vineri , 22 septembrie 2023

Ladies Orchestra: Anca Sigartău și Manuela Cara au înființat o trupă de „funny music”

 

anca sigartaufoto

Anca Sigartău, pe care o cunoașteți și cu siguranță o iubiți de-o viață pentru talentul său actoricesc, vi se dezvăluie, începând din luna iulie, sub o lumină nouă, aceea de solistă. Alături de cântăreața de jazz Manuela Cara, Anca Sigartău a înființat o trupă, Ladies Orchestra, având deja programate trei spectacole, dintre care unul este caritabil.

Contactată de LaRevista.ro, Anca Sigartău a declarat că, deși publicul este familiar mai degrabă cu activitatea sa din domeniul actoriei, artista are studii muzicale, pe care dorește să le exploateze mai mult decât până în prezent. „Lumea mă cunoaşte ca actriţă, ce se ştie mai puţin este că sunt absolventă a secţiei de pian a Liceului de Artă George Enescu. Am studiat pianul cu cea mai importantă profesoară de pian, Gabriela Enăsescu, am luat lecţii de canto cu Magda Ianculescu – urma să dau la Conservator, dar m-am răzgândit cu trei săptămâni înainte şi m-am dus la Teatru, din păcate… Glumesc! Am făcut și studii de armonie şi compoziţie cu Richard Bartzer. La 15 ani am participat la Festivalul Internaţional George Enescu – prima ediție – alături de Ilse Maria Reich, celebra organistă din Germania, am susținut spectacole de musical și operă pe scena Ateneului Român şi a Operei Române. În 2008, compoziţia mea a fost premiată la Festivalul de Muzică Mamaia, obținând premiul Juriului. Am semnat muzica unor spectacole de teatru (Vreau să fiu actriţă la Teatrul Bulandra, Baloane Colorate, etc) Aceasta este cartea de vizită ce confirmă o pregătire muzicală foarte serioasă”, spune artista.

Manuela Cara a colaborat cu Jancsy Korrossy

Manuela Cara, care provine dintr-o familie de muzicieni de tradiţie, a studiat vioara şi pianul de la vârsta de patru ani, urmând Liceul de artă „George Enescu”, secţia vioară. De la 15 ani a început să studieze jazz-ul, la 16 ani obţinând, pe scena Festivalului Internaţional de Jazz de la Sibiu, locul I alături de Johnny Răducanu. Împreună cu Johnny a susţinut concerte la festivaluri internaţionale de jazz din Belgia, Olanda, Franţa, Japonia, America, fiind considerată astăzi una dintre cele mai importante voci ale jazz-ului. La sfârşitul anilor ’80 emigrează în Canada, unde se stabileşte împreună cu familia şi unde locuieşte şi în prezent. Acolo a început colaborarea cu ultimul patriarh al jazz-ului mondial, Jancsy Korrossy, care a murit la începutul acestui an și care locuia în Statele Unite. Împreună au avut concerte şi au înregistrat un CD cu Sony Music Franţa.

Cum s-a născut Ladies Orchestra

Am întrebat-o pe Anca Sigartău cum s-a născut proiectul Ladies Orchestra. Iată ce ne-a declarat artista: „La începutul anului, Manuela, întoarsă temporar în Europa (urma să mai înregistreze un CD cu Jancsy, dar din păcate moartea lui a anulat totul), face o vizită în România în scop personal. Întâlnirea dintre noi două o face să demareze un nou proiect pentru care în luna mai a revenit în România. Proiectul se numeşte Jazzy Ladies Orchestra (nucleul fiind format din noi două). Formula în care cântăm variază în funcţie de concert şi are minimum trei şi maximum opt instrumentiste”.

„VIVE LE JAZZ”, pe 5 iulie, la Godot

afis

Pe 5 iulie, la Godot Cafe, le puteți asculta live, în premieră, pe Anca Sigartău și pe Manuela Cara, alături de invitata lor, Virginia Ciuciu. „Pe 5 iulie avem concertul VIVE LE JAZZ, în formula de trei: Manuela Cara, Anca Sigartău – două voci, două piane, alături de singura femeie țambalist din România, Virginia Ciuciu. Manuela a cântat jazz, alături de Virginia, prin anii ’80, cu Johnny Răducanu, în Japonia și Belgia. Concertul înseamnă şi revenirea Virginiei pe scena muzicală (ea retrăgându-se după moartea singurului ei baiat – cunoscutul bass-ist de geniu Leonard Ciuciu – in urma unui accident cerebral)”, ne-a mai povestit Anca Sigartău.

Spectacolul de la Godot Cafe începe de la ora 22.00, iar pe 4 iulie, de la ora 19.00, Anca și Manuela vor cânta la Unteatru, acolo unde fiul actriței, Iosif, are o expoziție de pictură. Pe 28 iulie urmează un concert caritabil al celor două artiste. „Cântăm nu numai jazz, ci o varietate de stiluri (tango, rumba, cha-cha, swing, etc). Stilul pe care-l abordăm este sub emblema funny music. Vrem ca muzica noastră să aibă energie bună şi să aducă bună-dispoziţie”, a încheiat Anca Sigartău.

Foto: Cătălina Flămînzeanu

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *