miercuri , 22 septembrie 2021

La ce să te aștepți când închiriezi o locuință în Statele Unite

foto

Mutatul e un efort serios, în Statele Unite, din punct de vedere birocratic. Și financiar. La noi, cel puțin din experiența mea, îți plăcea o locuință, proprietarului îi plăcea de tine, te mai tocmeai un pic la preț și asta era, scoteai banii și locul era al tău. Ei, aici lucrurile sunt complicate rău, de aceea oamenii care știu că trebuie sau vor să se mute încep să-și caute un alt loc cam cu două-trei luni înainte.

Cum funcționează lucrurile, în Georgia:

♥ dacă te decizi că-ți place o casă și vrei s-o închiriezi, trebuie să plătești o taxă. Doar ca să te înscrii pe lista de doritori, practic. Cică taxa aia le acoperă lor cheltuielile pe care le fac ca să te verifice, de parcă e dorința mea să mă verifice cineva. Dar fiecare complex de apartamente e deținut de o companie cu enșpe angajați, toți cu rolul de a te controla în detaliu.

♥ ca să aplici, completezi șapte mii de formulare, prezinți fluturași de salariu și dovezi ale altor surse de venit (dacă ai). O companie externă îți verifică ceea ce americanii numesc „credit score”, o altă companie se uită la cazierul tău, iar firma care-ți închiriază casa e foarte posibil să sune pe la cunoscuții tăi, să-i întrebe de tine – trebuie să pui la dispoziție măcar două numere de telefon ale unor oameni care te pot recomanda. Apoi, aștepți. Uneori, poți aștepta și câte o săptămână pentru un răspuns. Care, bineînțeles, poate fi negativ. Unele firme nu-ți mai înapoiază taxa de aplicare (care poate fi între 45 și 100 de dolari de persoană). Nouă, firma care ne-a respins inițial ne-a dat înapoi suma aceea de bani. Că altfel făceam scandal! Glumesc… 🙂

♥ li se întâmplă multora să fie respinși, de regulă pe motiv că salariile lor – deși acoperă bine-mersi chiria și o viață decentă – nu sunt destul de mari ca firma să aibă siguranța, pe termen lung, că vor fi buni plătitori.

♥ toate companiile cer o garanție. Asta se întâmplă și în România. Cât de mult ți se cere? Depinde de ce vorbeam înainte: dacă ești un om care câștigă excelent, nu-și prea fac griji că nu vei plăti chiria și vor o sumă mică, să zicem, 300 de dolari la o chirie de 1.100. Dacă li se pare că nu ești vreun bogătaș și că își asumă un risc cu tine, îți solicită valoarea chiriei pe o lună. Chiria e 1.000 de dolari? Înseamnă că-ți trebuie 2.000. Plus taxă de nu știu ce și tăxuliță nu știu de care, am și uitat ce nimicuri a mai trebuit să plătim.

♥ dacă ai un animal de companie, pune-ți niște bani deoparte pentru el. Toate firmele percep o taxă, care variază în funcție de ce fel de animal ai și de dimensiunea lui. Taxa n-o primești înapoi și e undeva între 200 și 500 de dolari, pentru câini mai mari. Unele companii percep și chirie lunară pentru animal, cam 15 – 20 de dolari. Sigur, sunt și firme care nu accepta deloc animale de companie, indiferent cât ai plăti.

♥  multe firme te obligă să îți faci o asigurare pentru apartament, în caz de incendiu sau alte întâmplări nefericite. Asta poate fi în jur de 15 – 20 de dolari în fiecare lună.

♥ buuuun. După ce ai terminat tot circul ăsta, care înseamnă umblătură, bani, stres, timp consumat, îți intri în drepturi. Care sunt respectate cu strictețe, iar firma face tot ce poate ca tu să te simți bine în noua ta locuință. Pe noi ne-au întâmpinat cu un apartament care sclipea de curățenie și o cutie frumos ambalată, cu mici cadouri utile pentru casă: niște saci de gunoi, niște pliculețe de detergent, un odorizant și alte nimicuri, dar gestul a contat mult.

Despre cum sunt locuințele în State, mai exact în Atlanta, unde stau eu, și despre ce drepturi și avantaje ai, vă povestesc într-un articol viitor.

***

V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro!

Citiți și Ce acte îți trebuie ca imigrant în Statele Unite

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus