miercuri , 18 mai 2022

Laparoscopia, opţiunea salvatoare pentru femeile cu fibrom uterin

LaparoscopieFibrom

Într-o eră în care femeia modernă este angrenata zilnic în activităţi multiple, în care cele 24 de ore ale unei zile devin aproape insuficiente pentru a îndeplini toate obligațiile, atât profesionale, cât şi personale, viaţa oricărei femei poate fi pusă în pericol de o afecţiune ce o poate duce într-o situaţie critică. De cele mai multe ori, simptomele care anunţa apariţia fibromului uterin sunt ignorate, iar vizita la medic se face, în general, atunci când starea de sănătate se înrăutăţeşte. Fibromul uterin este o afecţiune întâlnită la femeile cu o vârstă tot mai fragedă, iar soluţiile salvatoare sunt adesea înfricoşătoare pentru paciente, însă graţie tehnologiilor de ultima generaţie, femeile primesc o adoua şansă în ceea ce priveşte tratarea afecţiunii ginecologice, cât şi posibilitatea menţinerii unei vieţi normale după operaţie.

Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvent întâlnite afectuni genitale cu care se confruntă femeile. Cunoscută şi sub denumirea de „pietre ale uterului”, fibromul uterin este o tumoră benignă (necanceroasă) care se dezvoltă pe ţesutul muscular al uterului, în special pe pereţii exteriori sau interiori ai acestuia, punând presiune pe organele din jur şi generând o durere imensă.

Conform Colegiului American de Obstetrică şi Ginecologie, aproape 40% dintre femeile cu vârsta până la 35 de ani dezvoltă un fibrom uterin, iar procentul creşte odată cu înaintarea în vârstă, astfel aproape 70% dintre femeile cu vârsta de 50 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin.

DrFertilia„Fibromul uterin este mai mult decât o patologie întâlnită frecvent în rândul femeilor, ajunge să afecteze starea pacientei la nivel emoţional, psihologic şi chiar familial. Lipsa informării suficiente, dar şi tendinţa de a ignora chiar şi cele mai mici simptome, determină un comportament iraţional, de cele mai multe ori femeile ajungând la medic într-o stare gravă. De curând, am operat o pacientă de doar 32 de ani, cu un fibrom uterin subseros de 6/5 cm, care dorea neapărat conservarea uterului, deşi posibilităţile prezentate anterior vizau o operaţie radicală prin care s-ar fi eliminat complet uterul, pacienta a fost operată laparoscopic, adică fără acea incizie mare pe abdomen, recuperarea a fost rapidă, iar acum se poate bucura de o viaţă normală”, declară Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar Obstetrică – Ginecologie în cadrul Clinicii Fertilia.

Semne şi simptome ale fibromului uterin

În general, manifestările fibromului uterin sunt foarte variate, întrucât depind de numărul, de mărimea şi, în special, de localizarea acestuia. Există trei tipuri diferite de fibroame uterine:

 • fibromul submucos – care se dezvoltă în cavitatea interioară a uterului, sub mucoasa acestuia şi generează sângerări prelungite, menstruaţii neregulate, fiind o adevărată problemă, în special pentru femeile care doresc o sarcină;
 • fibromul subseros – dezvoltat sub învelişul extern al uterului şi responsabil pentru compresiunea pe vezica urinară sau atunci când este localizat în spatele uterului, poate determina constipaţie sau dureri de spate;
 • fibromul intramural – este cel mai frecvent tip de fibrom uterin şi se dezvoltă în peretele uterin;
 • fibromul pediculat – prezintă o tulpină şi poate creşte atât în interiorul uterului, cât şi în exteriorul acestuia.

Pacientele diagnosticate cu fibrom uterin asimptomatic pot trăi cu acesta fără a avea nevoie de tratament, însă cele care prezintă fibrom uterin simptomatic au o serie de manifestări specifice, precum:

 • sângerări menstruale abundente;
 • prelungirea ciclului menstrual şi instalarea anemiei datorită numărului scăzut de globule roşii;
 • sângerări înainte şi după menstruaţie sau chiar între menstre;
 • dureri sau senzaţia de presiune pelviană;
 • dureri în abdomen, pelvis sau partea superioară a spatelui;
 • dureri în timpul actului sexual;
 • presiunea asupra intestinului, care poate duce la constipaţie sau chiar balonare;
 • blocajul uretal, urmat de blocajul renal;
 • dificultăţi în tranzitul intestinal;
 • infertilitate sau probleme în sarcină (avort spotan).

De regulă, fibromul uterin se dezvoltă în prioada sarcinii şi îşi încetează evoluţia odată ce femeia a intrat la menopauză, însă sunt cazuri în care acesta trebuie extirpat pentru a nu pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa pacientei. Odată resimţite aceste simptome, este recomandat un consult medical pentru a determina cu exactitate diagnosticul şi începerea tratamentului sau posibilitatea de extirpare a fibromului.

Feminitate după extirparea fibromului uterin

Anual, sunt efectuate aproximativ 200.000 de histerectomii, însă o soluţie optimă, în prezent, pentru femei este operaţia laparoscopică, ce are numeroase avantaje faţă de cea clasică, prin care este eliminat complet uterul.

De regulă, histerectomia totală sau sub-totală are un puternic impact psihologic asupra pacientei, întrucât pierderea uterului şi, implicit, lipsa menstruaţiei determină pierderea încrederii în sine şi a sentimentului de feminitate. În majoritatea cazurilor, cel mai frecvent simptom post-operatoriu este depresia, cauzată de pierderea uterului şi schimbarea stilului de viaţă, iar în cazul pacientelor tinere care îşi doresc copii, incapacitatea de a rămâne însărcinată.

În prezent, femeile au o a doua şansă după diagnosticarea cu fibrom uterin, astfel operaţia laparoscopică este soluţia optimă pentru pacientele care doresc conservarea uterului. Operaţia laparoscopică nu necesită o incizie abdominală mare, precum în cazul histerectomiei. Dimpotrivă, sunt efectuate incizii sub 1 un centimetru fiecare, prin care se introduc pense fine şi sistemul optic, astfel imaginile sunt urmărite pe monitor. Şi în cazul operaţiei laparoscopice este necesară anestezia totală, însă datorită inciziilor mici, recuperarea post-operatorie este rapidă, iar externarea se face la 24 de ore după operaţie, spre deosebire de operaţia clasică, unde recuperarea este între șapte şi zece zile. Pacienta îşi poate relua rapid funcţiile normale renale şi intestinale, iar din punct de vedere estetic, inciziile minime devin invizibile la scurt timp, spre deosebire de histerectomie, unde semnele inciziei abdominale rămân pe viaţă.

Mai mult decât atât, opţiunea operaţiei laparoscopice ajuta pacientele atât la nivel emoţional, cât şi psihologic, întrucât acestea nu sunt supuse şocului lipsei uterului şi a menstruaţiei. Recuperarea acestora vizează strict reluarea funcţiilor normale şi vindecarea micilor incizii. Desigur, femeile tinere îşi pot continua viaţa în mod normal, iar dacă îşi doresc să rămână însărcinate, şansele sunt favorabile.

Foto: kerrizane.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus