Dacă ați purtat măcar o dată o pereche de încălțăminte Nike sau vreo piesă vestimentară marcată cu celebrul simbol swoosh, mă gândesc că v-ați minunat de calitatea lor fantastică și de confortul pe care vi-l oferă. Dar, dacă sunteți ca mine, n-ați aflat – până acum – de unde vin adidașii din picioarele voastre (azi, de prin China sau Vietnam, ce sa-i faci) și cine i-a inventat. În imagine se află răspunsul: Bill Bowerman, co-fondatorul Nike, fotografiat în anii ’60, în timp ce lucra în atelierul său din Portland, Oregon, străduindu-se să creeze pantoful sport perfect.
Nu știu voi ce mărci preferați când vine vorba de echipament sportiv. Eu sunt ceea ce s-ar chema o Nike girl de ani buni, deși am purtat în trecut și Puma, Reebok și Adidas și am fost mulțumită. Nike, totuși, are un dar greu de pus în cuvinte: face lucruri care, deși au propriul lor caracter, simți că se integrează perfect în felul tău de a fi. Sunt maleabile, lipsite de mândrie, generoase, nu vor decât te servească, să-ți ofere tot ce au mai bun. E de ajuns o singură purtare pentru ca pantoful (sau hanoracul, sau bustiera) să te cunoască și să ia imediat forma personalității tale. Ce poți să vrei mai mult de la un brand?
Cred că Nike m-a convins când o pereche de adidași pe care i-am luat de la ei m-au ținut mai mult decât orice altă pereche de încălțăminte: peste 10 ani. Apoi, am primit cadou un model pe care mi l-am ales de pe site, celebrii și frumoșii Internationalists, în nuanța Cobalt Blue. Îi am de doi ani, m-am antrenat cu ei ca pentru olimpiadă, i-am și spălat la mașină de câteva ori și sunt încă într-o formă uimitoare, iar confortul e neegalat până în prezent. De curând am primit un gift card pe care mă pregătesc să-l folosesc acuș-acușica! M-am plimbat pe site și am ales destul de ușor, că mi-au sărit în ochi imediat: Nike Cortez, lansați în 1972 și deveniți un soi de emblemă a culturii pop, după ce Tom Hanks i-a purtat în „Forrest Gump”.
„Run, Forrest, run” / foto
O vreme, acest model nu s-a mai regăsit în catalogul Nike, care a relansat Cortez abia în 2015, aducându-i câteva îmbunătățiri. Ce-mi place mie mult e nu doar designul, care va fi mereu în vogă, ci și faptul că pantofii se pot personaliza pe site – îți poți alege materialele și culorile, poți chiar să inscripționezi cuvinte pe ei, iar în SUA livrarea e gratuită.
Tot citind păreri despre Cortez și aflându-le istoria, am vrut să știu mai multe despre Nike și începuturile ei. Am descoperit că Bill Bowerman, pe care-l vedeți în fotografia de mai sus, a fost un antrenor sportiv originar din Oregon. La începutul anilor ’60, prietenul și fostul lui elev, Phil Knight, a făcut o călătorie în Japonia și s-a întors cu o idee de afacere: să aducă din Țara Soarelui Răsare adidași făcuți de Onitsuka Tiger (azi, ASICS) și să-i vândă în Statele Unite. Bowerman a spus „da” imediat ce a auzit propunerea amicului său, iar cei doi au început să vândă la evenimente sportive adidași pe care-i transportau în portbagajul lui Knight. Ceva mai târziu, când au realizat că pot pune pe roate un business profitabil, Bowerman și Knight au început să producă ei înșiși încălțăminte sport și au înființat propria lor companie, Blue Ribbon Sports, care avea să devină Nike, în 1971.
Phil Knight, co-fondator Nike / foto
Numele este împrumutat de la zeița greacă a victoriei, iar logo-ul – realizat de de designerul grafic Carolyn Davidson, pentru suma de 35 de dolari – reprezintă o aripă a lui Nike și rămâne în topul celor mai ușor recognoscibile sigle din lume, alături de sloganul brandului, „Just Do It”.
Pentru că Bowerman a fost pasionat de jogging și a lucrat ca antrenor timp de mai bine de 20 de ani, observațiile lui din colaborarea cu sportivii l-au determinat, în timp, să-și dorească să creeze echipamente atletice de top – comode, ușoare, din materiale care să permită circulația aerului și cu un design cât mai atrăgător. Azi, Bowerman e considerat inventatorul Nike, el fiind primul „inginer” al pantofilor sport atât de populari în lumea întreagă.
Multă vreme, Nike și-a semnat numele sub swoosh pe fiecare pantof în parte, dar în 1995, compania a început un proces de debranding, o tactică de marketing prin care și-a dorit să nu mai fie percepută ca o corporație și să treacă drept un brand accesibil. A renunțat la numele firmei imprimat pe produse și își anunță prezența doar prin emblema atât de bine cunoscută. Mai multe companii-gigant, printre care Coca Cola și Starbucks, i-au urmat apoi exemplul.
În fine, unde sunt acum fondatorii Nike?
Bill Bowerman a murit în somn (probabil fericit după asemenea succes), în ajunul de Crăciun al anului 1999, în Oregon, unde a trăit toată viața. Phil Knight are 78 de ani, este chairman emeritus al firmei și se numără printre primii 15 cei mai bogați oameni ai lumii, cu o avere ce însumează în jur de 28 de miliarde de dolari. Nu-i rău pentru un tip care obișnuia să se plimbe cu adidași japonezi în portbagaj și să-i vândă la meciuri.
Semnat de Corina Stoica