că domnul Candler a știut că nu trebuie să modifice script-ul pe care l-au realizat John Pemberton și contabilul lui, Frank Robinson. A știut că nu trebuia să-l schimbe, pentru că era perfect. Noi n-am schimbat script-ul Coca-Cola de când a fost el conceput, în 1886. Cred că sunt importante această longevitate și această marcă înregistrată recunoscută, chiar și culoarea roșie a brandului. Dar cred că domnul Candler a fost un geniu în felul în care a folosit cupoanele ca să-i facă pe oameni să-i încerce unul dintre produse. Dacă îți oferea o Cola gratis prima oară, cel puțin știai ce gust are și puteai să te întorci s-o cumperi și probabil că povesteai și altora despre ea. Apoi, chiar și faptul că a amplasat fântâna de sucuri în partea din spate a farmaciei a fost de geniu, pentru că dacă ar fi așezat-o în față, oamenii ar fi intrat, și-ar fi luat o Cola, dar n-ar fi cumpărat nimic din farmacie. Așa că, prin faptul că-i determina pe clienți să meargă prin toată farmacia, le dădea ocazia să găsească multe lucruri de care aveau nevoie sau pe care le voiau, înainte să ajungă la fântână să primească acea Cola gratuită, și probabil că găseau câteva lucruri de cumpărat și în drumul spre ieșire. A fost un om de afaceri inteligent, un păstrător extraordinar al brandului Coca-Cola, și a crescut mult produsul în perioada cât a deținut compania.
Astăzi, care sunt cele mai dificile lucruri cu care vă confruntați când vine vorba de marketing?
Faptul de a păstra un mesaj actual în toate mediile care au apărut și de unde oamenii își iau informațiile. Când s-a deschis muzeul World of Coca-Cola, în 1990, cel mai fascinant produs tehnologic pe care oamenii îl aveau în birouri sau acasă era faxul. Azi, lumea nu mai trimite niciun document prin fax. Totul e digital, totul e făcut public în social media. Să ne păstrăm brandul, muzeul World of Coca-Cola, ca pe un punct de atracție relevant și să ne asigurăm că oferim informații pe orice platformă online folosită azi – fie că e Instagram, Facebook, Twitter, site-ul nostru – să actualizăm mereu toate aceste forme de comunicare e ceva ce ne face plăcere, dar e o provocare.
Sunt atâtea lucruri de văzut aici, la muzeu. Pentru dumneavoastră care sunt cele mai interesante?
Ce întrebare grozavă! Unul dintre lucrurile care îmi plac e ceea ce vizitatorii pot vedea imediat la intrare, unde sunt expuse o mulțime de obiecte inscripționate cu sigla Coca-Cola, fie că e vorba de pantalonii de plajă care erau la modă în anii ’70, sau de script-ul Coca-Cola care apărea în trecut pe clădirea noastră de birouri, până la cele mai mici lucruri, cum ar fi festoanele pe care le aveau la fereastră în farmacii sau în magazine, la începuturile companiei, care erau atât de frumos realizate, încât atrăgeau toate privirile. Faptul că au fost păstrate și că acum se află aici și pot fi văzute de oaspeții noștri din toată lumea e un lucru pe care-l iau ca pe un dat uneori, dar e dintre cele mai grozave din întreg muzeul.
Când ați început să lucrați pentru World of Coca-Cola?
Am început să lucrez pentru compania Coca-Cola în lunea de după Jocurile Olimpice care au avut loc aici, în Atlanta, în 1996. Și am colaborat cu World of Coca-Cola, într-un fel sau altul, în toți acești 19 ani pe care i-am petrecut în companie.
Care e cel mai important lucru pe care l-ați învățat?
Am învățat că brandul acesta nu-mi apaține, nu aparține companiei. E al oricărei persoane care a băut vreodată o Cola, a tuturor celor care s-au aflat vreodată la un eveniment sponsorizat de Coca-Cola. Nu e ceva ce deținem noi. Noi suntem păstrătorii acelor valori care au făcut ca brandul nostru să devină atât de relevant în lume, dar el nu ne aparține.
Când s-a deschis muzeul World of Coca-Cola?
World of Coca-Cola s-a deschis, în prima noastră locație, în 1990. Era cam la un kilometru de locul unde se află muzeul acum, în Pemberton Place. S-a deschis ca rezultat al numeroaselor cerințe pe care le-am avut din partea oamenilor care veneau la sediul companiei, fie ca să consulte arhivele, fie ca să li se verifice un obiect inscripționat cu sigla noastră. Am deschis în 1990, iar când am închis acea locație a muzeului, în 2007, ca să ne mutăm aici, numărasem peste 700.000 de vizitatori pe an.
În mai 2007 am deschis muzeul de aici și ne-am gândit că poate vom avea în jur de 800.000 de oaspeți annual. Am început cu un milion, iar anul acesta avem deja aproape 1.200.000 de oameni care ne-au vizitat, veniți din lumea întreagă. În această industrie, lucrul ăsta e destul de neobișnuit, să ai o audiență care continuă să crească, suntem onorați și încântați. Suntem și mai recunscători pentru faptul că, de când muzeul s-a deschis în 1990 și până azi, am avut peste 23 de milioane de oaspeți.
Suntem situați în downtown Atlanta, la nord de Centennial Olympic Park, pe o parte din terenul de 22 de acri pe care compania Coca-Cola îl deține. Georgia Aquarium a fost construit tot aici, iar acum doi ani, am oferit doi acri de teren Centrului pentru Drepturi Civile și Umane. Mai sunt vreo patru sau cinci acri de spațiu verde, e o zonă frumoasă unde oamenii vin la picnic sau să se relaxeze. La sud de noi este Centennial Olympic Park, iar la ieșirea sudică din parc se află CNN Studio Tours, în timp ce în partea de vest este College Football Hall of Fame. Avem cinci puncte de atracție grozave, la care se poate ajunge foarte ușor în mers și pe care oamenii le pot vizita când vin în centrul Atlantei.
Ce conferă unicitate acestei băuturi, Coca-Cola?
Cred că e o băutură accesibilă, în majoritatea țărilor din lume. Nu e scumpă. Și e parte din acele momente în care te distrezi cu prietenii și familia, fie de sărbători sau vara, la plajă, la un meci de baseball sau de fotbal. În general e prezentă în acele momente, așa că avem acest beneficiu, de a fi parte din aceste amintiri plăcute. Oamenii pun valoare pe acele amintiri, iar noi ne bucurăm să fim parte din ele.
Puteți asculta interviul nostru aici:
Notă: Acest text nu este un advertorial și nu încurajează consumul de Coca-Cola.
Semnat de Corina Stoica, Paul Leslie