vineri , 22 septembrie 2023

Legea maidanezilor a trecut de Camera Deputaților. Orice câine neadoptat în termen de 14 zile poate fi omorât

catel

Camera Deputaților și-a dat votul final în favoarea legii care permite uciderea oricărui câine fără stăpân prins și neadoptat în termen de 14 zile. Proiectul a avut 266 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” și 20 de abțineri.

După vot, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat că speră ca „expresia nu mor oamenii când vor câinii să fie o realitate de acum în colo”, notează mediafax.ro. De partea cealaltă, liderul grupului PPDD Daniel Fenechiu a precizat că parlamentarii formaţiunii s-au abţinut la vot sau au votat împotrivă deoarece nu sunt de acord cu măsurile de „exterminare în masă”. „E regretabil că am ajuns în situaţia să avem pe rol o lege prin care sunt omorâte în masă animalele pentru a masca incompetenţa primarului general şi a primarilor de sector”, a spus Fenechiu. Și Remus Cernea a fost de părere că acest proiect de lege este realizat          „sub impreriul emoţiilor de moment” și că exterminarea în masă a câinilor vagabonzi este o falsă soluție.

Prin legea privind câinii fără stăpân adoptată, deputaţii au majorat de la șapte zile calendaristice la 14 zile lucrătoare termenul în care autorităţile locale au obligaţia de a ţine câinii în adăpost specializat la dispoziţia celor care vor să-i adopte. „În primul rând, am majorat termenul de la șapte zile calendaristice la 14 zile lucrătoare, adăugând timp în care autorităţile locale au obligaţia să ţină câinele în adăpost special la dispoziţia celor care vor să-i revendice. Primele şapte zile sunt dedicate revendicării şi următoarele şapte zile sunt dedicate atât revendicării, cât şi adoptării. Am stabilit că adopţia şi revendicarea sunt gratuite, am stabilit că adopţia se poate face atât intern, cât şi internaţional, de persoane fizice sau juridice”, a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

El a mai explicat că primarii vor avea posibilitatea amânării momentului în care un câine va fi omorât, luând în calcul posibilităţile de cazare în adăpost şi resursele financiare ale consiliului local. „Practic, dacă există sume suficiente alocate acestui serviciu şi locuri disponibile de cazare, împuternicitul primarului va putea amâna emiterea acestei decizii de eutanasiere”, a precizat Bogdan Ciucă.

Animalele bolnave incurabil vor putea fi eliminate „de îndată”, spune legea

Potrivit amendamentelor adoptate marți de Camera Deputaților, „câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 de zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată depre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat”. Totodată, animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi dinpartea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată, menţionează un alt articol al legii.

Vier Pfoten: „Parlamentarii români au votat o lege demnă de epoca de piatră”

Organizația internațională pentru protecția animalelor Vier Pfoten își exprimă consternarea față de votul dat astăzi de Camera Deputaților în favoarea legii care va permite uciderea în masă a câinilor fără stăpân. „Cel mai tragic scenariu s-a produs! Autoritățile din România au primit undă verde să înceapă exterminarea în masă”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten International.

Noua lege permite uciderea câinilor după 14 zile de ținere în adăpost, în cazul în care primăriile nu dețin suficiente locuri în adăposturile publice pentru cazare, hrană și tratament medical. „Un termen atât de scurt, de numai 14 zile, dat pentru adopții este total nerealist. Pe lângă aceasta, la ora actuală nu există adăposturi, hrană și medicamente suficiente pentru câini. Această lege este pur și simplu o condamnare la moarte pentru sute de mii de câini din România”, a mai spus Păun.

Fundația Vier Pfoten a capturat și sterilizat peste 100.000 de câini în Romania, în perioada 2001 – 2013. Eforturile sale de rezolvare umană și eficientă a situației câinilor fără stăpân sunt recunoscute și susținute de Parlamentul European. „Este de necrezut că o lege care permite uciderea în masă a fost aprobată de parlamentul unui stat membru al UE. Ar fi o greșeală istorică dacă membrii Comisiei Europene vor tolera acest lucru. În prezent căutăm o soluție pentru a bloca această lege, cerând totodată Comisiei Europene să evite asocierea cu aceste crime în masă pe care care cetățenii europeni nu le vor ierta și uita”, a încheiat Gabriel Păun.

Foto: www.goodreads.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *