duminică , 25 iulie 2021

Laura Nureldin: cinci motive pentru care iubesc jurnalismul

Laura

Probabil că e dificil, pentru unii jurnaliști de astăzi, să mai găsească cinci motive pentru care-și iubesc profesia. Dar, pentru cei care nu știu să o practice altfel decât cu pasiune ce dureaza de ani, iată, devine aproape simplu. Laura Nureldin, pe care o puteți urmări zilnic prezentând știri la Antena 3, a făcut acest exercițiu la invitația noastră.

Laura Nureldin:

PUTEREA – Nu, nu în sensul ăla. Multă lume care se simte cu musca pe căciulă crede că puterea presei înseamnă să strângi oamenii cu uşa. Or, puterea presei înseamnă DOAR să vorbeşti sau să scrii. LIBER. Fără să-ţi pui problema dacă informaţia pe care vrei să o faci publică o să producă deranj persoanei vizate. Nu mă refer la poze cu Gigel şi amanta lui; în cazul ăla, te gândeşti cât de relevant e faptul că Gigel îşi înşeală nevasta. Dacă Gigel e patron de butic, nu merită să te bagi. Dacă însă Gigel e preşedinte de ţară iar amanta îi influenţează deciziile, atunci informaţia e extrem de relevantă. Erau, desigur, doar exemple. Revenind: puterea presei este aceea de a informa publicul. În orice condiţii şi cu orice riscuri.

SCHIMBAREA – O să zici că asta ţine tot de putere. Da şi nu. Schimbarea este mai mult o consecinţă a puterii exercitate de presă. Oamenii, atunci când se tem de schimbările pe care le poate aduce o campanie de presă, acuză linşajul mediatic. E bine. Ăsta e semn că ai atins un punct nevralgic.

SOLIDARITATEA – asta ţine mai mult de ce văd când privesc în urmă. Acum vreo cinci-șase ani, când oamenii de presă erau cu adevărat solidari între ei. Este mai degrabă ceva ce mi-aş dori să revăd în breasla asta atât de atacată din toate părţile. Mi se pare incredibil că există jurnalişti care se pot bucura de răul făcut de oameni din afară altor jurnalişti, doar pentru că lucrează în locuri diferite. Nu cred că angajaţii FOX News le-ar trage o bâtă peste picioare celor de la CNN, dacă s-ar ivi ocazia. Dar asta ţine, până la urmă, de calitatea umană. Eu încă mai sper ca ea să iasă la suprafaţă, pentru că este una din trăsăturile pe care am iubit-o dintotdeauna la breasla asta.

NEPREVĂZUTUL – În televiziune cel puţin, neprevăzutul e „trecut în programul zilnic”. De cele mai multe ori, desfăşurătorul e doar felul în care ţi-ai fi dorit să arate jurnalul/emisiunea. Nu se poate să nu apară un eveniment, o informaţie, ceva care să-ţi dea lumea peste cap şi să te facă să pompezi adrenalină mai ceva ca la bunjee jumping. De asta mi se pare foarte amuzant  – acum, înainte mă enervam – când oamenii îi numesc pe prezentatorii de ştiri „prompterişti” sau „cititori de prompter”. Pe cei care gândesc aşa mi-i închipui puşi într-o astfel de situaţie (breaking news în cascadă, când prompterul devine piesă de mobilier) şi mai că îmi vine să râd în hohote.

RESPONSABILITATEA – Cea cu care eşti învestit şi cea pe care ţi-o asumi. Nu e pe ultimul loc; dar e ultimul filtru prin care, ca jurnalist, trebuie să îţi treci deciziile. „Capul limpede”, dacă vrei. Publicul te învesteşte cu rolul de informator şi formator de opinie. Iar tu trebuie să-ţi asumi responsabilitatea de a-l informa corect. Nu cred în echidistanţă, pentru că nu suntem roboţi. Cred însă în responsabilitate şi bun simţ.

Semnat de

2 comentarii

  1. Fain. Asta va face sa fiti cu un pas inaintea celorlalti. Asa ar trebui sa fie.
    Formatori de opinie. Si sa vedeti si incotro duc toate cele.

    Pai… spor!

  2. Laura,ceea ce faci dumneata pe „sticla” se numeste impunere,nu journalism. Am sperat sa citesc niste opinii obiective si impartiale referitoare la meseria pe care o practice. Din pacate,ai inceput cu atacul direct la persoana si la presupusa sa amanta . Asta se intampla atunci cand esti obligata (da, obligata) sa citesti ce ti se baga in ochi pe prompter . Ma insel cumva? Atunci cand televiziunea face o politica aservita nu se mai poate vorbi de schimbare,solidaritate,responsabilitate etc. Aceeasi parere o am si despre „jurnalistii” de la B1Tv,Realitatea,Romania Tv, deci sa nu iei comentariul meu ca pe un atac la adresa Antenelor . S-auzim de bine !

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus