marți , 21 martie 2023

„Lear”, o versiune scenică surprinzătoare, în premieră la Teatrul Excelsior

Teatrul Excelsior prezintă vineri, 24 noiembrie 2017, ora 19:00, la Sala „Ion Lucian”, premiera spectacolului Lear, o adaptare a piesei Regele Lear de William Shakespeare, ce poartă semnătura regizorală a Innei Sokolova-Gordon.

După numeroase colaborări cu teatre din Rusia și Germania și o primă montare la Teatrul Bacovia din Bacău, Inna Sokolova-Gordon a revenit în România pentru a aduce în atenția publicului tânăr unul dintre cele mai importante titluri ale dramaturgiei clasice: „Regele Lear”.

Adaptarea scenică surprinzătoare și versiunea regizorală semnate de Inna Sokolova-Gordon explorează zona imaginarului simbolic și mijloacele esențiale ale teatrului pentru a transpune în perechi de contraste temele antagonice din lumea reală: lumină – întuneric, tinerețe – bătrânețe, dragoste și ură, dar și relația dintre părinți și copii – toate, proiectate în lumina alternanței dintre comic și tragic.

Emoționanta poveste a lui Lear este adusă la viață de numai doi actori, Dimitrii Bogomaz și Radu Micu – „Lear” și „Bufonul”, care pun în mișcare întreaga suită de evenimente, personaje și semnificații profunde ale piesei shakespeariene, pe care le esențializează în expresivitatea jocului lor. Dincolo de aparenta sa simplitate stilistică, spectacolul „Lear” este rafinat până la cel mai mic detaliu pentru a dezvălui un bogat univers de întrebări, pe care spectatorii tineri și cei maturi deopotrivă sunt provocați să îl exploreze.

Povestea lui Lear este povestea regelui care decide să își împartă regatul celor trei fiice ale sale, dar este și povestea unui om ca oricare altul – supus greșelii față de sine și față de ceilalți, care, alegând calea aparenței și nu pe cea a sincerității și a transparenței, ajunge să rătăcească prin lume, în voia hazardului. „Lear” este o poveste despre  căutarea sensului vieții și conștientizare, despre ceea ce înseamnă să vezi cu adevărat atunci când rătăcești prin întuneric. Prin spectacolul de la Teatrul Excelsior, regizorul Inna Sokolova-Gordon își propune să facă o conciliere, fie și pentru o clipă, între tinerețe și bătrânețe, cele două ipostaze contrastante ale naturii umane, pe acel drum al devenirii pe care îl parcurgem aievea, asemeni lui Lear.

„Lear”
după Regele Lear de William Shakespeare
Regia și adaptarea scenică: Inna Sokolova-Gordon
Traducere din limba rusă: Dimitrii Bogomaz
Cu: Dimitrii Bogomaz și Radu Micu

Data premierei: 24 noiembrie 2017 – Sala Ion Lucian

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus