miercuri , 23 iunie 2021

José Carreras a lansat un documentar emoţionant despre lupta împotriva leucemiei

JC2

Celebrul tenor José Carreras, care  va susţine în iarnă un concert la Bucureşti, celebrează zilele acestea 25 de ani de la înfiinţarea fundaţiei sale, „Fundaţia Internaţională José Carreras pentru lupta împotriva leucemiei”. Cu această ocazie, artistul şi echipa sa au lansat un documentar emoţionant şi combativ denumit „La Fleur. José Carreras and the fight against leukaemia”.

Documentarul a fost regizat de Xavier Bosch şi a fost realizat cu sprijinul unor personalităţi majore, cum ar fi tenorii Placido Domingo şi Jonas Kaufman, soprana Anna Netrebko, fostul ministru Felipe Gonzales şi medicii Ciril Rozman, Albert Grañena şi Dean Buckner, de la „Fred Hutchinson Cancer Research”, din Seattle. Documentarul „La Fleur. Josép Carreras and the fight against leukaemia” poate fi vizionat aici.

José Carreras este fondatorul şi preşedintele „Fundaţiei Internaţionale José Carreras pentru lupta împotriva leucemiei”, pe care tenorul spaniol a fondat-o, în 1988, după recuperarea sa aproape miraculoasă din cumplita boală. Puţină lume ştie însă că artistul a învins această boală cu ajutorul altui tenor celebru, Placido Domingo. În vara lui 1987, o leucemie galopantă l-a determinat pe José să renunţe la activitatea scenică, medicii dându-i doar 10% şanse de supravieţuire. După transplantul de măduvă efectuat în SUA, artistul a revenit la Barcelona. În acea perioadă, tratamentele costisitoare, dar şi desele călătorii făcute în SUA i-au secătuit mare parte din avere. În ajutorul său a sărit însă o fundaţie din Madrid, care oferea suport financiar suferinzilor de leucemie. Graţie acestui ajutor, José s-a vindecat. Câţiva ani mai târziu a aflat că în spatele acelei fundaţii era nimeni altul decât „duşmanul” său de moarte, Placido Domingo! Ajutorul lui Domingo a venit în ciuda rivalităţii dintre cei doi tenori. Cei doi, originari din oraşe rivale – Madrid, respectiv Barcelona – se urau cu patimă. Pentru a fi siguri că nu se vor întâlni sub nicio formă, ei cereau prin contract să nu cânte împreună pe aceeaşi scenă. Mai târziu, José a aflat că Placido înfiinţase această fundaţie special pentru a-l ajuta cu tratamentul, alegând să rămână anonim, pentru a nu-l pune într-o situaţie dificilă pe José, din cauză că acceptase sprijinul „duşmanului” său. După ce s-a aflat de toată povestea, Domingo a fost întrebat de ce l-a ajutat pe José. Marele tenor a răspuns simplu: „Nu puteam lăsa ca acea voce să se stingă aşa de repede”.

Momentul cel mai emoţionant al acestei poveşti tulburătoare a fost întâlnirea dintre cei doi… Zărindu-l pe Placido la unul dintre concertele sale la Opera din Madrid, Carreras a întrerupt aria pe care o interpreta, şi, umil, a îngenuncheat la picioarele lui Domingo, cerându-şi iertare şi mulţumindu-i cu lacrimi în ochi, în faţa publicului. Placido l-a ajutat să se ridice şi cu o îmbrăţişare pecetluită cu lacrimi a dat startul unei mari şi adevărate prietenii. Mai mult, cei doi artişti au început să cânte împreună în scop caritabil, cooptându-l şi pe Luciano Pavarotti. Albumul „Carreras-Domingo-Pavarotti: the Three Tenors în Concert” deţine recordul Guinness Book pentru cel mai bine vândut album clasic.

„Mă bucur de fiecare minut din viaţa mea

După înfiinţarea fundatei, lupta împotriva leucemiei a devenit una dintre priorităţile artistului, reuşind să strângă până în prezent peste 71 de milioane de euro din donaţii. Este o răsplată pentru eforturile medicilor care i-au salvat viaţa şi o şansă data altor bolnavi. Fundaţia se concentrează pe dezvoltarea cercetărilor pentru tratamentul şi vindecarea leucemiei, campanii care să încurajeze recoltarea de celule stem, în vederea donării pentru pacienţii bolnavi de leucemie, întărirea cercetărilor şi infrastructurilor clinice din spitale şi laboratoare, precum şi oferirea de servicii sociale pentru bolnavii de leucemie şi familiile lor. Fundaţia are centre şi în SUA, Germania şi Suedia. „După ce am învins această boală trăiesc cu mai multă luciditate, mă bucur de fiecare minut din viaţa mea. Şi încerc să ajut oamenii care suferă de boala îngrozitoare de care am suferit şi eu”, spunea Carreras într-un interviu.

JC

Fanii celebrului tenor îl pot vedea live pe artist, în această iarnă, la Pavilionul Central de la Romexpo Bucureşti, pe data de 15 decembrie. Aceştia vor putea asculta piese precum „White Christmas”, „O Holy Night”, „Let It Snow” şi multe altele. Anul acesta, pe scena amenajată în Pavilionul Central din Romexpo, José Carreras va fi acompaniat de Orchestra Naţională Radio condusă de David Gimenez şi de Corul Radio.

Pentru Gala de Crăciun din 15 decembrie toate locurile vor fi pe scaune. Preţurile biletelor sunt următoarele:

–  650 lei (categoria VIP)

–  500 lei (categoria 1)

–  400 lei (categoria 2)

–  300 lei (categoria 3)

–  250 lei (categoria 4)

–  200 lei (categoria 5)

–  150 lei (categoria 6 – vizibilitate redusă)

Biletele pot fi achiziţionate din următoarele locaţii: Magazinul BILETOO din Unirea Shopping Center (parter, intrarea de lângă McDonald’s), Sala Palatului, Librăriile Adevărul şi Eminescu, Magazinele Flanco, Muzică, Palatul Naţional al Copiilor, Magazinul Biletfan – staţia de Metrou Unirii 1. Cei ce doresc să comande biletele online o pot face de pe BILETOO.ro, BILET.ro, BLT.ro şi MyTicket.ro.

Concertul „JOSÉ CARRERAS Live la Bucureşti” va avea loc pe 15 Decembrie 2013 la Bucureşti – Romexpo (Pavilionul Central) şi este un eveniment organizat de Project Events.

Foto: artandseek.net

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus