sâmbătă , 2 decembrie 2023

Lucrarea „Sculptorul Rodin, pictând”, expusă în Galeria de Artă Europeană

_OPP _portretul lui Rodin - poster.cdr

„Sculptorul Rodin, pictând”, o operă de artă realizată de Camille Claudel la finalul secolului al XIX-lea va fi lucrarea care va deschide în acest an seria de conferinţe „Opere în prim plan”. Sculptura va fi expusă temporar în Galeria de Artă Europeană, sala dedicată artei moderne franceze, în perioada 1 martie – 4 iunie 2017.

Lucrarea expusă va reprezenta punctul de plecare al conferinței Artistul şi imaginea sinelui, susținută de dr. Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, care va analiza această sculptură în contextul (auto)reprezentării de sine a artistului, din perspectiva mai largă a discuţiei despre statutul creatorului şi, în conexiune cu alte reprezentări similare.

„În timp, profilul artistului s-a conturat treptat, prin intermediul remarcilor unor istorici, scriitori şi filozofi, dar şi prin intermediul unor imagini, portrete sau autoportrete realizate ei înşişi. Un punct culminant al acestor dezbateri/reprezentări îl constituie epoca modernă, în special a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o perioadă în care statutul artistului a dobândit un profil distinct, marcat de o personalitate pregnantă, derivată din ideologia geniului romantic. În acest context, profilul unic pe care Camille Claudel îl conferă sculptorului Auguste Rodin în această mică sculptură, unicat în lume, are un caracter aparte”, a explicat dr. Mălina Conțu.

În paralel, prilejuită de expunerea sculpturii lui Camille Claudel, va avea loc şi o reprezentaţie de teatru dedicată vieţii şi operei sculptoriţei franceze, o punere în scenă a piesei lui Georgette Garbès Putzel întituală „Fugato Labile”, un spectacol al Asociaţiei Femeilor din Teatru IF…/DACĂ …PENTRU FEMEI. Datele acestui eveniment vă vor fi prezentate ulterior.

Prelegerea va avea loc, sâmbătă, 25 martie, ora 18.00 fiind reluată miercuri, 3 mai, ora 16.00. Înscrierea se face prin e-mail la adresa programari@art.museum.ro sau la numarul de telefon 021.314.81.19.

Artistul şi imaginea sinelui

„Sculptorul Rodin, pictând” de Camille Claudel, 1894

Galeria de Artă Europeană, sala 12

Sâmbătă, 25 martie 2017, ora 18.00 – Tarif: 15 lei

Miercuri, 3 mai 2017, ora 16.00 – Intrare liberă

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *